Brødkrumme Brødkrumme

Indholdsaggregater Indholdsaggregater

Nyt studie: Overvægt øger risikoen for astma

Det er lykkedes danske og internationale forskere at komme med et svar på det spørgsmål, der længe har floreret – er det astma, der kan føre til overvægt, eller forholder det sig lige omvendt?

 

 

Ny forskning viser, at overvægt kan medføre astma

Et nyt studie har påvist, at overvægt kan medføre astma. Foto: Colourbox

Der har i mange år været en erkendelse af, at der er en sammenhæng mellem astma og overvægt, men der har været usikkerhed omkring årsagssammenhængen. Et danskledet forskningsprojekt har nu påvist, at overvægt øger risikoen for astma med cirka syv procent.

 

Studiet viser, at personer med genetisk anlæg for overvægt oftere udvikler astma og har lavere lungefunktion. Derfor er det vigtigt, at man forbliver normalvægtig for at forebygge astma og bibeholde en normal lungefunktion

- Tea Skaaby, seniorforsker på Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed

Studiet bygger på data fra i alt 500.000 mennesker, indsamlet fra syv studier i Danmark, Tyskland og Storbritannien.

Genetiske markører fastslår sammenhæng

Et problem med tidligere studier har været, at man ikke kunne udelukke, at sammenhængen mellem overvægt og astma kunne skyldes andre faktorer som usund kost, der fører til både overvægt og astma.

Det nye studie benytter genetiske markører for overvægt til at vise, at overvægt er en årsag til astma og lavere lungefunktion. Ved at benytte genetiske markører efterligner studiet et lodtrækningsforsøg og kan derfor vise, om det rent faktisk er sandt, at overvægt spiller en rolle i forhold til udviklingen af allergiske sygdomme og astma.

Da vi har vores gener fra undfangelsen, fastslår studiet, at det er overvægt, der for nogle fører til astma.

Vigtigt at undgå overvægt

Astma-Allergi Danmark imødekommer de nye forskningsresultater med stor interesse. Ny viden er vigtig i forhold til forebyggelse af astma - men det er vigtigt at påpege, at man også bør undgå overvægt, hvis man i forvejen har astma. Overvægt kan gøre det sværere at bevæge sig, fordi det kan medføre åndenød og større belastning på lungerne, hvis man i forvejen har lungebesvær.

Resultaterne, som er publiceret i tidsskriftet Allergy, er for nylig blevet præsenteret på en international konference i Storbritannien.

Fakta om studiet

  • Undersøgelsen viser, at overvægt øger risikoen for astma med ca. 7 procent og nedsætter lungefunktionen med 9-16 milliliter for hver stigning på 1 point i det såkaldte body mass index (BMI). Det svarer til, at en person, der er 1,70 m høj og vejer 70 kg, tager 2,5 kg på.
  • Undersøgelsen er en del af et større projekt løbende fra 2015-2020, der skal kortlægge risikofaktorerne for allergiske sygdomme ved hjælp af genetiske metoder. Projektet er et samarbejde imellem danske og udenlandske forskere.

Kilde: 'Estimating the causal effect of body mass index on hay fever, asthma and lung function using Mendelian randomization'

Du kan læse meget mere om det nye forskningsprojekt i marts-udgaven af AstmaAllergi.

Nyhed: 17.01.2018

 

 

Rådgivning når det passer dig

Bliv medlem og få adgang til online rådgivning


Bliv medlem i dag

​​

Et medlemskab af Astma-Allergi Danmark koster 225 kr. om året 
eller det, der svarer til 19 kr. om måneden!

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Besøg vores bladarkiv

AstmaAllergi-bladet sætter fokus på temaer og nyheder inden for astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at læse uddrag fra nye og gamle blade i vores bladarkiv.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

 

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev og hold dig opdateret om Astma-Allergi Danmarks aktiviteter samt de seneste nyheder om astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at tilmelde dig nyhedsbrevet.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning