Brødkrumme Brødkrumme

Indholdsaggregater Indholdsaggregater

Pollenallergi på kryds og tværs

Foto: Colourbox
De fleste pollenallergikere kan begynde at ånde lettet op, fordi pollensæsonen nærmer sig sin afslutning. Desværre er der malurt i bægeret for nogle allergikere, nemlig dem, der krydsreagerer med forskellige fødevarer. Det vil sige, at de får allergiske symptomer, når de spiser bestemte ting.

Er du fx allergisk overfor birk, kan det være, at du skal holde dig fra blommerne, der i øjeblikket er klar til at blive plukket fra blommetræerne. Senere kan det være æblerne, du skal holde dig fra, hvis du vil undgå allergiske symptomer.  
Krydsallergi opstår, når kroppen reagerer, fordi den ikke kan skelne mellem de allergifremkaldende stoffer i pollen og i maden.
 

Ingen symptomer – bare spis løs

Er du allergisk overfor birk, er det kiwifrugter, æbler, hasselnødder og paranødder, der oftest er årsag til symptomer. Græsallergikere reagerer oftest på tomat, mens bynkeallergikere oftest reagerer på peberfrugt.

Men det er slet ikke sikkert, at du reagerer, så hvis du ikke oplever symptomer, kan du bare spise løs. Og har du krydsallergi, så stopper symptomerne typisk, når du lader være med at spise de fødevare, du ikke kan tåle.

De typiske symptomer, hvis man reagerer på fødevarer som krydsreagerer med pollen, er kløe og hævelse på læberne, i munden og i svælget. I sjældne tilfælde er symptomerne nældefeber, som er udslæt og kløe over hele eller dele af kroppen. 
I det fleste tilfælde er reaktionerne på fødevarer, som krydsreagerer med pollen dog begrænsede. Hvis du oplever kraftige reaktioner, er det vigtigt at tale med lægen.

Print en flyer, hvor du både har pollenkalenderen og en oversigt over de mest almindelige krydsreaktioner - så har du altid oversigten lige ved hånden. Du kan også læse mere om krydsreaktioner her.

Ring til vores rådgivning på 43 43 42 99, hvis du har du spørgsmål om astma, allergi, høfeber eller eksem. Hverdage fra 9.00 til 12.00 onsdag også fra 16.00 til 18.00.   


Bliv medlem i dag

​​

Et medlemskab af Astma-Allergi Danmark koster 225 kr. om året 
eller det, der svarer til 19 kr. om måneden!

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Besøg vores bladarkiv

AstmaAllergi-bladet sætter fokus på temaer og nyheder inden for astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at læse uddrag fra nye og gamle blade i vores bladarkiv.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

 

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev og hold dig opdateret om Astma-Allergi Danmarks aktiviteter samt de seneste nyheder om astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at tilmelde dig nyhedsbrevet.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning