Brødkrumme Brødkrumme

Indholdsaggregater Indholdsaggregater

På alverdens floder med astma

Pia Thomsen dyrker white water rafting på topplan. Men hvordan tackler hun astmaen, når bølgerne går højt?

I 2016 var Pia Thomsen i Abu Dhabi for at deltage i VM med landsholdet 'Raft Team Danmark Ladies'. Foto: International Rafting Federation.

Pung, nøgler og astmainhalator. De tre ting er altid en del af Pia Thomsens tjekliste, når hun skal ud af døren. Det gælder både, hvis den står på træning i København, eller når hun rejser uden for landets grænser med landsholdet i white water rafting. Denne sommer har hun været til EM i Georgien. På rejserne er astmaen en fast følgesvend, som hun har
kendt til i snart 10 år.

– Jeg tror egentlig, at jeg altid har haft astma. Men i starten af 20’erne oplevede jeg, at jeg ikke engang kunne gå to etager op af trapperne. Jeg blev så forpustet, at jeg blev nødt til at sætte mig ned, siger 32-årige Pia Thomsen.

Efter et besøg hos lægen blev det klart, at hun havde astma. Astmaen har dog ikke afholdt hende fra at dyrke white water rafting på eliteniveau, og det er en sport, der indebærer rejseaktivitet til alverdens floder flere gange om året.

En udfordrende sport

White water rafting er en holdsport på vand. Man sidder typisk fire eller seks personer i en stor gummibåd, som skal styres ned ad en strømfyldt flod. Til den ugentlige træning må Pia Thomsen og resten af kvindelandsholdet dog undvære de vilde bølger, når de sejler i Københavns kanaler. Men selv den taktfaste padlen på fladt vand kan få pulsen op. Og det kan trigge astmaen.

– Jeg bliver drillet for sjov af de andre, fordi jeg altid har min lille håndtaske med mig. Det er en drybag, som min anfaldsmedicin kan ligge tørt i. For selvom jeg tager medicinen inden træningen, så nytter det ikke noget, hvis jeg efter en halv time på vandet pludseligt får det dårligt, forklarer hun.

Når bølgerne går højt

Når bølgerne går højt til konkurrencerne i udlandet, er risikoen for at falde ud af båden helt reel. Pia Thomsen tager derfor sine forholdsregler. Hun har prøvet at ligge i vandet og kigge langt efter båden med astmamedicinen, som sejlede 100 meter længere fremme.

– Jeg kunne godt mærke, at jeg var presset, så siden da har jeg altid sørget for både at have en inhalator i båden og en i en lille pose på kroppen, siger hun.

Hvordan Pia Thomsen skal tage sin astmamedicin, er noget, hun aftaler med sin læge.
– Alt, hvad jeg gør, er 100 procent i aftale med min læge. For eksempel, at jeg altid skal tage min anfaldsmedicin inden træning og konkurrencer. En gang om året tager jeg også til lægen og får lavet en ny lungefunktionstest.

Lytter til kroppen

Udover altid at have sin astmamedicin på sig føler Pia Thomsen, at hun kontrollerer sin astma ved at lytte til kroppens signaler.
– Jeg kan mærke rigtig tydeligt på min krop, hvis jeg får pulsen derop, hvor mine lunger begynder at lukke til. Så har jeg nogle gange haft brug for at sige til mine holdkammerater, at vi lige skal sætte farten lidt ned, så jeg kan få luft.

Hun er den eneste på landsholdet, som har astma. Men de andre ved godt, at hvis Pia Thomsen begynder at kunne mærke en trykken for brystkasse, så er de nødt til at sætte tempoet ned. Det er dog Pia selv, som er nødt til at sige fra. For hun skal ikke derhen, hvor hun hiver efter vejret.
– Jeg må aldrig nå derhen, hvor jeg får pibende vejrtrækning. For så har jeg ikke en jordisk chance for at tage en dyb indånding. Hvis jeg pludselig ligger nede i vandet og kommer ned under en bølge, så kan jeg ikke få luft nok, forklarer hun. Pibende vejrtrækning er et af symptomerne på et begyndende astmaanfald.

At turde sige fra

Hun understreger, at det derfor også handler om at turde sige fra. For holdkammeraterne kan ikke nødvendigvis mærke, hvor presset hun er. Det er også et råd, hun ønsker at give videre til andre sportsudøvere. Særligt de helt unge, som måske kan have svært ved at sige fra over for en engageret træner.

– Jeg tror, det er vigtigt at tænke på sin astma som en konstatering. Sådan er det bare. Og så lære at lytte til sin krop og mærke efter, om der er tegn på forværring. Og selvfølgelig
huske sin medicin.

Til efteråret står den på endnu en rejse med landsholdet til England. Til den tid kører Pia Thomsens indre tjekliste igen: Pung, nøgler og astmainhalator.

Pia Thomsen har astma og er på det danske kvindelandshold i white water rafting. Foto: Henriette Baun Gautier


Bliv medlem i dag

​​

Et medlemskab af Astma-Allergi Danmark koster 225 kr. om året 
eller det, der svarer til 19 kr. om måneden!

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Besøg vores bladarkiv

AstmaAllergi-bladet sætter fokus på temaer og nyheder inden for astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at læse uddrag fra nye og gamle blade i vores bladarkiv.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

 

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev og hold dig opdateret om Astma-Allergi Danmarks aktiviteter samt de seneste nyheder om astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at tilmelde dig nyhedsbrevet.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning