Brødkrumme Brødkrumme

Indholdsaggregater Indholdsaggregater

Så er der græspollen!

 

d. 15.05.2014: I dag indleder Astma-Allergi Danmark sæsonen for græs med et pollental på 4 i København. Årets sæsonstart for græspollen er to uger før forventet – det skyldes det milde forårsvejr først i maj.

 

Efter mange dage med regn og køligere vejr er varmen nu tilbage. Det giver optimale vilkår for græsset – det blomstrer og sender nu pollen ud i luften.

- Det er en tidlig sæsonstart for græspollen, og vi har også stadig birkepollen i luften. Derfor risikerer vi noget tid, hvor birk og græs kører et kedeligt parløb og begge sender pollen ud i luften. Normalt er der intet, eller som sidste år, kun en enkelt dags overlap, siger Lise Nørgaard, kommunikationschef i Astma-Allergi Danmark.

Lang (og måske hård) sæson i vente
Fortsætter det milde og solrige vejr, vil det give græsset optimale vækstbetingelser.

- Vejret i maj bliver meget afgørende for det samlede antal græspollen i sæsonen. Vi kan risikere mange dage ned høje pollental, hvis det gode forårsvejr fortsætter, siger Lise Nørgaard.

Sæsonen for græs er også lang, fordi de talrige græsarter blomstrer i forskellige perioder hen over sommeren. Til gengæld bliver græspollen ikke transporteret så langt som pollen fra fx birk. Faktisk bliver under 1 pct. spredt mere end én kilometer fra planten, da græspollen er tungere end birkepollen.

Alligevel giver græspollen store problemer for mange danskere, fordi der er græs stort set i hele Danmark - i vores private haver, vejgrøfter, parker og på marker.

Til græsserne hører også kornsorterne (hvede, havre og byg) og majs samt prydgræsser fx elefantgræs, bjørnegræs og bambus. Og man kan potentielt få høfebersymptomer ved nærkontakt med fx hvedepollen.
 
Lad andre slå græsset
Ved allergi over for græs, er det ikke kun pollen, der er et problem. Saften fra græs kan også give allergikeren symptomer, fx når man slår plænen eller går på nyslået græs. Årsagen er, at blade og strå går i stykker, når maskinen klipper dem af, og fine dråber af plantesaft bliver hvirvlet op i luften. De fine væskedråber indeholder de samme allergener som græspollen.

Græspollenallergikere bør minimere kontakten med græs – især nyslået. Få en anden til at slå græsplænen, hvis det er muligt. Samtidig bør man sørge for, at det afslåede græs bliver fjernet, enten ved at rive plænen eller montere en opsamler på slåmaskinen.

Andre råd

  • Hent Astma-Allergi Danmarks pollen-app til din smartphone, så du altid har det aktuelle pollental på dig. Søg på pollental i App Store eller Google Play.    
  • Husk din medicin.
  • Undgå eller begræns udendørsaktiviteter såsom idræt, hvis du får svære symptomer.
  • Mindsk pollen i øjnene ved at bruge solbriller eller cykelbriller.
  • Brug evt. en pollenmaske så du ikke indånder luft med pollen.
  • Vask eller skyl dit hår inden sengetid, så du ikke får pollen med i seng.
  • På cykel bliver du udsat for store mængder pollen. Jo mere du anstrenger dig, jo mere pollenforurenet luft trækker du ned i lungerne. Derfor er det vigtigt, at du er velbehandlet, hvis du cykler meget og har høfeber
     

Bliv medlem i dag

​​

Et medlemskab af Astma-Allergi Danmark koster 225 kr. om året 
eller det, der svarer til 19 kr. om måneden!

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Besøg vores bladarkiv

AstmaAllergi-bladet sætter fokus på temaer og nyheder inden for astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at læse uddrag fra nye og gamle blade i vores bladarkiv.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

 

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev og hold dig opdateret om Astma-Allergi Danmarks aktiviteter samt de seneste nyheder om astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at tilmelde dig nyhedsbrevet.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning