Brødkrumme Brødkrumme

Indholdsaggregater Indholdsaggregater

Miljøministeren vil skrotte gamle brændeovne

Hvis det står til miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V), skal det være slut med gamle brændeovne, der ud over varme og hygge også spreder sundhedsskadelige partikler. Hun er derfor på vej med en tilskudsordning, der giver danskerne 2.000 kroner for at skrotte deres ovn, hvis den er fra 1990 eller før.
 
- Luftforurening har store samfundsmæssige konsekvenser. Tusindevis af mennesker får luftvejslidelser som astma og bronkitis af forureningen fra brændeovne, der også er skyld i ca. 200 for tidlige dødsfald hvert år. De gamle ovne fra 1990 og før forurener i gennemsnit næsten fem gange så meget som en ny, svanemærket brændeovn. Derfor er jeg på vej med en skrotningsordning, siger miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen i en pressemeddelelse.
 
 

Røgen skader dit helbred

Med det nye initiativ vil miljø- og fødevareministeren dermed arbejde for at reducere forurening fra gamle brændeovne – og det er der god grund til. Ifølge de seneste studier står brændeovne og -kedler nemlig for 60 procent af forureningen med partikler i Danmark. Til sammenligning står trafikken for cirka 16 procent.
 
Brændeovnenes røg går især ud over astmatikerne, da den blandt andet forværrer deres sygdom og forringer livskvaliteten. Det glæder derfor Astma-Allergi Danmark, at der kommer fokus på området.
 
- Astmatikere kan få alvorlige gener af brændeovnens røg. Det er derfor et skridt i den rigtige retning, at der kommer fokus på, hvordan man kan reducere de sundhedsskadelige effekter fra ovnene, siger Anne Holm Hansen, vicedirektør i Astma-Allergi Danmark.

 

Gode råd til en renere luft

Udover at udskifte din gamle brændeovn til en ovn af god kvalitet er det også vigtigt, at din skorsten er godt isoleret og i en god højde over taget, da skorstene ofte er årsag til forurening fra brændeovne.
 
Desuden kan du ved at tænde rigtigt op begrænse forureningen. Så sørg for, at du optænder ovnen ved at stable lidt pindebrænde, toppe med en spritbriket og på den måde tænde ovenfra. Når du tænder nedefra, dannes der nemlig mere sod, fordi flammen afkøles op gennem brændet.
 
 

Bliv medlem i dag

​​

Et medlemskab af Astma-Allergi Danmark koster 225 kr. om året 
eller det, der svarer til 19 kr. om måneden!

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Besøg vores bladarkiv

AstmaAllergi-bladet sætter fokus på temaer og nyheder inden for astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at læse uddrag fra nye og gamle blade i vores bladarkiv.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

 

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev og hold dig opdateret om Astma-Allergi Danmarks aktiviteter samt de seneste nyheder om astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at tilmelde dig nyhedsbrevet.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning