Brødkrumme Brødkrumme

Indholdsaggregater Indholdsaggregater

Ny retningslinje for behandling af høfeber

d. 25.06.2015: Sundhedsstyrelsen har netop udgivet en national klinisk retningslinje, som det tilrådes, at praktiserende læger følger, når de skal finde den rette behandlingsform til patienter med høfeber.

Mere end hver femte dansker har høfeber, og tallet er stigende. Sundhedsstyrelsen har derfor lavet en ny national klinisk retningslinje, der giver anbefalinger for behandling af høfeber.
 
Astma-Allergi Danmarks vicedirektør, Anne Holm Hansen, har i den forbindelse deltaget i referencegruppen, og foreningen har desuden haft retningslinjen i høring og afgivet høringssvar.
 
Behandlingsform afhænger af symptomer
I retningslinjen anbefaler Sundhedsstyrelsen blandt andet, at høfebersymptomer fra næsen lokalbehandles med næsespray, som indeholder binyrebarkhormon, og at symptomer fra øjnene lokalbehandles med øjendråber med antihistamin frem for at behandle med antihistamintabletter.
 
Hvis patienten ønsker tabletbehandling, anbefaler retningslinjen tabletter med ikke-sløvende antihistamin frem for et nyere lægemiddel (leukotrienreceptorantagonist), der er indiceret til patienter med astma.
 
Har patienten behov for systemisk behandling med binyrebarkhormon, anbefaler retningslinjen tabletbehandling frem for depotindsprøjtning, så dosis kan afpasses individuelt for at minimere bivirkninger.

Immunterapi (allergivaccination) vurderer Sundhedsstyrelsen har potentiale til at helbrede patienterne, men behandlingen er omfattende og kan i sjældne tilfælde forårsage en allergisk reaktion. Immunterapi bør overvejes til patienter med høfebersymptomer forårsaget af enten græspollen eller husstøvmider, hvis symptombehandlingen viser sig utilstrækkelig.

Forebyggelse af høfeber
Høfeber er udløst af et eller flere allergener. Det kan både være en sæsonbetinget lidelse, der skyldes allergi over for pollen, og være forårsaget af fx husstøvmider og dyr og dermed give symptomer hele året. Yderligere kan høfeber medføre nedsat livskvalitet og sygefravær og ledsages ofte af astma, særligt hvis man ikke er velbehandlet.
 
Den bedste forebyggelse af høfeber er derfor at undgå det, som giver en symptomer. Det er imidlertid ofte svært. Ved husstøvmideallergi kan man forsøge at sænke niveauet af husstøvmideallergener i hjemmet og der er en række råd at hente i Sundhedsstyrelsens retningslinje, ligesom du kan finde flere oplysninger på vores hjemmeside.

Læs mere:

Bliv medlem i dag

​​

Et medlemskab af Astma-Allergi Danmark koster 225 kr. om året 
eller det, der svarer til 19 kr. om måneden!

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Besøg vores bladarkiv

AstmaAllergi-bladet sætter fokus på temaer og nyheder inden for astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at læse uddrag fra nye og gamle blade i vores bladarkiv.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

 

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev og hold dig opdateret om Astma-Allergi Danmarks aktiviteter samt de seneste nyheder om astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at tilmelde dig nyhedsbrevet.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning