Brødkrumme Brødkrumme

Indholdsaggregater Indholdsaggregater

Jordnøddeallergi er individuel

Foto: Colourbox
Et nyt forskningsprojekt tyder på, at fremtidens behandling af patienter med jordnøddeallergi muligvis skal tilpasses den enkelte patient for at give størst mulig effekt.

Det er konklusionen efter, at et hold forskere fra DTU Nanotech sammen med kolleger fra DTU Fødevareinstitut, DTU Systembiologi, Medical University of Vienna og University of Toronto har undersøgt, hvordan patienter reagerer på jordnødder. 

Forskerne fandt blandt andet, at patienter med jordnøddeallergi reagerer meget specifikt, men forskelligt fra hinanden. De kom også frem til, at reaktionsmønstret for den enkelte patient er stabilt over mange år. 


Årsagen til reaktionen skal findes

I dag kan fx pollenallergi behandles ved immunterapi. Men man forsker også i at fødevareallergi i fremtiden kan behandles med immunterapi. Immunterapien rettes altid mod ”noget” - typisk ét eller flere proteiner - i det der giver allergi – i dette tilfælde jordnødder. Men det store spørgsmål er, hvilke proteiner og hvilke dele af proteinerne, der udløser reaktionen. Forskerne har derfor klippet jordnøddeproteinerne i små stykker for at finde ud af, hvilke dele af proteinerne patienter reagerer på.

- I dette projekt har vi brugt en såkaldt ”protein chip”. Det er et stykke glas med millioner af spots, hvor hver spot indeholder et bestemt stykke af et protein. Med en enkel blodprøve fra patienten og en protein chip kan reaktioner mod alle jordnøddeproteiner undersøges på en gang, fortæller Martin Dufva fra DTU Nanotech.

Forskerne forestiller sig desuden, at det i fremtiden vil være muligt at lave en chip, der kan undersøge for mange allergier på en gang.


Skræddersyet immunterapi

Forsøget viste, at mennesker danner et unikt reaktionsmønster, når de udvikler jordnøddeallergi.

- Det er nyt, at vi nu har konstateret, at patienterne reagerer meget forskelligt og retter deres antistof mod forskellige dele af proteiner. Ligeledes er det nyt, at selv om patienterne reagerer mod samme del af proteinet, så er reaktionen mod disse dele af proteinet også individuel, da deres antistof binder meget forskelligt. Alt det kan have store betydninger for det fremtidige design af immunterapi. Resultaterne af undersøgelsen giver anledning til frem over at tænke i personaliserede behandlingsmetoder, det som kaldes precision medicine, fortæller Katrine Lindholm Bøgh fra DTU Fødevareinstitut.
 

Kilde: DTU Nanotech


Bliv medlem i dag

​​

Et medlemskab af Astma-Allergi Danmark koster 225 kr. om året 
eller det, der svarer til 19 kr. om måneden!

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Besøg vores bladarkiv

AstmaAllergi-bladet sætter fokus på temaer og nyheder inden for astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at læse uddrag fra nye og gamle blade i vores bladarkiv.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

 

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev og hold dig opdateret om Astma-Allergi Danmarks aktiviteter samt de seneste nyheder om astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at tilmelde dig nyhedsbrevet.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning