Brødkrumme Brødkrumme

Indholdsaggregater Indholdsaggregater

Nu står pollenfælden klar til en ny sæson

Årets pollensæson nærmer sig. Derfor har vi hentet pollenfælden ud af sit vinterhi og begynder fra næste uge at udsende ugentlige pollenmålinger.

Astma-Allergi Danmark gør klar til årets pollensæson. Foto: Astma-Allergi Danmark

Opdatering 20. januar:

Pollenfælden er netop blevet tømt, og vi har ikke fundet pollen fra hverken el eller hassel. Men vi holder godt øje – klar til at sætte ind med daglige udmeldinger!

Vær opmærksom på, at forårstræer og buske, som står beskyttet i fx en have, kan afgive pollen lokalt tidligere, end det registreres i pollenmålingerne. Det kan derfor være en god idé at starte behandling nu, hvis du oplever symptomer.

Pollensæsonen er lig med irriterede øjne og tilstoppede næser for mere end én million danskere med pollenallergi. Og selvom pollensæsonen endnu ikke officielt er i gang, har vi hørt fra flere af vores medlemmer, at de allerede mærker symptomer fra hassel.

Derfor står Astma-Allergi Danmarks pollenfælde nu klar højt over Københavns tage, så vi kan fange og måle årets første pollen.

Når pollenniveauerne i luften stiger, kan daglige pollenmålinger findes i appen Dagens Pollental, på astma-allergi.dk, på vores Twitter-profil og via Pollenmail. Indtil da kan pollenallergikere og andre interesserede allerede fra næste uge følge med i ugentlige pollenmålinger samt i appen Dagens Pollental (under ”Sæson”).

Hvornår begynder dette års pollensæson?

Pollensæsonens start afhænger af vinterens vejr og temperatur. På grund af det milde vintervejr, vi har oplevet i den sidste del af 2020, forventer vi en tidlig start på dette års pollensæson. Derfor står pollenfælden nu klar, så vi kan holde nøje øje.

En frostfyldt periode, som den vi netop har haft, kan dog være gode nyheder for pollenallergikere, da træernes rakler (som udsender pollen) kan blive beskadiget af frostvejr.

– Den sidste uges vinterlige vejr med frostgrader, sne og slud kan for en kort periode hæmme elletræer og hasselbuskes udvikling. Når vi igen mærker det lune forårsvejr, vil raklerne stille åbne sig, i takt med at stammerne varmes op, og dermed frigive deres pollen, fortæller Mathilde Kloster, biolog og leder af pollentællingerne i Astma-Allergi Danmark.

Lokale pollenforhold

Selvom der på nuværende tidspunkt står ”Uden for sæson” i Dagens Pollental-appen, betyder det ikke nødvendigvis, at der ikke er pollen i luften. For eksempel kan en hasselbusk, der står beskyttet placeret i haven, afgive pollen lokalt tidligere, end det registreres i Astma-Allergi Danmarks pollenmålinger.

– Lokalt kan der allerede stå hasselbuske med modne eller delvist modne rakler, men de er følsomme overfor kulde. Kulde kan derfor hæmme og endda ødelægge blomstringen helt. Vi har sat pollenfælden op, så vi nøje kan holde øje med udviklingen af pollen i luften, i takt med at forårsvejret titter, fortæller Mathilde Kloster.

Den officielle pollensæson med daglige pollental skydes først i gang, når vores pollentællere har fundet flere pollen fra el og hassel flere dage i træk. Indtil da kan man følge med i de ugentlige målinger.

Forbered dig allerede nu

Hvis du er en af dem, som allerede kan mærke, at de første pollen er i luften, bør du tage dine forholdsregler og forberede dig på den kommende pollensæson. For eksempel ved at opstarte behandling i samarbejde med din læge. Få også en notifikation, når pollensæsonen begynder, ved at downloade appen Dagens Pollental.

 

Nyhed: 12.01.2021

Medlemskab for dig med pollenallergi

I Astma-Allergi Danmark ved vi, at en hverdag med pollenallergi har sine udfordringer. Derfor arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.

Vi er din medlemsforening.


Bliv medlem i dag

​​

Et medlemskab af Astma-Allergi Danmark koster 225 kr. om året 
eller det, der svarer til 19 kr. om måneden!

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Besøg vores bladarkiv

AstmaAllergi-bladet sætter fokus på temaer og nyheder inden for astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at læse uddrag fra nye og gamle blade i vores bladarkiv.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

 

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev og hold dig opdateret om Astma-Allergi Danmarks aktiviteter samt de seneste nyheder om astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at tilmelde dig nyhedsbrevet.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning