Brødkrumme Brødkrumme

Indholdsaggregater Indholdsaggregater

Når malingen giver allergi

Rigtigt meget maling indeholder det allergifremkaldende stof MI. Den eneste måde, du kan være garanteret en MI-fri maling, er ved at vælge maling med allergimærket Den Blå Krans.

Maling og allergi

Mange, som har allergi over for konserveringsmidlet MI, får symptomer efter at have opholdt sig i nymalede rum. Foto: Colourbox

Meget maling er konserveret med det stærkt allergifremkaldende stof methylisothiazolinon, der også er kendt under forkortelse MI, som flere udvikler allergi over for.

Hele fem procent af alle, der allergitestes for eksem i Danmark, får påvist MI-allergi, og lignende tal gør sig gældende for resten af Europa.

MI i din maling

MI er et konserveringsmiddel, der anvendes i forskellige forbrugerprodukter lige fra shampoo, balsam og sæbe, til rengøringsmidler, maling, lak, lim samt byggemateriale for at forhindre vækst af bakterier og andre mikroorganismer. 

Mange af de personer, som har allergi over for MI, får symptomer efter at have opholdt sig i nymalede rum. Det skyldes en luftbåren kontakt med MI, idet MI afdamper fra malingen til luften, og gennem luften kommer i kontakt med huden.

Et større europæisk studie viste, at MI findes i over 90 procent af europæiske malingprodukter, heriblandt indeholdt 13 ud af 14 af de undersøgte malinger fra Danmark MI. Flere af disse malinger med MI var mærket med Svanemærket, som er gode for naturen, men som stadig tillader en lav koncentration af MI i malingen.

Du kan altså kun være sikker på at undgå MI, hvis du går efter maling, der har fået Astma-Allergi Danmarks allergimærke Den Blå Krans. 

Nymalede rum indeholder høje koncentrationer

Men hvad er det så helt præcist, som gør, at MI kan være problematisk i malingen?
Afdampningen af stoffet MI fra maling kan gøre luften så tætpakket med MI-molekyler, at de lægger sig på huden, hvor de kan give dig en luftbåren kontaktallergi.

I nymalede rum har der været målt tilstrækkelig høje koncentrationer af MI til at udløse allergi. MI-allergi giver udbredte udslæt, særligt i ansigt og på hænder, som naturligt ikke er tildækket af tøj. Allergien kan også give forværring af astma, og i et enkelt tilfælde er der set nyudvikling af astma. 

Indtil videre er der kun én maling på det danske marked, som har fået Den Blå Krans, og som derfor trygt kan bruges af forbrugere og MI-allergikere.

Versioneret artikel fra medlemsbladet AstmaAllergi (august/september 2019)

Medlemskab for dig med allergi

Som allergiker i Danmark står du ikke alene. Omkring 1,5 millioner danskere lider nemlig af en eller flere overfølsomhedssygdomme, fx for fødevarer, dyr og husstøvmider.

I Astma-Allergi Danmark ved vi, at en hverdag med allergi har sine udfordringer. Derfor arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.

Vi er din medlemsforening.


Bliv medlem i dag

​​

Et medlemskab af Astma-Allergi Danmark koster 225 kr. om året 
eller det, der svarer til 19 kr. om måneden!

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Besøg vores bladarkiv

AstmaAllergi-bladet sætter fokus på temaer og nyheder inden for astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at læse uddrag fra nye og gamle blade i vores bladarkiv.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

 

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev og hold dig opdateret om Astma-Allergi Danmarks aktiviteter samt de seneste nyheder om astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at tilmelde dig nyhedsbrevet.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning