Brødkrumme Brødkrumme

Indholdsaggregater Indholdsaggregater

Selv ”hudvenlig” makeup indeholder allergifremkaldende metaller

Flere typer makeup-produkter indeholder høje koncentrationer af allergifremkaldende metaller, viser en ny undersøgelse foretaget af Astma-Allergi Danmark. På trods af dette anprises halvdelen af produkterne som værende særligt gode for huden. Den problematik sætter Astma-Allergi Danmark fokus på gennem kampagnen FRAGILE.

Flere typer makeup-produkter indeholder høje koncentrationer af allergifremkaldende metaller, viser en ny undersøgelse foretaget af Astma-Allergi Danmark.

Flere typer makeup-produkter indeholder høje koncentrationer af allergifremkaldende metaller, viser en ny undersøgelse foretaget af Astma-Allergi Danmark.

Mange bruger makeup dagligt og på områder, hvor huden er tynd – for eksempel ved øjnene og på læberne. Astma-Allergi Danmarks Rådgivning modtager derfor henvendelser fra kvinder i alle aldre, der oplever gener ved at bruge makeup i hverdagen. Det kan være kløe, rødme og øjne der løber i vand. 

Mens mange er klar over, at indholdet af parfume og konserveringsmidler i makeup kan give hudallergi, tænker færre over, at metaller som krom, nikkel og kobolt kan findes i makeup-produkter. Alle tre metaller kan være allergifremkaldende, og findes i de farvepigmenter, som tilsættes makeup-produkter.

Astma-Allergi Danmark har foretaget en laboratorieanalyse af 50 forskellige makeup-produkter. Analysen viser, at 70 procent af produkterne indeholder krom, nikkel, kobolt eller kombinationer af de tre metaller i mængder, der overskrider den grænse, som af eksperter anses for forsvarlig i makeup. Det gælder også produkter, som ikke har angivet et eventuelt indhold af metaller på indholdsdeklarationen.

Forbrugerne kan ikke føle sig sikre

På trods af metalindholdet har halvdelen af produkterne anprisninger på etiketten, der er relateret til, at forbrugeren skal opfatte produktet som værende særligt godt for huden. Det er anprisninger som for eksempel ”naturlig”, ”uden toksiske stoffer”, ”allergivenlig”, "allergitestet" eller "hudvenlig".

Forbrugerne kan således ikke vide sig sikre på indholdet af allergifremkaldende metaller i makeup-produkter, uanset om de vælger såkaldt hudvenlige produkter eller ej. Det gør det svært at bedømme hvilke produkter, som er gode valg.

For allergikere og de mange mennesker, der også i deres valg af makeup gerne vil beskytte sig mod hudallergi, er der ikke meget hjælp at hente i producenternes anprisninger.

– Vi er forundrede over, at så mange af produkterne markedsføres som værende særligt gode for huden på trods af, at de indeholder høje koncentrationer af de tre metaller. Der er brug for større gennemsigtighed, så det bliver nemmere for forbrugerne at gennemskue, hvad produkterne indeholder, siger Anne Holm Hansen, vicedirektør i Astma-Allergi Danmark.

Makeup med Den Blå Krans skal overholde kriterier for metaller

Metallerne findes både som forurening i farvepigmenter som tilsættes makeup, og i enkelte farvepigmenter er de ligefrem hovedbestanddelen.

På baggrund af videnskabelige undersøgelser og dialog med førende eksperter på området, anser Astma-Allergi Danmarks faglige eksperter en grænse på 1 ppm for både fornuftig og forsvarlig, når det handler om at beskytte folk med nikkel-, krom- eller koboltallergi.

Derfor kan makeup med et højere indhold af de tre metaller end 1 ppm ikke få allergimærkningen Den Blå Krans og Asthma Allergy Nordic, som er den allergimærkning, der har fastsat kriterier for indholdet af de tre metaller.

– Allergikere vil også gerne kunne bruge makeup, og allergimærket makeup har længe været et stort ønske hos vores medlemmer og hos forbrugerne generelt, fortæller Anne Holm-Hansen. 

Derfor begyndte Astma-Allergi Danmark for første gang at mærke makeup for et år siden efter et grundigt forarbejde med at undersøge niveauerne for fremkomsten af de allergifremkaldende metaller i makeup.

Som forbruger kan man på nuværende tidspunkt kun vide sig sikker på, at makeup-produkter ikke indeholder metaller over det anbefalede niveau, når de har allergimærkningen Den Blå Krans og Asthma Allergy Nordic.

Derfor er ingredienslisten svær at forstå

Ifølge lovgivningen for kosmetik er det tilladt at bruge pigmenter, hvor hovedbestanddelen er krom eller kobolt, mens der ikke findes tilladte pigmenter baseret på nikkel. Anvendes disse pigmenter, skal det angives i deklarationen med et såkaldt CI-nummer.

Men selvom man ønsker at gå uden om disse farvepigmenter, kan det være vanskeligt. Lovgivningen for makeup giver nemlig lov til, at man kan angive alle de farvepigmenter, der anvendes i en hel makeup-serie på det enkelte produkt. Producenten må derfor skrive på produktet ”kan indeholde” eller ”+/-” ud for pigmenterne for at indikere, at de muligvis er i dit produkt. Det betyder, at man ikke ved med sikkerhed, om det specifikke produkt indeholder det pågældende farvepigment, men alene at pigmentet anvendes i nogle af produkterne i makeup-serien.

Det betyder i realiteten, at lovgivningen for kosmetik unødigt begrænser allergikeres mulighed for at finde produkter uden krom- og koboltpigmenter. Samtidig skal det ikke angives på produktet, hvis de tre metaller kan findes som forureninger – også selvom mængden kan være langt over 1 ppm. Samlet set, gør lovgivningen det vanskeligt for forbrugere, der gerne vil undgå de tre metaller at finde produkter uden eller med lavt indhold af nikkel, kobolt og krom.

 

FRAGILE – en kampagne om hudallergi

I februar sætter Astma-Allergi Danmark fokus på sårbar hud og hudallergi med kampagnen FRAGILE. For al hud er sårbar hud – uanset alder. Følg kampagnen på www.fragileskin.dk og på vores sociale medier, hvor vi måneden ud vil gøre danskerne klogere på den sårbare hud.

Tal på hudallergi

  • Mindst 20% har hudallergi
  • 27,9% af kvinder har hudallergi
  • 13,2% af mænd har hudallergi
  • 16,5% af børn under 18 år har hudallergi
  • 19% af piger har hudallergi
  • 12,4% af drenge har hudallergi

Kilde: Alinaghi et al., 2018, ”Prevalence of contact allergy in the general population: A systematic review and meta-analysis”

Læs mere om Astma-Allergi Danmarks kriterier for makeup

Nyhed: 01.02.2019

Allergimærket Den Blå Krans

Køb produkter med Den Blå Krans
og undgå allergifremkaldende stoffer

 


Rådgivning når det passer dig

Bliv medlem og få adgang til online rådgivning

 

 


Bliv medlem i dag

​​

Et medlemskab af Astma-Allergi Danmark koster 225 kr. om året 
eller det, der svarer til 19 kr. om måneden!

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Besøg vores bladarkiv

AstmaAllergi-bladet sætter fokus på temaer og nyheder inden for astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at læse uddrag fra nye og gamle blade i vores bladarkiv.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

 

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev og hold dig opdateret om Astma-Allergi Danmarks aktiviteter samt de seneste nyheder om astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at tilmelde dig nyhedsbrevet.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning