Brødkrumme Brødkrumme

Indholdsaggregater Indholdsaggregater

Kom pollensæsonens høfebersymptomer i forkøbet

Det er vigtigt at være velbehandlet i løbet af pollensæsonen. Nogle vælger at starte op med behandling, når sæsonen nærmer sig, og andre venter, til de får symptomer. Det afhænger både af den medicin du bruger, dit temperament, og hvad du har aftalt med lægen.

Nu er den her snart igen – pollensæsonen. Det er tid til at finde det tunge pollenskyts frem. Foto: Colourbox

Pollensæsonen venter forude, og er du en af de op mod en million danske pollenallergikere, har du måske allerede taget årets første tablet med antihistamin, dryppet øjnene eller brugt næsespray. Og det er en god idé at have behandlingsplanen og medicinen klar i god tid, inden de første allergifremkaldende pollen sendes afsted fra træer som hassel, el, elm og birk og senere græs og bynke. Det fortæller Astma-Allergi Danmarks rådgivningschef, Betina Hjorth:

– Når nogle vælger at starte op med medicin i god tid, så er det ofte, fordi de kender deres allergi rigtig godt og ikke ønsker at opleve symptomer, før de starter behandling. De vil hellere være på forkant. Andre ønsker ikke at tage medicin, hvis der ikke er symptomer, og de vælger at vente med at starte, til symptomerne kommer.

Behandlingen er individuel

For mange, som får symptomer fra næsen – for eksempel stoppet næse – kan det være fornuftigt at starte høfeberbehandlingen op et stykke tid inden sæsonstart for de pollen, man ikke kan tåle. Næsespray med binyrebarkhormon hjælper nemlig ikke akut og skal bruge noget tid på at opnå sin fulde virkning.  Antihistamindråber til øjne og næse virker derimod med det samme, og det gælder også antihistamintabletter. Nogle oplever dog en forbedret effekt af antihistamintabletter, hvis de tager tabletterne dagligt i en periode før sæsonstart. Behandlingen er altså individuel og bør aftales med

lægen. Det er desuden vigtigt at fortsætte behandlingen gennem hele sæsonen, så man er mindst mulig generet af symptomer og så vidt muligt kan gøre de ting, man gerne vil.

Aldrig for sent

Hvis du ikke er begyndt at tage medicin, inden sæsonen starter, er det ikke for sent at behandle dine symptomer. Langt de fleste vil alligevel have gavn af næsespray, øjendråber og antihistamintabletter. Nogle vil også have behov for binyrebarkhormon som tabletkur, hvis de er særligt hårdt ramt.

Betina Hjorth anbefaler, at man – i god tid før sæsonen starter – taler med sin læge om, hvordan sidste års sæson forløb, og om hvorvidt behandlingen eventuelt skal justeres for at virke endnu bedre.

Har man både høfeber og astma, er det vigtigt at være velbehandlet for begge ting. En dårligt behandlet høfeber kan nemlig betyde forværring af ens astmasymptomer – og omvendt.

Mulighed for allergivaccination

For nogle pollenallergikere vil det også være en mulighed at få allergen immunterapi – i daglig tale kaldet allergivaccination. Når man får immunterapi, tilfører man kroppen en standardiseret mængde af det, der udløser allergien og dermed giver symptomerne. På den måde påvirkes immunsystemets tolerance over for netop det allergen.

Allergen immunterapi kan fås som injektioner eller smeltetabletter, og behandlingen skal – afhængig af vaccinetype – opstartes en del måneder før, at sæsonen for den pågældende pollentype begynder. Man skal derfor huske at få undersøgt muligheden i rigtig god tid inden.

– Overvejer man, om man vil have gavn af allergivaccination, skal man få en tid hos sin læge. Lægen vil vurdere, om det giver mening i forhold til, hvilken type allergi og symptomer man har, og hvilken behandling man har fået tidligere, forklarer Betina Hjorth.

Den praktiserende læge har også mulighed for at henvise dig til en speciallæge med særlig viden om allergi. For sæsonen 2021 er det for sent at gå i gang med allergivaccination, men starter man på behandlingen til efteråret, vil det være tids nok i forhold til sæsonen 2022. Behandlingen med smeltetabletterne tager tre år, og injektionerne tager tre til fem år. For begge gælder, at man sammen med lægen gør status efter et års behandling.

For de fleste vil allergivaccination betyde, at man får færre eller ingen symptomer, men der vil også være nogle, som oplever ingen eller kun sparsom effekt af behandlingen og derfor fortsat har brug for behandling med øjendråber, næsespray og tabletter.

Pollenallergi? Måske har du også astma

30% af alle med høfeber har også astma, og 70% af alle med astma har også høfeber. Nogle læger mener, at overlappet mellem de to sygdomme er så stort, at de to tilstande faktisk er udtryk for den samme sygdom.

En forklaring kan være, at slimhinderne i næse og lunger ligner hinanden. En anden forklaring kan være, at mennesker med høfeber på grund af tæthed i næsen ofte trækker vejret gennem munden. Det resulterer i, at allergener og andre partikler kommer helt ned i bronkierne, hvor de kan genere luftvejene og give anledning til astma.

Den tætte sammenhæng mellem næse og lunger betyder, at mennesker med høfeber bør blive undersøgt for astma. Symptomerne på astma er blandt andet hoste, åndenød og pibende, hvæsende vejrtrækning. Oplever du dette, skal du altid fortælle lægen om det, så du kan blive udredt for astma og få den rette behandling.

Vores bedste råd

Astma-Allergi Danmark har samlet de bedste tip til, hvad du kan gøre for at blive helt klar til den forestående pollensæson:

 • Rettidig omhu med medicinen

Start din behandling med næsespray med binyrebarkhormon i god tid, inden sæsonen for de pollen, du ikke kan tåle, starter – og husk i det hele taget at tage din medicin i løbet af hele perioden. Mærker du ingen eller ringe effekt, så tag en snak med din læge om, hvorvidt behandlingen skal justeres. Hvis din medicin er fra sidste år, så huske at tjekke holdbarheden.

 • Beskyttelsesbriller? Invester i et par solbriller

Det kan være med til at begrænse den mængde pollen, du får i øjnene, når du er udenfor. Måske kan de fås på tilbud, fordi det stadig er vinter? Nogle har også gavn af at have en maske for munden. Den kan filtrere pollen fra, så de ikke generer luftvejene.

 • Udluftning er altid vigtig

Pollenallergi eller ej – det er altid vigtigt at få luftet ud, så du får et godt indeklima. Har du pollenallergi, skal du dog undgå at lufte ud midt på dagen. Netop der er der nemlig flest pollen i luften, så det kan være en fordel, at du åbner vinduerne tidligt og sent og taler med kollegerne om, hvornår I lufter ud på kontoret.

 • Pollenfilter er en mulighed

Har du et ventilationsanlæg i boligen eller bilen, kan du undersøge, om der kan monteres et pollenfilter. Husk, at det skal vedligeholdes

 • Når corona tillader det: Var det noget med svømning?
Er du glad for sport, men oplever du mange symptomer – måske fordi du endnu ikke har fået styr på din allergi og allergibehandling? Så kan du undersøge, hvilke muligheder du har for at dyrke indendørs idrætsgrene i pollensæsonen. Køb et klippekort til svømmehallen, meld dig til håndbold, badminton eller en anden slags halsport – eller opret et medlemskab i dit lokale fitnesscenter. Forudsat selvfølgelig, at corona tillader den type aktiviteter. Men som udgangspunkt skal du gå efter at være så godt behandlet for dine symptomer, at din høfeber ikke begrænser dig i hverdagen – hverken udendørs eller indendørs.
 
 • Helt klar med appen
Hav Astma-Allergi Danmarks app Dagens Pollental klar. Den er lige blevet opdateret og gjort endnu mere brugervenlig. Brug femdøgnsprognosen til at planlægge dine aktiviteter og gøremål, så du bliver mindst muligt generet af din allergi. I appen kan du også registrere dine symptomer og se, om de stemmer overens med pollentallene. Hent appen her
 
 • Vigtigt at være velbehandlet
Jo mere du anstrenger dig, jo mere pollenforurenet luft trækker du ned i lungerne. Derfor er det altid vigtigt, at du er velbehandlet. Det vil hjælpe dig, hvis du for eksempel cykler til og fra job eller cykler og løber i fritiden.
 
 • Når vasketøjet skal tørres
Det er en dårlig idé at tørre dit tøj udenfor i pollensæsonen. Det bedste er at bruge en tørretumbler, og alternativt kan tøjet tørres på et tørreloft eller i en tør kælder. Vær opmærksom på, at det våde vasketøj afgiver fugt til omgivelserne, så sørg for god ventilation, og hold øje med, at rummet ikke bliver fugtigt. Så er der nemlig grobund for fugt og skimmel.
 
 • Ferie ved havet?
I år er det ikke sikkert, at du kan købe en rejse, som kan tage dig langt væk fra de pollen, du ikke kan tåle. Men opholder du dig ved havet, kan du være heldig at slippe for de værste pollenmængder – medmindre du er tæt på lokale kilder med de pollen, du har allergi overfor.
 
 • Vær klar med støvekosten
Sørg for, at støvsugeren virker, og rengøringsmidlerne står klar. Det kan nemlig godt betale sig at gøre ekstra grundigt rent i pollensæsonen – gerne en gang om ugen. Så fjerner du de pollen, der sidder i støvet. 
 
 • Tjek krydsreaktionerne
Print Astma-Allergi Danmarks lommeoversigt over krydsreaktioner, og hæng den på dit køleskab. Så ved du, hvilke typer frugt og grønt og andre madvarer du kan risikere at reagere på. Husk, at oversigten ikke er en forbudsliste. Find den her.

Nyhed: 08.02.2021

Medlemskab for dig med pollenallergi

I Astma-Allergi Danmark ved vi, at en hverdag med pollenallergi har sine udfordringer. Derfor arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.

Vi er din medlemsforening.


Bliv medlem i dag

​​

Et medlemskab af Astma-Allergi Danmark koster 225 kr. om året 
eller det, der svarer til 19 kr. om måneden!

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Besøg vores bladarkiv

AstmaAllergi-bladet sætter fokus på temaer og nyheder inden for astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at læse uddrag fra nye og gamle blade i vores bladarkiv.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

 

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev og hold dig opdateret om Astma-Allergi Danmarks aktiviteter samt de seneste nyheder om astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at tilmelde dig nyhedsbrevet.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning