Brødkrumme Brødkrumme

Indholdsaggregater Indholdsaggregater

Sådan bestiger du dit eget Mount Everest

Det gælder om at forfølge sine drømme – også med astma. Bjergbestiger og astmatiker Mogens Kjæmpe Jensen fortæller, hvordan astmadiagnosen blev startskuddet til at nå verdens højeste top.

Foto: Privatfoto

Benet havde været følelsesløst i halvanden time, da Mogens Kjæmpe Jensen var 350 meter fra toppen af Mount Everest.

Det var nu, han ville bevise over for sig selv og andre, at selv en astmatiker kan bestige verdens højeste top.

Men benet gjorde, at han måtte vende om. Så tæt på.

– Når man er i 8.500 meters højde og har knoklet ekstremt meget for at komme derhen – hvad er så nemmest? At tage hovedet under armen og gå derop? Eller at sige hertil og ikke længere og vende om? Hvis jeg havde gjort det første, så havde prisen været, at jeg i dag havde haft et kulfiberunderben, fortæller Mogens Kjæmpe Jensen.

Mogens Kjæmpe Jensen har astma.

Og det var netop astmadiagnosen, som blev startskuddet til den dengang 25-årige skolelærers idé om at bestige verdens højeste bjerg: Han vil have lov til at drømme lige så stort, som inden han fik astmadiagnosen.

Lad dig ikke begrænse

I dag er Mogens Kjæmpe Jensen 44 år, og livet som skolelærer er skiftet ud med en tilværelse som foredragsholder og sundhedsmentor. 

Omdrejningspunktet i hans arbejde er at hjælpe mennesker med at forfølge deres mål og drømme.

I en årrække har Mogens Kjæmpe Jensen også holdt foredrag på Astma-Allergi Danmarks familiekurser for familier med børn, der døjer med astma, allergi, høfeber og eksem.

Han deltager også på foreningens landsmøde i år. Og netop astmatikere og allergikere betyder noget særligt for Mogens Kjæmpe Jensen.

For det er vigtigt at tro på, at man kan bestig sit eget Mount Everest og holde fokus på alt det, man kan – også med astma og allergi.

– Et personligt Mount Everest er en drøm, som er subjektiv. Det kan betyde lige så meget for en person, der aldrig har løbet mere end to kilometer at træne sig op til at løbe fire kilometer, som det gjorde for mig at bestige Mount Everest. Det handler om at gøre det, man drømmer om, siger han.

Diagnosen blev en skillevej

Da Mogens Kjæmpe Jensen fik sin astmadiagnose i 1995, dyrkede han triatlon på eliteniveau. 

– Jeg kunne ikke forstå, at jeg ofte følte, at der blev sat ild til hele min krop, siger han. Mogens Kjæmpe Jensen tog derfor til sin læge og fik lavet en lungefunktionstest. Ud fra testen var lægen ikke i tvivl om, at Mogens havde astma.

– Det var jo et tveægget sværd at få diagnosen. På den ene side var det ekstremt dejligt at finde ud af, hvad der var galt. Men på den anden side blev jeg også nødt til at forholde mig til, at jeg lige pludselig havde en kronisk sygdom, som højst sandsynligt vil følge mig resten af livet. 

Mogens Kjæmpe Jensen begyndte derfor at lære så meget som muligt om sygdommen. Han ville leve med astma – ikke mod den. 

– Da jeg fik astmadiagnosen, stod jeg ved en skillevej: Enten så gør jeg noget, eller også lader jeg bare stå til. Og jeg valgte at gøre noget. Det betyder ikke, at jeg bare har det godt hele tiden, for det har jeg absolut ikke, siger Mogens Kjæmpe Jensen.

Men astmadiagnosen skulle ikke sætte en stopper for hans drømme. Da han altid har været fascineret af bjerge, besluttede han sig derfor for at bestige Mount Everest. 

Op- og nedture

Første gang, Mogens Kjæmpe Jensen forsøgte at bestige Mount Everest i 2005, havde han forinden cyklet og løbet 11.500 kilometer fra Viborg til foden af bjerget.

Men forfrysningerne gjorde, at han måtte vende om. Et nederlag, som dog ikke slog Mogens Kjæmpe Jensen ud. Tværtimod. 

– Det er vigtigt at være klar over, at der er opog nedture. Hvis man ikke når sit mål første gang, så gælder det om at være en lille smule mere vedholdende i stedet for at droppe det helt, siger Mogens Kjæmpe Jensen.

To år senere – i 2007 – nåede han toppen af Mount Everest, selvom hans astma drillede. 

– Jeg måtte bruge ilt de sidste 1.200 meter. Så jeg måtte skalere lidt på ambitionen for at få drømmen opfyldt, og det har jeg aldrig fortrudt, siger han.

For Mogens Kjæmpe Jensen er et centralt budskab derfor også, at man tager kontrol over sin sygdom i stedet for at lade sygdommen kontrollere ens liv.

– Livet handler om at være aktiv. Man skal gå ind og mærke livet, og det er på godt og ondt, understreger Mogens Kjæmpe Jensen. Men hvor går man hen, når man har gået til verdens top?

– Nu giver jeg mine erfaringer på godt og ondt videre til andre mennesker, som gerne vil nå nye højder. Og det er mindst lige så givende at få andre til at lykkes, siger Mogens Kjæmpe Jensen.

 

Sådan holder du fast i motivationen:

1. Tænk positivt
Det er ikke eventyrets størrelse, det kommer an på. Det er mere det, at man har haft et. 

2. Tag et skridt ad gangen
Hvis du hele tiden fokuserer på toppen af bjerget, brænder du sammen. Selv de største mål lykkes ved at tage et skridt ad gangen.

3. Få hjælp fra andre
Ingen bestiger et bjerg alene. Sørg for at få hjælp på vejen til dit mål. Fx fra en ven eller et familiemedlem.

- Mogens Kjæmpe Jensen


Bliv medlem i dag

​​

Et medlemskab af Astma-Allergi Danmark koster 225 kr. om året 
eller det, der svarer til 19 kr. om måneden!

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Besøg vores bladarkiv

AstmaAllergi-bladet sætter fokus på temaer og nyheder inden for astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at læse uddrag fra nye og gamle blade i vores bladarkiv.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

 

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev og hold dig opdateret om Astma-Allergi Danmarks aktiviteter samt de seneste nyheder om astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at tilmelde dig nyhedsbrevet.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning