Brødkrumme Brødkrumme

Indholdsaggregater Indholdsaggregater

Personer med astma får ikke for lidt ilt ved brug af mundbind

Ny undersøgelse viser, at iltmætningen i blodet er den samme for personer med astma, som blandt dem, der ikke har astma, når de bærer mundbind. Hvis du oplever åndenød eller hoste ved brug af mundbind, er årsagen måske, at din astma ikke er velbehandlet.

Kvinde med mundbind

Foto: Colourbox

Siden regeringen sidste år indførte brug af mundbind som et led i bekæmpelsen af COVID-19, har Astma-Allergi Danmarks Rådgivning modtaget flere henvendelser fra personer med astma, som føler, at de ikke kan få luft nok ved brug af mundbind.

Nye forskningsresultater viser imidlertid, at personer med astma ikke bør være nervøse for at få for lidt ilt, når de bruger mundbind.

Forskningsresultatet kan give ro i sindet

Forskningen bygger på en undersøgelse foretaget blandt 223 deltagere på Michigan Medicine Allergy Clinic. Her fik personer med astma samt en kontrolgruppe bestående af personer uden astma målt iltmætningen i deres blod, mens de var iført mundbind.

Resultatet af undersøgelsen viste, at iltmætningen ved brug af mundbind i gennemsnit lå mellem 93 og 100 procent for deltagerne med astma – og præcis det samme interval hos deltagerne uden astma.

– Jeg håber, at de seneste data vil give ro i sindet hos de mennesker, der er bekymrede for, at det kan være farligt at bære en maske, og måske især blandt personer med astma, fortæller lederen bag forskningsundersøgelsen, læge Alan P. Baptist

I Astma-Allergi Danmark mener vi, at det er vigtigt, at man passer på andre og sig selv – særligt hvis man tilhører en risikogruppe for et alvorligt forløb med COVID-19. Derfor opfordrer vi til, at man prøver sig frem med mundbind eller alternativt visir for at beskytte sig selv og andre bedst muligt mod COVID-19. Prøv det gerne af derhjemme i trygge omgivelser, så du kan mærke, hvad mundbindet gør eller ikke gør ved dig.

Er din astma velbehandlet? 

Hvis du har astma og oplever gener som eksempelvis hoste eller vejrtrækningsbesvær ved brug af mundbind, kan det måske skyldes, at din astma ikke er tilstrækkeligt velbehandlet.

Kontakt din læge, så I sammen kan vurdere, om der også er andre situationer, hvor du oplever begrænsninger i hverdagen, og der derfor skal justeres på din behandling.

Har du spørgsmål til brug af mundbind og astma, er du meget velkommen til at kontakte Astma-Allergi Danmarks Rådgivning på 43 43 42 99 alle hverdage kl. 9-12 samt onsdag kl. 16-18.

Kilde: Propatienter

Nyhed: 11.03.2021

Medlemskab for dig med astma

I Astma-Allergi Danmark ved vi, at en hverdag med astma har sine udfordringer. Derfor arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.

Vi er din medlemsforening.


Bliv medlem i dag

​​

Et medlemskab af Astma-Allergi Danmark koster 225 kr. om året 
eller det, der svarer til 19 kr. om måneden!

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Besøg vores bladarkiv

AstmaAllergi-bladet sætter fokus på temaer og nyheder inden for astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at læse uddrag fra nye og gamle blade i vores bladarkiv.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

 

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev og hold dig opdateret om Astma-Allergi Danmarks aktiviteter samt de seneste nyheder om astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at tilmelde dig nyhedsbrevet.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning