Brødkrumme Brødkrumme

Indholdsaggregater Indholdsaggregater

Min sommer med atopisk eksem

d. 21.07.2015: For mange er sommeren en eftertragtet årstid. Men for Andreas, som har atopisk eksem, kan sommertiden med varme, solbadning og havsvømning være lidt en udfordring.
 
Andreas Møldrup Hansen er 23 år og lærervikar. Han bor i et bofællesskab i Aarhus, og snart skal han læse til maskiningeniør. Det er alt sammen helt almindeligt. Men han har også atopisk eksem, og indimellem bliver det værre, fx om sommeren – og så skiller han sig lige pludselig ufrivilligt ud.
 
– Om vinteren kan jeg pakke eksemet væk bag lange ærmer eller en høj krave. Men om sommeren kan jeg jo blive nødt til at vise det frem, hvis det er varmt, eller jeg skal på stranden. Jeg bider det i mig, men det er da ikke altid skidesjovt.
 
 
Andreas har haft eksem, siden han var fire måneder. Dengang dækkede det hele hans krop, og i hans første leveår fik hans forældre ikke en hel nats søvn, fordi Andreas græd og kløede sig. Som tre-årig fik han også allergi og derefter astma. Men det er helt klart eksemet, som har fyldt mest i Andreas' liv.
 
– Man kan jo ikke se på mig, at jeg har astma, og det har jeg heller ikke været så generet af, fordi jeg er godt medicineret. Men eksemet er meget tydeligt, og selvom det er meget bedre nu end tidligere, er der da situationer, hvor man ville ønske, det ikke var der, fortæller Andreas.
 
Han mindes især en periode i gymnasiet, hvor det var særlig slemt. Både hænder og fingerspidser var ramt af eksem og sprækkede. Han skulle aflevere en matematikopgave, men kunne ikke engang holde på blyanten. Andre gange kunne han ikke skrive på computer.

– Det var bare et helvede at taste på tastaturet, det gjorde simpelthen for ondt. Så jeg måtte lade være med at aflevere. Heldigvis var der fuld forståelse fra lærerne, fortæller Andreas.
 
 
Kigger en ekstra gang
Eksemet hænger tæt sammen med Andreas' astma og hans allergi over for husstøvmider, dyr, pollen og forskellige fødevarer. Derfor bryder eksemet især ud, når Andreas spiser noget, han ikke kan tåle, eller han er i nærheden af dyr. Så begynder hans hud at boble op og blive rød og irriteret. Til gengæld har han al meget almindelig trigger. Men som Andreas selv siger med et smil, er han nok også "ret afslappet af natur". Han har også vænnet sig til, at folk nogle gange kigger nysgerrigt på ham.

– Da jeg var mindre, kunne mine klassekammerater godt finde på at spørge, hvad det var for noget på mine hænder. Jeg blev ikke mobbet, men jeg tænkte helt sikkert mere over det dengang. Heldigvis synes jeg, det fylder mindre nu, hvor jeg selv og mine venner og bekendte er blevet voksne og mere modne. Folk er velkomne til at spørge, hvis de undrer sig. Jeg kigger jo også selv en ekstra gang, når nogen skiller sig ud.
 
De senere år er Andreas dog begyndt også at få eksem rundt om øjnene, hvor det ikke lige er til at skjule.

– Det er ikke så sjovt til fester, hvis man går rundt og føler, man ligner et vrag. Så kan jeg godt misunde piger, der kan smide en centimeter spartel i hovedet! Når det skaller, er det jo ikke så pænt. Men det gik mig mest på i starten, da vi begyndte at gå ud, og der er jo ikke noget at gøre ved det – andet end at smøre sig, siger han.
 
Badeshorts giver eksem
Derfor smører Andreas sig ind. Fed creme hver eneste morgen og aften og en gang om ugen en hormoncreme. Det er blevet en integreret del af hans hverdag – ligesom at børste tænder.
 
Om sommeren kan det dog godt være lidt en udfordring. For selvom kombinationen af sol og saltvand ifølge Andreas er en mirakelkur, er alt det gode ved sommeren også det, som kan være hårdt for eksemet. Fx kan det gøre ret ondt, lige når man dypper sig i de salte bølger, og vand – især klorvand – er med til at udtørre huden, ligesom solen nogle gange giver Andreas soleksem. Men det, som især er irriterende om sommeren, er faktisk badeshortsene,
 
– Efter en hel dag på stranden, hvor man har svedt og været i vandet flere gange, er min hud under buksekanten ikke så køn at se på, fordi det er alt for fugtigt og varmt. Det samme sker, hvis jeg har armbåndsur på, og når jeg dyrker sport.
 
Når det sker, må han intensivere sin behandling, og indimellem synes Andreas' læge måske, at hans patient burde være endnu mere påpasselig med, hvad han udsætter sin hud for. Men Andreas gider ikke, at hans hud skal være en begrænsning. Slet ikke hvis det betyder, at han ikke kan nyde sommeren som alle andre. Og egentlig er eksemet ikke længere noget, som fylder særlig meget i hans hverdag.
 
– Jeg passer godt på min hud, men uden at være manisk. Det har jo altid været sådan, og jeg tænker ikke over det. Jeg tror, det ville være noget helt andet, hvis man som 23-årig lige pludselig fik eksem og skulle leve med det. Det ville helt sikkert være svært at vænne sig til.
 
Det, som indtil nu har ærgret Andreas allermest ved eksemet, er, at det forhindrer ham i at blive dyrlæge. Det har altid været en drøm. Men at have både astma, allergi og eksem på en gang vil ikke være optimalt i forhold til at skulle omgås dyr. Der er også flere andre erhverv, fx en række håndværksfag, som ikke vil fungere for ham på grund af hans eksem. Så til september prøver Andreas kræfter med maskiningeniør-studiet. Og indtil da skal han bare nyde sommeren.
 

Bliv medlem i dag

​​

Et medlemskab af Astma-Allergi Danmark koster 225 kr. om året 
eller det, der svarer til 19 kr. om måneden!

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Besøg vores bladarkiv

AstmaAllergi-bladet sætter fokus på temaer og nyheder inden for astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at læse uddrag fra nye og gamle blade i vores bladarkiv.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

 

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev og hold dig opdateret om Astma-Allergi Danmarks aktiviteter samt de seneste nyheder om astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at tilmelde dig nyhedsbrevet.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning