Brødkrumme Brødkrumme

Indholdsaggregater Indholdsaggregater

Klimaforandringer er guf for grøn allergisynder

Studie viser, at klimaforandringer kan få den allergifremkaldende plante bynke-ambrosie til at brede sig yderligere i Europa. Også til danske breddegrader, hvilket kan få store konsekvenser for allergikere.

Spotter du en bynke-ambrosie, skal du tager handsker på, rive planten op med rod og smide den ud i skraldespanden. Foto: Kirsten Ebert

Den stærkt allergifremkaldende plante bynkeambrosie er spottet i Danmark, selvom den oprindelig slet ikke hører hjemme i Europa. Og det ser ud til, at den kan blive en fast del af inventaret i den danske natur fremover, vurderer et nyt studie fra Aarhus Universitet. 

Forskerne har ved hjælp af blandt andet klimamodeller set på, hvilke konsekvenser klimaforandringer har på udbredelsen af bynkeambrosie i Europa. Plantens udbredelse kan nemlig få stor betydning for folkesundheden, da pollen fra bynke-ambrosie kan forårsage pollenallergi og astma-anfald. Desuden vil bynke-ambrosie forlænge pollensæsonen, fordi planten blomstrer sent på efteråret.

– Alt i alt tyder det på, at flere folk vil udvikle allergi og må døje med symptomer en større del af året, og det er jo ikke særlig opmuntrende, siger Karen Rasmussen, som er biolog i Astma-Allergi Danmark og en af forskerne bag studiet.

Invasion på vej

Bynke-ambrosie er en såkaldt invasiv art, som stammer fra Nordamerika, men som utilsigtet er blevet bragt til Europa. Her har den invaderet store dele af Syd- og Sydøsteuropa, hvor den er blevet en af hovedårsagerne til allergiske symptomer.

Resultaterne fra studiet viser, at uanset om temperaturerne stiger en halv eller flere grader, vil der fremover også blive gode vækstbetingelser for bynke-ambrosie i store dele af det østlige og nordlige Europa – og altså også i Danmark, forklarer Karen Rasmussen.

– Derfor er det vigtigt at kontrollere og bekæmpe planterne, før de for lov til at sprede sig yderligere, og der kan
vores studie være en hjælp. Det vil have stor betydning for allergikere, at vi gør alt, hvad vi kan, for at bynke-ambrosie ikke skal blive en permanent gæst.

Karen Rasmussen minder desuden om, at hver eneste plante, der udryddes, tæller, og at man også som privatperson kan være med til at bekæmpe planten, hvis man møder den i sin have eller ude i naturen.

Nyhed: 14.09.2017

Læs mere:

 

 

Rådgivning når det passer dig

Bliv medlem og få adgang til online rådgivning


Bliv medlem i dag

​​

Et medlemskab af Astma-Allergi Danmark koster 225 kr. om året 
eller det, der svarer til 19 kr. om måneden!

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Besøg vores bladarkiv

AstmaAllergi-bladet sætter fokus på temaer og nyheder inden for astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at læse uddrag fra nye og gamle blade i vores bladarkiv.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

 

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev og hold dig opdateret om Astma-Allergi Danmarks aktiviteter samt de seneste nyheder om astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at tilmelde dig nyhedsbrevet.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning