Brødkrumme Brødkrumme

Indholdsaggregater Indholdsaggregater

Rekordhøje pollental i 2014

 

d. 14.08.2014: Heldigvis er det snart slut med løbende næser, kløe og røde øjne for landets pollenallergikere i denne omgang. Vi er nemlig ved at nærme os afslutningen på en rekordhård pollensæson.

 

Hele sæsonen har været en barsk affære, på grund af utrolig mange pollen fra både forårstræer, birk og græs, som satte nye rekorder for Dagens Pollental.

El og hassel lagde hårdt ud

Allerede i foråret lagde el og hassel hårdt ud med rekord mange pollen, men det var birk, der blev årets helt store pollenplage.

Sæsonen bød på det højeste antal birkepollen nogensinde, som kulminerede med et rekordhøjt Dagens Pollental anden påskedag på hhv. 4696 i København og 2526 i Viborg.

De mange birkepollen skyldes blandt andet en kombination af det solrige og tørre påskevejr og en vedholdende østenvind, der fik hanraklerne til at afsende store mængder pollen. Det var ikke kun lokale pollen, som blev fanget i fælderne, men også udenlandske pollenkorn, der blev transporteret til Danmark med vinden fra Sydsverige, Baltikum og Rusland.

Græstallet har aldrig været så højt

De ubehageligt høje pollenniveauer fortsatte henover sommeren. Birk var knapt nok holdt op med at genere, før græs tog over. Det lune majvejr med både sol og regn, gav ideelle betingelser for blomstring af græs, som havde sæsonstart to uger før forventet.

I følge Danmarks Meteorologiske Institut var juni måned både varmere, mere solrig og mere tør end normalt. Det kom til udtryk i pollentallene, hvor der i pinsen blev sat endnu en rekord for Dagens Pollental. Her blev antallet af græspollen nemlig målt til 325 pollen pr. kubikmeter luft i København, og slog dermed den gamle rekord fra 2003, der var på 320 græspollen. I juli blev sommervejret i en periode mere ustadigt, hvilket midlertidigt satte en dæmper for de høje pollental.

Bynke tyvstartede med rekord

Alligevel tyvstartede også bynke med at frigive pollen to uger tidligere end normalt, kort efter græssæsonen havde toppet. Med blomstringen af bynke startede den sidste seje etape af årets pollensæson.

Efter flere dage med sol og varme temperaturer i slutningen af juli, nåede bynkepollen de højeste niveauer målt i 10 år i København.

Resten af året forventer vi kun få eller ingen allergirelevante pollen, men vi kan altså se tilbage på en pollensæson, som har været helt udover det sædvanlige.
 


Bliv medlem i dag

​​

Et medlemskab af Astma-Allergi Danmark koster 225 kr. om året 
eller det, der svarer til 19 kr. om måneden!

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Besøg vores bladarkiv

AstmaAllergi-bladet sætter fokus på temaer og nyheder inden for astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at læse uddrag fra nye og gamle blade i vores bladarkiv.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

 

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev og hold dig opdateret om Astma-Allergi Danmarks aktiviteter samt de seneste nyheder om astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at tilmelde dig nyhedsbrevet.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning