Din hverdag
Her finder du gode råd og tips til hverdagen med astma, allergi, eksem og høfeber.
Det er vigtigt at være velbehandlet i løbet af pollensæsonen. Nogle vælger at starte op med behandling, når sæsonen nærmer sig, og andre venter, til de får symptomer. Det afhænger både af den medicin du bruger, dit temperament, og hvad du har aftalt med lægen.
Nu er den her snart igen – pollensæsonen. Det er tid til at finde det tunge pollenskyts frem. Foto: Colourbox
Pollensæsonen venter forude, og er du en af de op mod en million danske pollenallergikere, har du måske allerede taget årets første tablet med antihistamin, dryppet øjnene eller brugt næsespray. Og det er en god idé at have behandlingsplanen og medicinen klar i god tid, inden de første allergifremkaldende pollen sendes afsted fra træer som hassel, el, elm og birk og senere græs og bynke. Det fortæller Astma-Allergi Danmarks rådgivningschef, Betina Hjorth:
– Når nogle vælger at starte op med medicin i god tid, så er det ofte, fordi de kender deres allergi rigtig godt og ikke ønsker at opleve symptomer, før de starter behandling. De vil hellere være på forkant. Andre ønsker ikke at tage medicin, hvis der ikke er symptomer, og de vælger at vente med at starte, til symptomerne kommer.
For mange, som får symptomer fra næsen – for eksempel stoppet næse – kan det være fornuftigt at starte høfeberbehandlingen op et stykke tid inden sæsonstart for de pollen, man ikke kan tåle. Næsespray med binyrebarkhormon hjælper nemlig ikke akut og skal bruge noget tid på at opnå sin fulde virkning. Antihistamindråber til øjne og næse virker derimod med det samme, og det gælder også antihistamintabletter. Nogle oplever dog en forbedret effekt af antihistamintabletter, hvis de tager tabletterne dagligt i en periode før sæsonstart. Behandlingen er altså individuel og bør aftales med
lægen. Det er desuden vigtigt at fortsætte behandlingen gennem hele sæsonen, så man er mindst mulig generet af symptomer og så vidt muligt kan gøre de ting, man gerne vil.
Hvis du ikke er begyndt at tage medicin, inden sæsonen starter, er det ikke for sent at behandle dine symptomer. Langt de fleste vil alligevel have gavn af næsespray, øjendråber og antihistamintabletter. Nogle vil også have behov for binyrebarkhormon som tabletkur, hvis de er særligt hårdt ramt.
Betina Hjorth anbefaler, at man – i god tid før sæsonen starter – taler med sin læge om, hvordan sidste års sæson forløb, og om hvorvidt behandlingen eventuelt skal justeres for at virke endnu bedre.
Har man både høfeber og astma, er det vigtigt at være velbehandlet for begge ting. En dårligt behandlet høfeber kan nemlig betyde forværring af ens astmasymptomer – og omvendt.
For nogle pollenallergikere vil det også være en mulighed at få allergen immunterapi – i daglig tale kaldet allergivaccination. Når man får immunterapi, tilfører man kroppen en standardiseret mængde af det, der udløser allergien og dermed giver symptomerne. På den måde påvirkes immunsystemets tolerance over for netop det allergen.
Allergen immunterapi kan fås som injektioner eller smeltetabletter, og behandlingen skal – afhængig af vaccinetype – opstartes en del måneder før, at sæsonen for den pågældende pollentype begynder. Man skal derfor huske at få undersøgt muligheden i rigtig god tid inden.
– Overvejer man, om man vil have gavn af allergivaccination, skal man få en tid hos sin læge. Lægen vil vurdere, om det giver mening i forhold til, hvilken type allergi og symptomer man har, og hvilken behandling man har fået tidligere, forklarer Betina Hjorth.
Den praktiserende læge har også mulighed for at henvise dig til en speciallæge med særlig viden om allergi. For sæsonen 2021 er det for sent at gå i gang med allergivaccination, men starter man på behandlingen til efteråret, vil det være tids nok i forhold til sæsonen 2022. Behandlingen med smeltetabletterne tager tre år, og injektionerne tager tre til fem år. For begge gælder, at man sammen med lægen gør status efter et års behandling.
For de fleste vil allergivaccination betyde, at man får færre eller ingen symptomer, men der vil også være nogle, som oplever ingen eller kun sparsom effekt af behandlingen og derfor fortsat har brug for behandling med øjendråber, næsespray og tabletter.
30% af alle med høfeber har også astma, og 70% af alle med astma har også høfeber. Nogle læger mener, at overlappet mellem de to sygdomme er så stort, at de to tilstande faktisk er udtryk for den samme sygdom.
En forklaring kan være, at slimhinderne i næse og lunger ligner hinanden. En anden forklaring kan være, at mennesker med høfeber på grund af tæthed i næsen ofte trækker vejret gennem munden. Det resulterer i, at allergener og andre partikler kommer helt ned i bronkierne, hvor de kan genere luftvejene og give anledning til astma.
Den tætte sammenhæng mellem næse og lunger betyder, at mennesker med høfeber bør blive undersøgt for astma. Symptomerne på astma er blandt andet hoste, åndenød og pibende, hvæsende vejrtrækning. Oplever du dette, skal du altid fortælle lægen om det, så du kan blive udredt for astma og få den rette behandling.
Astma-Allergi Danmark har samlet de bedste tip til, hvad du kan gøre for at blive helt klar til den forestående pollensæson:
Start din behandling med næsespray med binyrebarkhormon i god tid, inden sæsonen for de pollen, du ikke kan tåle, starter – og husk i det hele taget at tage din medicin i løbet af hele perioden. Mærker du ingen eller ringe effekt, så tag en snak med din læge om, hvorvidt behandlingen skal justeres. Hvis din medicin er fra sidste år, så huske at tjekke holdbarheden.
Det kan være med til at begrænse den mængde pollen, du får i øjnene, når du er udenfor. Måske kan de fås på tilbud, fordi det stadig er vinter? Nogle har også gavn af at have en maske for munden. Den kan filtrere pollen fra, så de ikke generer luftvejene.
Pollenallergi eller ej – det er altid vigtigt at få luftet ud, så du får et godt indeklima. Har du pollenallergi, skal du dog undgå at lufte ud midt på dagen. Netop der er der nemlig flest pollen i luften, så det kan være en fordel, at du åbner vinduerne tidligt og sent og taler med kollegerne om, hvornår I lufter ud på kontoret.
Har du et ventilationsanlæg i boligen eller bilen, kan du undersøge, om der kan monteres et pollenfilter. Husk, at det skal vedligeholdes
Nyhed: 08.02.2021
AstmaAllergi-bladet sætter fokus på temaer og nyheder inden for astma, allergi, høfeber og eksem.
Klik her for at læse uddrag fra nye og gamle blade i vores bladarkiv.