Brødkrumme Brødkrumme

Indholdsaggregater Indholdsaggregater

Myggeallergi eller irritation?

 

d. 9.7.2014: Nogle mennesker får voldsomme gener af myggestik. Men skyldes de hævede ømme stik en allergi, eller er det blot irritation i huden? Danmarks førende insektallergi-ekspert Holger Mosbech svarer her og giver gode råd til, hvordan du kan forebygge myggestik.


Bzzzum zzzum zzumm. Klask.
Vi har alle sammen prøvet at blive bidt af det lille flyvende bæst med en irriterende kløe til konsekvens. For nogen kan det lille bid dog oveni betyde, en arm der hæver til dobbelt størrelse, et øje der forsvinder bag en hævet kind eller en fod, der ikke kan komme ned i skoen. Og selv om det er nærliggende at tænke, at den voldsomme reaktion skyldes allergi, er det faktisk langt fra tilfældet.

-Der findes meget få mennesker, der er så allergiske over for myg, at de risikerer vejrtrækningsbesvær, nældefeber og hævelser i luftvejene. De voldsomme hævelser skyldes nærmere en overfølsomhed, der skaber en lokal betændelsestilstand, som dog ikke har noget med hverken bakterier eller virus at gøre. I fagsprog kalder vi det inflammation, siger overlæge Holger Mosbech, der til daglig arbejder som overlæge på Gentofte Hospitals Allergiklinik.

-Ofte har disse mennesker, der reagerer med store hævelser, en generel sarthed i huden, og de vil typisk også opleve store hævelser, hvis de bliver stukket af bier eller hvepse, siger Holger Mosbech, der selv om området er dårlig belyst, har sin helt egen teori om, hvorfor nogle mennesker reagerer så voldsomt uden at være decideret allergiske.

Myggebid giver sjældent vejrtrækningsbesvær

-Min teori er, at det er de hvide blodlegemer, lymfocytterne, der spiller ind, så det er cellerne i blodet og ikke antistofferne, der reagerer på myggespyttet. Det er også derfor et myggebid kan klø og genere i så mange dage. Formentlig er det samme mekanisme, som den man oplever ved eksem. Reaktionen ser bare anderledes ud, fordi det, der reageres på, ikke ligger oven på huden, men kommer ind i kroppen. Men vi ved faktisk ikke så meget om området, og allergitests med myg er heller ikke særlig gode, siger Holger Mosbech.

Myggebid er ifølge overlægen mere en afgrænset og specifik reaktion i huden omkring myggebiddet, hvor allergi over for hveps- og bi kan forårsage klassiske allergireaktioner som nældefeber, vejtrækningsbesvær eller hududslæt andre steder end der, hvor du blev stukket.

-Vi taler om myggestik, men egentlig er der tale om bid, fordi myggene 'angriber offeret' med deres munddele og ikke med en brod. De spytter i det sår, de laver, for at forhindre at blodet størkner, når de skal suge blod. Hvepse og bier stikker og sprøjter gift ind for at forsvare eller dræbe deres bytte, slår insektallergi-eksperten fast.

  • Hav tøj på, der dækker huden
  • Brug myggemiddel til bar hud. Sundhedsstyrelsen har godkendt en stribe produkter i Danmark, som er ganske fine
  • Sov med net over sengen eller foran vinduet
  • Køb myggespiraler og placér dem fx under spisebordet. De indeholder stoffer, som skræmmer myggene væk eller gør det svært for dem at finde et offer, men du skal så at sige sidde midt i lugtskyen, hvis de skal have en effekt.
  • Spis antihistaminer forebyggende, hvis du ved, at risikoen for myggebid er stor, der hvor du skal hen.
Tips til at forebygge stik

Forebyggelse er den bedste behandling

Allergi eller ej, reaktionerne på bid fra det lille insekt med den irriterende lyd og det utrolige kløende spyt kan virke uoverskuelige, især hvis det er børn, det går ud over. Og hvad gør den kloge så?

- Første skridt er at give antihistaminer, når de voldsomme hævelser opstår. Hvis det ikke er nok, er næste skridt at give antihistaminer i hele myggesæsonen. Bliver du eller dit barn dårlig af et myggebid og får fx vejrtrækningsbesvær eller lukker hele øjet til gang på gang, så synes jeg, du skal kontakte lægen, som kan tage stilling til, om der skal gives smertestillende og inflammationshæmmende medicin som fx Ipren eller noget stærkere som fx binyrebarkhormon, siger Holger Mosbech og fortsætter:

-Mit bedste råd er, at du er forudseende og forbereder dig. Er dit barn overfølsom over for myg, og skal han eller hun på kanotur eller spejderlejr, hvor risikoen for myg er stor, så giv antihistaminer forebyggende og se, om det ikke kan hjælpe. Antihistaminer virker altid bedre forebyggende, end når skaden er sket.


Bliv medlem i dag

​​

Et medlemskab af Astma-Allergi Danmark koster 225 kr. om året 
eller det, der svarer til 19 kr. om måneden!

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Besøg vores bladarkiv

AstmaAllergi-bladet sætter fokus på temaer og nyheder inden for astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at læse uddrag fra nye og gamle blade i vores bladarkiv.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

 

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev og hold dig opdateret om Astma-Allergi Danmarks aktiviteter samt de seneste nyheder om astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at tilmelde dig nyhedsbrevet.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning