Brødkrumme Brødkrumme

Indholdsaggregater Indholdsaggregater

Kæledyr uden for hjemmet udfordrer allergikere

De fleste dyreallergikere holder sig på afstand af kæledyr. Men hvad med de dyr, som kan være svære at undgå? Såsom chefens labrador på kontoret, besøgshunden på plejehjemmet eller sidemandens mops i flyet. Astma-Allergi Danmark sætter fokus på problematikken.

Kæledyr og allergi
Astma-Allergi Danmark sætter fokus på, hvordan kæledyr uden for hjemmet udfordrer allergikere.Foto: Colourbox

Vejrtrækningsproblemer, løbende næse og sviende øjne er alle symptomer, som pelsdyrallergikere kan undgå, så længe de holder sig på afstand af dyr og miljøer, hvor der vil være allergener fra dyr i luften. Det er dog særligt svært for nogle, når kæledyr bliver en del af det faste inventar udenfor hjemmets fire vægge.

Et af stederne er arbejdspladsen, hvor allergikeren kan møde ind til chefens hund under skrivebordet. Der findes nemlig ingen regler i Arbejdsmiljøloven for tilstedeværelsen af dyr og håndtering af allergi over for dyr.

– Arbejdspladsen kan opstille regler for dyr på arbejdspladsen, da det ikke er en del af Arbejdsmiljøloven. Ved tilsyn vil arbejdstilsynet foretage en vurdering af indeklimaet, men der er ikke specifikke regler om dyr på arbejdspladsen, siger tilsynschef hos Arbejdstilsynet Lars Tue Toft Pedersen.

Det er altså op til allergikeren og dennes arbejdsplads at finde et kompromis, så han, hun(d) og chefen alle kan være der.

Besøgshunde i støt stigning

Det er ikke kun på arbejdsmarkedet, at kæledyrene er rykket tættere på. Tendensen ses også på institutioner som plejehjem og dagscentre. 

Eksempelvis har TrygFondens besøgshundeordning 860 besøgssteder tilknyttet deres ordning over hele landet. Siden 2010 har de faciliteret besøg af hunde på bosteder, plejehjem, hospices og forskellige dagscentre og er kun steget i udbredelse. Også i måden, de håndterer allergier på. 

– Det er en forudsætning for besøgene, at folk med allergi har mulighed for at undgå kontakt med dyrene. Og det er besøgshundekoordinatoren på besøgsstedet, der har det ansvar, for de kender beboerne og personalet, siger projektchef Galina Plesner.

Hun understreger samtidig, at de hos TrygFondens besøgshundeordning lægger stor vægt på først at sende hunde ud, når de har godkendt stedet. For det er vigtigt, at borgere, der er demente og kan have glemt, at de har allergi, ikke skal have gener af besøgene.

Når du udfylder formularen, skal du være indforstået med, at foreningen kan vælge at kontakte dig.

Følger udviklingen nøje

I Astma-Allergi Danmark følger man udviklingen nøje. Især er man bekymret for, om allergikeren overlades til andres venlige hensyn – ikke mindst på arbejdsmarkedet:

– Det er et stort problem, hvis man som allergiker er nødt til at tage medicin eller leve med allergisymptomer for at kunne passe sit arbejde. Når der ikke er regler på området, kan det blive et spørgsmål om mig eller hunden. Og det er ikke fair, at allergikere skal stå i en situation, hvor de må forlade et job, fordi chefen vil have sit kæledyr med på arbejde, udtaler Anne Holm Hansen, vicedirektør i Astma-Allergi Danmark.

Medlemskab for dig med allergi

I Astma-Allergi Danmark ved vi, at en hverdag med allergi har sine udfordringer. Derfor arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.

Vi er din medlemsforening.


Bliv medlem i dag

​​

Et medlemskab af Astma-Allergi Danmark koster 225 kr. om året 
eller det, der svarer til 19 kr. om måneden!

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Besøg vores bladarkiv

AstmaAllergi-bladet sætter fokus på temaer og nyheder inden for astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at læse uddrag fra nye og gamle blade i vores bladarkiv.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

 

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev og hold dig opdateret om Astma-Allergi Danmarks aktiviteter samt de seneste nyheder om astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at tilmelde dig nyhedsbrevet.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning