Brødkrumme Brødkrumme

Indholdsaggregater Indholdsaggregater

Skru ned for duften og forebyg parfumeallergi

Parfume er overalt og kan være svær at styre udenom. Men parfume er en af de hyppigste årsager til allergi i form af kontakteksem, og cirka 200.000 danskere døjer med det. Derfor sætter Astma-Allergi Danmark igen i år fokus på parfume i hverdagen med kampagnen Parfumefri Zone for at gøre både voksne og unge opmærksomme på allergirisikoen ved at bruge produkter med parfume.

- På en almindelig dag møder vi potentielt rigtig meget parfume – meget mere, end vi måske umiddelbart tænker over, og det betyder, at vores samlede parfumeforbrug ryger i vejret. Vi vil gerne have folk til at reflektere over, hvilken shampoo eller solcreme der finder vej til indkøbskurven, og hvad der får lov at stå på hylderne derhjemme. Det er vigtigt, fordi de valg, man træffer til daglig, har afgørende betydning for risikoen for at udvikle allergi, siger Astma-Allergi Danmarks vicedirektør Anne Holm Hansen.
 

Giv parfumeforbruget et eftersyn

Med Parfumefri Zone-kampagnen opfordrer Astma-Allergi Danmark danskerne til at give både deres eget og børnenes parfumeforbrug et eftersyn og sætte duften til debat. For alle kan få parfumeallergi – og når man først har fået det, slipper man ikke af med det igen.

Heldigvis kan man nemt ændre på, hvor meget man udsættes for parfume, uden at man behøver omlægge hele sin livsstil. Man kan nemlig komme langt ved at udskifte bare nogle af sine parfumerede produkter med parfumefri alternativer. Og her kan Astma-Allergi Danmark give en hjælpende hånd.   

- Udvalget af produkter kan være en jungle for forbrugerne, og vi vil gerne gøre det let for dem at vælge parfumefrit og træffe nogle velbegrundede valg. Derfor har vi i Astma-Allergi Danmark udviklet en række forskellige redskaber, så man nemt kan gøre en indsats for at minimere allergirisikoen for sig selv og sin familie, fortæller Anne Holm Hansen.

Et af redskaberne, som kan hjælpe danskerne med at undgå stoffer, der kan give allergi, er det digitale leksikon Kemilex. Med det ved hånden er det nemt at blive klogere på produkternes indholdsstoffer og deres egenskaber. Derudover kan man med fordel gå efter produkter med Astma-Allergi Danmarks allergimærke Den Blå Krans. De er nemlig altid parfumefri, og dermed er man sikker på at minimere risikoen for at udvikle allergi.

Husk også at se efter parfumefri zoner i Føtex og Bilka i uge 45 og 46!
 

Sådan bliver du parfumefri:

  1. Kig på varedeklarationen. Hvis du støder på ordene parfume, fragrance eller aroma, så vælg produktet fra.
  2. Vær opmærksom på de 26 parfumestoffer, der i EU er deklarationspligtige, og som skal fremgå af emballagen. Det kan være citruslignende navne som citronellol, citral og limonene. De 26 parfumestoffer er nogle, som mange har allergi overfor, enten fordi de optræder hyppigt eller er meget allergifremkaldende. Andre parfumestoffer kan dog være lige så allergifremkaldende, så hvis du vil være forsigtigt, så gå uden om al parfume. 
  3. Vær opmærksom på, at naturlige parfumestoffer er lige så allergifremkaldende som syntetisk fremstillede. 
  4. Brug Kemilex – en gratis app fra Astma-Allergi Danmark. Her kan du selv tjekke indholdsstoffer og produkter.  
  5. Køb produkter med Astma-Allergi Danmarks allergimærke Den Blå Krans. Så har vi tjekket varedeklarationen for dig, så du får produkter helt uden parfume og med minimal risiko for allergi.
  6. Hvis du gerne vil bruge parfume, så sprøjt det i håret eller på tøjet. Så dufter du af parfume, men undgår hudkontakt. 
  7. Gennemgå dine plejeprodukter: Er de alle sammen parfumerede? Prøv at lave et ”parfumebudget”, så kun et eller to produkter er parfumerede.

 


Bliv medlem i dag

​​

Et medlemskab af Astma-Allergi Danmark koster 225 kr. om året 
eller det, der svarer til 19 kr. om måneden!

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Besøg vores bladarkiv

AstmaAllergi-bladet sætter fokus på temaer og nyheder inden for astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at læse uddrag fra nye og gamle blade i vores bladarkiv.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

 

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev og hold dig opdateret om Astma-Allergi Danmarks aktiviteter samt de seneste nyheder om astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at tilmelde dig nyhedsbrevet.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning