Brødkrumme Brødkrumme

Indholdsaggregater Indholdsaggregater

Mangel på allergilæger er foruroligende

Mens antallet af allergikere stiger, er speciallæger inden for allergi en uddøende race. I januar 2016 var der kun 36 speciallæger i allergi tilbage på landsplan. Kilde: Dansk Selskab for Allergologi, januar 2016. Grafik: Astma-Allergi Danmark

Over én million danskere risikerer i nær fremtid at stå uden specialister til at behandle dem. For mens antallet af allergikere stiger, er speciallæger inden for allergi en uddøende race. 

Tal fra i år viser, at der kun er 36 allergilæger tilbage i Danmark, og fremover ser antallet af allergilæger ud til at falde yderligere. For mens mange af de nuværende specialister forventes at gå på pension inden for de næste fem år, står der ikke afløsere klar til at tage over. Dette skyldes blandt andet, at allergi som lægefagligt speciale blev nedlagt i 2004.

- Viden på allergiområdet siver lige nu ud af sundhedsvæsenet. Den massive mangel på speciallæger slår igennem i form af lange ventetider på landets offentlige sygehuse, og det har foruroligende konsekvenser både for den enkelte og for samfundet, siger Anne Holm Hansen, vicedirektør i Astma-Allergi Danmark.

Allergikere svigtes

Helt konkret betyder manglende specialister inden for allergiområdet, at det halter med at give patienterne den helt basale udredning og behandling, som de har krav på. For den enkelte med allergi, høfeber, astma eller eksem går det stærkt ud over deres hverdag, arbejdsliv og generelle livskvalitet. Og for nogle er symptomerne livstruende eller invaliderende.

- Hver fjerde dansker med høfeber udtrykker fx, at de oplever nedsat livskvalitet på grund af deres allergi. Oplevelsen skyldes ofte, at den enkelte allergiker ikke er velbehandlet. Samtidig døjer mange danskere af træthed, nyseture og influenzalignende symptomer uden at vide, at de har allergi, forklarer Anne Holm Hansen.

Dyrt for samfundet

Det koster også samfundet dyrt, når der årligt bliver brugt milliarder på sociale ydelser som sygedagpenge, førtidspension og omskoling til danskere, der døjer med astma, allergi og andre overfølsomhedssygdomme.

Alene pollenallergi koster samfundet over 250.000 sygedage og 2,3 millioner ineffektive arbejdsdage om året. Vender man blikket mod astma, er tallene lige så bekymrende. For eksempel anslås det, at samfundets og arbejdsgivernes ekstraomkostninger for voksne astmatikere løber op på 2,6 milliarder kroner om året, lyder det fra Astma-Allergi Danmark.

En styrket indsats er nødvendig

Med de dystre fremtidsudsigter med mangel på allergilæger understreger Astma-Allergi Danmark derfor, at der er behov for en opprioritering af området, så der målrettet investeres i fagområdeuddannelse af flere allergispecialister.

- Over én million danskere har brug for, at der kommer en styrket indsats på allergiområdet. Der er simpelthen behov for en sundhedspolitisk prioritering og plan for behandlingen af allergiske sygdomme, siger Anne Holm Hansen, vicedirektør i Astma-Allergi Danmark.

 

 

 

 


Bliv medlem i dag

​​

Et medlemskab af Astma-Allergi Danmark koster 225 kr. om året 
eller det, der svarer til 19 kr. om måneden!

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Besøg vores bladarkiv

AstmaAllergi-bladet sætter fokus på temaer og nyheder inden for astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at læse uddrag fra nye og gamle blade i vores bladarkiv.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

 

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev og hold dig opdateret om Astma-Allergi Danmarks aktiviteter samt de seneste nyheder om astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at tilmelde dig nyhedsbrevet.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning