Brødkrumme Brødkrumme

Indholdsaggregater Indholdsaggregater

Peanutallergi påvirker psyken

Begrænsninger i hverdagen, frustration og isolation er en del af livet med peanutallergi, viser en ny international undersøgelse, som Astma-Allergi Danmark har bidraget til.

Det kan have store psykiske omkostninger at lide af peanutallergi. Foto: Colourbox

Når risikoen for at blive ramt af en alvorlig allergisk reaktion ved selv det mindste møde med jordnødder er til stede, bliver hverdagen og det sociale liv naturligvis påvirket. Begrænsninger i forhold til, hvor og hvad man tør spise, fylder i tankerne, og det er ikke altid let at få omgangskredsen eller en restauranttjener til at forstå alvoren. Et nyt internationalt studie med data fra otte europæiske lande, heriblandt Danmark, har nu sat tal på, hvor påvirkede peanutallergikere og forældre til børn med peanutallergi, egentlig er. Resultaterne er opsigtsvækkende.

Hvor er det sikkert at spise?

Undersøgelsen består af et spørgeskema om at leve med peanutallergi, som blev besvaret af voksne med peanutallergi, forældre til børn med peanutallergi, som svarede på barnets vegne, og af forældre, som svarede på deres egne vegne.

Størstedelen af deltagerne oplever begrænsninger, som påvirker deres liv, når det kommer til mad. Begrænsningerne findes i hverdagen, og når det kommer til fester, socialt liv, feriedestinationer og aktiviteter – og endda når man færdes med offentlig transport. 89 procent af deltagerne føler, at de skal være forsigtige, når de vælger steder at spise ude, og 79 procent oplever besvær med at finde steder at købe madvarer.

Men flere af deltagerne melder endda også om at opleve problematikker i situationer, som ikke er direkte forbundet med mad. Lidt over halvdelen oplever begrænsninger i deres valg af skoler. Flere melder også om begrænsninger i valg af arbejdsplads og ved deltagelse i særlige begivenheder.

Usikkerhed om brug af adrenalinpen

Som peanutallergiker kan det blive nødvendigt, at man stikker sig selv med en adrenalinpen, hvis man er på vej til at få allergisk shock – også kendt som anafylaksi, der er en livstruende allergisk reaktion. Har man intetanende indtaget noget, hvor der kan være peanut i, eller som blot har været i kontakt med peanut, kan det være afgørende, at man genkender reaktionen og sørger for at behandle sig selv og få hjælp hurtigst muligt.

Men undersøgelsen viser, at det faktisk er under halvdelen, som føler sig sikre på, hvornår de skal bruge deres adrenalinpen, og at ikke mere end 59 procent ved, hvordan de skal bruge den. Der er utryghed forbundet med ikke at vide sig sikker på, hvordan man skal handle i en akut situation, og mange svarer også, at de er bekymrede for ikke at have adgang til førstehjælp, hvis de skulle komme til at indtage peanut.

Frustration, stress og isolation

– Vi ved, at peanutallergi kan være en af de svære allergier at leve med, fordi den kan være livstruende. Helt almindelige dagligdagssituationer bliver derfor pludselig farlige for peanutallergikeren, beskriver Betina Hjorth, som har bidraget til forskningsarbejdet og er rådgivningschef i Astma-Allergi Danmark.

Isolation kan være en uvelkommen følgesvend, når man ikke kan deltage i hverdagens aktiviteter på lige fod med andre. Der kan også være situationer, hvor man oplever at blive ekskluderet fra et fællesskab – eller man kan endda blive mobbet på grund af sin allergi. I undersøgelsen svarer to tredjedele, at de føler sig isoleret og hele 43 procent har oplevet mobning.

Næsten hver anden af deltagerne svarer, at de har oplevet at blive ekskluderet fra sociale begivenheder, hvor mad er en del af festlighederne. Der var endda også 13 procent, som havde været ekskluderet, selv når begivenheden ikke inkluderede mad.

Det er derfor ikke svært at sætte sig ind i, hvorfor 90 procent føler stress, og omkring 40 procent satte sig selv i den høje ende med kategorierne ”meget frustreret” og ”meget stresset”. Peanutallergi har en negativ virkning på allergikerne og deres pårørendes liv og fører til frustration, stress og isolation.

– Forhåbentlig vil de nye data gøre det lettere at skabe tiltag, som giver bedre forståelse for peanutallergi og de sociale konsekvenser, som mange peanutallergikere lider under, siger Betina Hjorth.

Fakta om undersøgelsen

Undersøgelsen APPEAL-1 (forkortelse for: The Allergy to Peanuts imPacting Emotions And Life Study) har udsendt et bredt spørgeskema om livet med peanutallergi til deltagerne.

Deltagerne bestod af: 

  • De otte europæiske lande som har deltaget i undersøgelsen, er: Danmark, Frankrig, Tyskland, Irland, Italien, Holland, Spanien og England.
  • 419 voksne med peanutallergi. 
  • 546 forældre til børn med peanutallergi, som svarede på barnets vegne. 
  • 881 forældre til børn med peanutallergi, som svarede på egne vegne. 
  • Det vurderes at op mod 2,8 procent af den europæiske befolkning har allergi over for peanuts.

​Nyhed: 11.08.2020

Medlemskab for dig med allergi

I Astma-Allergi Danmark ved vi, at en hverdag med allergi har sine udfordringer. Derfor arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.

Vi er din medlemsforening.


Bliv medlem i dag

​​

Et medlemskab af Astma-Allergi Danmark koster 225 kr. om året 
eller det, der svarer til 19 kr. om måneden!

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Besøg vores bladarkiv

AstmaAllergi-bladet sætter fokus på temaer og nyheder inden for astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at læse uddrag fra nye og gamle blade i vores bladarkiv.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

 

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev og hold dig opdateret om Astma-Allergi Danmarks aktiviteter samt de seneste nyheder om astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at tilmelde dig nyhedsbrevet.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning