Brødkrumme Brødkrumme

Indholdsaggregater Indholdsaggregater

Hver tredje på Christiansborg har allergi

d. 17.04.15: Politikere og ansatte på Christiansborg lagde arm til en allergitest og fik målt lungefunktion i tirsdags. Hver tredje af de testede havde allergi, og knap hver fjerde havde let nedsat lungefunktion.

Allergi over for græs, birk, hund, husstøvmider, gråbynke. Allergitestene viste lidt af hvert, da Astma-Allergi Danmark tirsdag d. 15. april besøgte Christiansborg og lod politikere og ansatte lægge arm til en allergitest og få målt deres lungefunktion.
 
Formålet med besøget var at sætte fokus på behovet for, at astma og allergi bliver prioriteret politisk.
 
Resultatet fra dagens priktest lød på, at hver tredje, 6 ud af 18 testede, havde allergi, hvilket er en smule mere end hos befolkningen generelt. Samtidig fik 5 ud af 19 målt let nedsat lungefunktion. 
 
Nogle af de testede politikere med allergi var Stine Brix (EL), der fik påvist allergi over for græs og gråbynke. Også Christian Langballe (DF) fandt ud af, at han har en sensibilisering over for birk. Det betyder, at han har IgE-antistoffer over for birk uden at have symptomer.
 
Bred politisk opbakning
Fra politisk side var der samtidig bred opbakning til at sætte større fokus på at gøre noget ved områderne astma og allergi, som mere end 1,5 million danskere døjer med.
 
- Vi ved jo, at der ikke er en familie i Danmark, som ikke kender til allergi. Derfor er det et sygdomsområde, som det er vigtigt, at vi prioriterer højt. Der er rigtig meget livskvalitet at hente, men der er også rigtig mange gevinster for samfundsøkonomien, sagde Stine Brix, sundhedsordfører fra Enhedslisten efter sin priktest.
 
En undersøgelse Astma-Allergi Danmark netop har lavet viser, at 40 % af alle pollenallergikere har forringet livskvalitet, og at pollenallergi alene hvert år koster 4800 årsværk i sygefravær og nedsat arbejdsevne på dage, hvor man møder sløj op på arbejde.
 
- Jeg synes, det er et problem, vi skal tage alvorligt, og jeg kan forstå, at man for nogle år siden har nedlagt specialet på området, og det synes jeg faktisk, at man skal tage at kigge på, lød det fra Morten Marinus (DF), hvis priktest viste ingen allergier.
 
Også Ida Auken (RV) smøgede ærmet op og fik lavet en allergitest, som bekræftede, at hun er allergisk over for husstøvmider og gråbynke. Hun så gerne, at sundhedsvæsnet satte mere fokus på allergi.
 
- Vi skal prøve at komme nogle af kilderne til livs. For eksempel hele kemiområdet, ved vi, kan være én af grundene til, at folk går hen og får allergi. Og så skal vi have noget mere forskning på allergiområdet, sagde Ida Auken.
 
Behov for ambitiøse allergiplaner
Det glæder Astma-Allergi Danmarks vicedirektør, Anne Holm Hansen, at politikerne bakker op om, at astma og allergi er folkesygdomme, der er vigtige at sætte fokus på. Men hun efterlyser stadig ambitiøse allergiplaner for udredning og behandling. 
 
- Der er et kæmpe behov for en målrettet indsats mod allergi, som berører så mange, og som har mange skjulte omkostninger. Mange af dem ses ikke i sundhedsudgifterne, men ligger som sygefravær og sygetilstedeværelse på arbejde eller sociale udgifter, hvor patienterne er overrepræsenterede på sygedagpenge og kontanthjælp. Vi vil gerne have et sundhedsvæsen, der også prioriterer sygdomme med højt sygefravær og lav livskvalitet, siger hun.
 
Samtlige allergier og astma
En af de politikere, som også var mødt op at få målt sin lungefunktion og få lavet en priktest var Helle Løvgreen Mølvig (RV).
 
- Jeg ved, at jeg er allergisk over for hund og kat og har noget pollenallergi. Jeg har også noget astma, men det er ikke blevet reguleret i lang tid, så derfor vil jeg meget gerne lige have et tjek på, hvordan det står til.
 
Priktesten viste, at den radikale politiker havde hele paletten af de allergier, som der blev testet for: Birk, græs, hund, kat, hest og husstøvmider. Samtidig viste målingen af lungefunktionen, at hun havde nedsat lungekapacitet.
 
Lone Winther, overlæge dr. med fra Allergiklinikken, Gentofte Hospital, var med på Christiansborg for at udføre allergitestene og vurdere lungefunktionsmålingerne. Tager man Helle Løvgreen Mølvigs resultater, lyder Lone Winthers vurdering, at det tyder på, at der er en astma, som ikke er velbehandlet. 
 
- Hvis man ved, at man har allergi, så er det samtidig vigtigt altid at blive undersøgt for astma, siger Lone Winther og understreger, at det er vigtigt, at ens astma er velbehandlet. 
 
Når pollensæsonen brager afsted i sommermånederne er Helle Løvgreen Mølvig også en af dem, der er virkelig påvirket.

- Jeg synes, at allergi og astma er rigtig vigtige emner, fordi der er så mange, der har det. Der er jo ingen tvivl om, at det koster samfundet rigtig dyrt på alle fronter, hvis vi ikke gør noget ved det, og finder ud af, hvad årsagerne er, siger hun.
 
Astma og høfeber hænger sammen
Netop sammenhængen mellem astma og høfeber er et centralt område for Astma-Allergi Danmark, da høfeber er den hyppigste kroniske sygdom i Danmark, hvor hver femte indbygger lider af sygdommen. 30 procent af alle dem, der har høfeber, har også astma.
 
- Astma og allergi hænger sammen, og 30 procent af alle med høfeber har astmasymptomer. Det er centralt at vide i forhold til udredning og behandling af sygdommen, siger Anne Holm Hansen.
 
Astma-Allergi Danmark planlægger at gentage eventen på Christiansborg for at fastholde politikernes fokus på, at allergi er et stort og voksende problem, der kræver politisk bevågenhed.
 

Det sagde politikerne...

- Vi skal prøve at komme nogle af kilderne til livs. For eksempel hele kemiområdet, ved vi, kan være én af grundene til, at folk går hen og får allergi. Og så skal vi have noget mere forskning på allergiområdet.
Ida Auken (RV) 
 
- Jeg synes, at det er et stort problem i vores samfund. Jeg har en mor og en bror, der lider af pollenallergi. Det er en folkesygdom, og derfor synes jeg, at det er vigtigt, at I sætter fokus på det, og det vil jeg gerne bidrage til.
Pernille Vigsø Bagge (SF)
 
- Når astma og allergi går ud over den enkeltes livskvalitet og samfundsøkonomisk kan koste så meget, så er det også noget, vi må tage alvorligt som folketingspolitikere.
Morten Marinus (DF)
 
- Vi ved jo, at der ikke er en familie i Danmark, som ikke kender til allergi. Derfor er det et sygdomsområde, som det er vigtigt, at vi prioriterer højt. Der er rigtig meget livskvalitet at hente, men der er også rigtig mange gevinster for samfundsøkonomien.
Stine Brix (EL)
 
- Der er ingen tvivl om, at pollenallergi er en folkesygdom. Flere og flere får det, og jeg er meget opsat på, at vi skal finde ud af 'hvorfor'. Det koster samfundet rigtig dyrt på alle fronter, hvis vi ikke gør noget ved det, og finder ud af, hvad årsagerne er.
Helle Løvgreen Mølvig (RV)
 
- Det drejer sig først og fremmest om nogle mennesker, som har forringet levevilkår på bestemte tider af året. Kan vi gøre noget for at lette de vilkår, synes jeg, at vi skal gøre det.
John Dyrby Paulsen (S)
 
- Det er samfundsøkonomisk et tab, at vi på grund af allergi har folk, der må blive hjemme fra arbejde eller må gå på arbejde og faktisk ikke rigtig kunne præstere. Og især for de mennesker er det et tab af livskvalitet også, så samlet set er det jo nogle dumme penge at spare, hvis det er noget, vi kan gøre noget ved.
Lone Loklindt (RV)

Bliv medlem i dag

​​

Et medlemskab af Astma-Allergi Danmark koster 225 kr. om året 
eller det, der svarer til 19 kr. om måneden!

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Besøg vores bladarkiv

AstmaAllergi-bladet sætter fokus på temaer og nyheder inden for astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at læse uddrag fra nye og gamle blade i vores bladarkiv.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

 

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev og hold dig opdateret om Astma-Allergi Danmarks aktiviteter samt de seneste nyheder om astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at tilmelde dig nyhedsbrevet.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning