Brødkrumme Brødkrumme

Indholdsaggregater Indholdsaggregater

Nye allergier fanget på World Asthma Day

d. 08.05.15: I anledningen af World Asthma Day d. 5. maj omdannede Astma-Allergi Danmark Rådhuspladsen i København til en allergivenlig have. Mange lagde vejen forbi haven, hvor der var gratis rådgivning, lungefunktionsmåling og allergitest.
 
Med spanske margueritter og hortensiaer i forhaven indbød Astma-Allergi Danmark

forbipasserende på Rådhuspladsen til at blive testet for allergi. Den velbesøgte event foregik på World Asthma Day og var en del af foreningens landsdækkende Snot or not-kampagne, som i disse uger sætter fokus på sammenhængen mellem høfeber og astma.

De mange besøgende kunne blandt andet opleve en pollenfælde i fuld funktion, få inspiration til at lave en allergivenlig have, få rådgivning om pollenastma og blive testet for allergi.
 
Flere opdagede nye allergier
Allergitesten foregik ved en priktest, hvor der blev testet for de mest typiske allergener, som er birk, græs, hest, hund, kat, husstøvmider, gråbynke og efterårets skimmelsvampe. 
 
Det viste sig, at mere end hver tredje af de testede var allergisk over for én eller flere ting. Flere vidste allerede, at de havde allergi over for fx græs eller birk. Men med priktesten fandt fire personer ud af, at de havde en ny allergi. 
 
- Hvis man allerede har allergi, er risikoen for, at der kommer nye allergier til, meget større. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på, om tidspunktet for ens allergisymptomer ændrer sig og søge læge, hvis man har mistanke om en ny allergi, forklarer Betina Hjorth, rådgivningschef i Astma-Allergi Danmark.
 
På dagen gav hun og andre fagfolk rådgivning til de personer, som deltog i eventen.
 
Lykketoft opmærksom på høfeber
Et af de kendte ansigter, som lagde vejen forbi den allergivenlige have, var Folketingets formand Mogens Lykketoft (S). Han har i flere år spekuleret over, hvorfor han kunne få umotiverede nyseture og ville derfor gerne have en allergitest. Testen viste, at han er allergisk over for husstøvmider.
 
- Det er bekræftet, at det ikke er farligt. Men lægen sagde dog, at det kan være noget, som kan udvikle sig til astma, hvis man ikke er opmærksom på det. Så det er jo ret godt at vide, lyder det fra Mogens Lykketoft.
 
Netop sammenhængen mellem høfeber og astma er ukendt for mange. Over 1 million danskere lider af høfeber, og omkring 30 procent af dem har også astma.
 
Tv-vært vil forebygge allergi
Et andet kendt ansigt, som kiggede forbi var tv-vært Lisbeth Østergaard. Hun døjer både med høfeber og astma og er lige blevet mor. Den nye rolle som mor gør, at hun i højere grad tænker over, hvad hun selv kan gøre for at forebygge allergi.
 
- Jeg håber ikke at give mine allergier videre. Min kæreste har også mange allergier, så det er jo lige til højrebenet, hvis vores søn får allergi. Så det gælder jo om at undgå parfumer og kemikalier i tøjvask og plejeprodukter. Det er jeg blevet meget bedre til, end før jeg blev gravid.
 
Ikke overraskende for Lisbeth Østergaard selv viste priktesten, at hun er allergisk over for hele paletten bortset fra birk.
 
- Det er en rigtig god idé at sætte tidligt ind i forebyggelse af allergi over for sine børn. Et sted at starte er netop at undgå parfumerede rengørings- og plejeprodukter. Derudover er det også vigtigt at sørge for et godt indeklima uden røg, fugt og for meget støv, lyder rådene fra Betina Hjorth.

Bliv medlem i dag

​​

Et medlemskab af Astma-Allergi Danmark koster 225 kr. om året 
eller det, der svarer til 19 kr. om måneden!

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Besøg vores bladarkiv

AstmaAllergi-bladet sætter fokus på temaer og nyheder inden for astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at læse uddrag fra nye og gamle blade i vores bladarkiv.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

 

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev og hold dig opdateret om Astma-Allergi Danmarks aktiviteter samt de seneste nyheder om astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at tilmelde dig nyhedsbrevet.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning