Brødkrumme Brødkrumme

Indholdsaggregater Indholdsaggregater

Stor vægtøgning i graviditet øger risikoen for astmaanfald

Ny dansk forskning viser en tydelig sammenhæng mellem vægtøgning i graviditeten og risikoen for astmaforværring.

Foto: Colourbox

ASTMA OG GRAVIDITET: Cirka hver tredje kvinde med astma får astmaforværring under graviditeten.

Læge og ph.d.-studerende Zarqa Ali fra Hvidovre Hospital har sammen med professor Charlotte Suppli Ulrik gennemført et studie blandt danske gravide med astma.

Studiet viser, at de kvinder med astma, som har størst vægtøgning under graviditeten, også får de fleste og sværeste forværringer i deres astma. Astma-Allergi Danmark har stillet Zarqa Ali en række spørgsmål til den nye forskning.

Hvem er blevet undersøgt?

Resultaterne er en del af ’Management of Asthma during Pregnancy’-programmet. Det er en specialiseret funktion for gravide med astma på Hvidovre Hospital, som blev startet i 2007 af Charlotte Suppli Ulrik. Lige siden er alle gravide, der bliver henvist til at føde på Hvidovre Hospital, inviteret til at deltage i programmet. Forskningsresultaterne bygger på informationer fra de kvinder, der har været en del af programmet fra 2007 til 2015.

Hvordan har kvinderne deltaget i undersøgelsen?

Alle gravide kvinder har fået undersøgt deres astma og er blevet vejet hver fjerde uge i graviditeten i forbindelse med de planlagte besøg i lungeambulatoriet på Hvidovre Hospital.

Hvad blev resultatet?

Kvinder, der tog mere end fem kilo på i løbet af første trimester af graviditeten, havde en forhøjet risiko for at få en forværring af deres astma i løbet af graviditeten. Jo mere kvinderne tog på i løbet af første trimester, desto mere steg deres risiko for at få en forværring. Risikoen for astmaforværring var uafhængig af kvindernes vægt før graviditeten. Det betyder, at resultaterne gælder både undervægtige, normalvægtige og overvægtige. Kvinder, der tog meget på gennem hele graviditeten, havde også en forhøjet risiko.  

Havde I forventet dette?

Nej, resultatet var meget overraskende. Vi havde ikke forventet at se en så tydelig sammenhæng mellem vægtøgning i graviditeten og risikoen for astmaforværring. Ud fra vores viden om sammenhængen mellem overvægt og astma, var det også overraskende, at det samme gjorde sig gældende for både undervægtige, normalvægtige og overvægtige kvinder.

Hvordan kan denne forskning hjælpe gravide med astma fremover?

Når læger ser gravide med astma eller kvinder med astma, der planlægger graviditet, er det vigtigt, at kvinderne får vejledning i betydningen af god astmakontrol og vigtigheden af at huske at passe den forebyggende astma medicin. Her vil det være fint også at benytte sig af lejligheden til at informere om det hensigtsmæssige i at holde vægtøgningen inden for de anbefalede rammer.

Åbner forskningen op for nye spørgsmål?

Det næste vil være at undersøge, om tiltag med henblik på at holde vægtøgningen inden for de anbefalede rammer kan reducere forekomsten af forværringer af astma i løbet af graviditeten. Sådanne tiltag skal formentlig igangsættes allerede, når kvinderne planlægger graviditet, da vægtøgning i første trimester har en stor betydning for, hvordan det kommer til at gå i resten af graviditeten. 

 

Studiet “Excessive gestational weight gain in first trimester is a risk factor for exacerbation of asthma during pregnancy. A prospective study of 1,283 pregnancies” af Zarqa Ali, Lisbeth Nilas og Charlotte Suppli Ulrik bliver publiceret i det medicinske tidsskrift Journal of Allergy and Clinical Immonology.


Bliv medlem i dag

​​

Et medlemskab af Astma-Allergi Danmark koster 225 kr. om året 
eller det, der svarer til 19 kr. om måneden!

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Besøg vores bladarkiv

AstmaAllergi-bladet sætter fokus på temaer og nyheder inden for astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at læse uddrag fra nye og gamle blade i vores bladarkiv.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

 

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev og hold dig opdateret om Astma-Allergi Danmarks aktiviteter samt de seneste nyheder om astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at tilmelde dig nyhedsbrevet.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning