Brødkrumme Brødkrumme

Indholdsaggregater Indholdsaggregater

Styrket allergi-info på fødevarer

 

d. 11.12.2014: Godt nyt for dig, der elsker bagerbrød, frisk leverpostej fra slagteren og restaurantbesøg, men har fødevareallergi. Nye regler for allergeninformation på ikke-færdigpakkede fødevarer træder i kraft lørdag d. 13. december.

 

I 2004 blev der indført regler for mærkning af allergener på færdigpakkede fødevarer. Nu er turen endelig kommet til de ikke-færdigpakkede fødevarer.

Det betyder, at der fra 13. december 2014 er indført regler om, at du skal kunne få oplysninger om de 14 mest almindelige allergener, når du handler hos fx bageren, slagteren, cateringvirksomhed, grillbar, tankstationer og ikke mindst, når du spiser på restaurant.
Det er gode nyheder!

Det er fælles EU-regler der gælder, men det er op til de enkelte lande at beslutte, hvordan man ønsker at virksomhederne skal give informationen.

Vejledning til butikker og spisesteder

I Danmark har Fødevarestyrelsen udarbejdet en vejledning på området og i den står, at forretningen, restauranten og grillbaren mm. på forlangende skal kunne oplyse om de allergene ingredienser, der er anvendt i fødevaren. Det kan fx ske ved udlevering af en ingrediensliste, fremgå af menukortet, men kan også ske ved at tjeneren eller kokken oplyser dig om ingredienserne mundtligt. En mulighed er også, at du finder et skilt ved varen/i afdelingen, der informerer om, at oplysning om allergener kan fås elektronisk ved fx at anvende en tablet eller pc, der eventuelt er placeret et andet sted i supermarkedet.

Astma-Allergi Danmark forudser, at virksomhederne i et øget omfang skal til at være opmærksomme på fødevareallergenerne. Specielt ved indkøb, håndtering og opbevaring af råvarer, men også ved forberedelse og madproduktion så det sikres, at de kan identificeres i de forskellige varer/retter når en allergiker efterspørg information. Derfor ser vi rutinemæssig uddannelse af personalet i identificering og håndtering af de 14 fødevareallergener som essentielt. Det bliver spændende/interessant at følge, hvordan virksomhederne vil leve op til den nye lovgivning og vi hører gerne dine oplevelser.
Du kan skrive til blad@astma-allergi.dk

Forbedringer på de færdigpakkede varer

Også på de færdigpakkede varer er der forbedringer fra dec. 2014. For eksempel skal navnet på den allergene ingrediens være fremhævet visuelt på en måde, der klart adskiller den fra de øvrige ingredienser på listen, fx ved hjælp af typografi (fed eller understreget, skrifttype VERSALER eller kursiv) eller baggrundsfarve.
 

Kan indeholde spor af ….

Reglerne om mærkning med "kan indeholde spor af" er en frivillig mærkning, hvor det endnu ikke er lykkedes EU at blive enige om en metode til, hvordan man foretager en risikovurdering. Der arbejdes på det, men arbejdet forventes først afsluttet primo 2017.

Fødevarestyrelsen fremhæver, at det er producentens ansvar at planlægge produktionen så kontaminering undgås. Og først når der er gennemført alle rimelige foranstaltninger for at undgå kontaminering, at producenten kan vælge at mærke med "kan indeholde spor af".
Ved frivillig spormærkning er der ikke krav om, at allergenet fremhæves.

FAKTA

14 allergener du altid kan finde på en varedeklaration på en færdigpakket vare eller kan få oplyst ved en ikke-færdigpakket vare (Der er enkelte undtagelser, hvor den europæiske fødevaremyndighed EFSA har vurderet at der ikke er en risiko)

 • Glutenholdige kornprodukter (hvede, rug, byg, havre, spelt, kamut eller hybridiserede stammer heraf
 • Krebsdyr
 • Æg
 • Fisk
 • Jordnødder
 • Soja
 • Mælk (herunder laktose)
 • Nødder, dvs. mandler, hasselnødder, valnødder, cashewnødder, pekannødder, paranødder, pistacienødder, queenslandnødder (Macadamia nødder)
 • Selleri
 • Sennep
 • Sesamfrø
 • Svovldioxid og sulfitter i koncentrationer på over 10 mg/kg eller 10 mg/liter
 • Lupin
 • Bløddyr
   


Bliv medlem i dag

​​

Et medlemskab af Astma-Allergi Danmark koster 225 kr. om året 
eller det, der svarer til 19 kr. om måneden!

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Besøg vores bladarkiv

AstmaAllergi-bladet sætter fokus på temaer og nyheder inden for astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at læse uddrag fra nye og gamle blade i vores bladarkiv.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

 

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev og hold dig opdateret om Astma-Allergi Danmarks aktiviteter samt de seneste nyheder om astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at tilmelde dig nyhedsbrevet.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning