Brødkrumme Brødkrumme

Indholdsaggregater Indholdsaggregater

Svampesporer i luften kan give høfebersymptomer

Luftens indhold af svampesporer er stigende. Derfor indleder Astma-Allergi Danmark i dag udsendelsen af Dagens Svampesporeniveau. Svampesporerne kan give folk med allergi høfebersymptomer, som fx løbende næse og kløende øjne.

Svampesporer

Cladosporium og Alternaria hedder de to typer af udendørs skimmelsvampe, som nu er på vej ind i deres hovedsæson. Det er de svampesporer, som flest er allergiske overfor. Sporerne kan give høfeber eller astma, hvis man har allergi overfor dem. Hovedsæsonen for svampene løber fra sidst i juni til hen på efteråret.

Indtil sæsonen slutter udsender Astma-Allergi Danmark fremover Dagens Svampesporeniveau sammen med Dagens Pollental. Er man allergisk overfor svampesporer, bør man derfor nu følge med i sæsonens udvikling og tage sine forholdsregler.

Undgå at blive særligt udsat

Svampene trives især, hvor der er fugt og varme. Marker med kartofler, hvede og byg er en stor kilde til svampesporer. Derfor kan det være en god idé at undgå markerne, når der høstes, fordi mejetærskeren hvirvler svampesporerne op i luften.
Vær også opmærksom, når du graver i kartoffelbedet eller kompostbunken hjemme i haven, hvor man også kan blive særligt udsat for svampesporer.

Der er normalt flest svampesporer i luften i dagtimerne, hvor temperaturen stiger, samt når det er tørt og blæsevejr. Du finder Dagens Svampesporeniveau her på hjemmesiden, i vores e-mailservice og i vores app Dagens Pollental.

Fakta om svampesporer

Sæson: Der er sporer fra skimmelsvampe i luften i større eller mindre mængde hele året. Hovedsæsonen for sporer begynder normalt først på sommeren, topper i august og fortsætter ind i efteråret, afhængigt af, hvornår vejret bliver koldere og frosten sætter ind. I perioder med frost vil der ikke være skimmelsporer i luften.

Vejr og vind: Vejrforholdene spiller en stor rolle for skimmelsvampe. Svampene vokser mest, når vejret er varmt og fugtigt. Til gengæld er det optimale rejsevejr for sporerne blæst og tørt vejr. Om vinteren overlever svampene ved, at deres sporer gemmer sig i jorden for frosten.

Tre niveauer: Målingerne i form af Dagens Svampesporeniveau bliver offentliggjort som henholdsvis lav, middel eller høj. Det fortæller, hvor mange sporer fra Cladosporium og Alternaria en kubikmeter luft gennemsnitligt indeholder i et døgn.

For Alternaria gælder følgende:
Lav: 0-19
Middel: 20-100
Høj: > 100
For Cladosporium gælder følgende:
Lav: 0-1999
Middel: 2000-6000
Høj: > 6000

Læs mere:

Nyhed: 28.06.2018


Bliv medlem i dag

​​

Et medlemskab af Astma-Allergi Danmark koster 225 kr. om året 
eller det, der svarer til 19 kr. om måneden!

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Besøg vores bladarkiv

AstmaAllergi-bladet sætter fokus på temaer og nyheder inden for astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at læse uddrag fra nye og gamle blade i vores bladarkiv.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

 

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev og hold dig opdateret om Astma-Allergi Danmarks aktiviteter samt de seneste nyheder om astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at tilmelde dig nyhedsbrevet.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning