Brødkrumme Brødkrumme

Indholdsaggregater Indholdsaggregater

Opdatering: Se, hvilke apoteker der kan vaccinere mod influenza og lungebetændelse

Influenza er en virusinfektion, som kan forværre din astma. Astma-Allergi Danmarks Rådgivning anbefaler dig at tage imod Sundhedsstyrelsens tilbud om influenzavaccination. Vaccinen tilbydes fra 1. oktober.

Husk influenzavaccinationen

Er du i risikogruppen, er det særligt vigtigt at blive vaccineret mod influenza i år. Foto: Sundhedsstyrelsen

Igen i år tilbyder Sundhedsstyrelsen gratis influenzavaccination til blandt andre personer med astma. Når du har en kronisk lungesygdom, har du større risiko for at få et svært forløb med influenza. Et influenzaforløb kan samtidig forværre din astma. Derfor råder Astma-Allergi Danmarks Rådgivning astmatikere til at tage imod Sundhedsstyrelsens tilbud om vaccination.

Der har indtil videre været ekstraordinær stor efterspørgsel efter influenzavaccination - og også efter pneumokokvaccination (lungebetændelse) - hvorfor der nogle steder ikke længere er vacciner til rådighed – hverken hos apoteker eller læger.

Derfor har Sundhedsstyrelsen henstillet til, at de resterende influenzavacciner skal forbeholdes målgrupperne for det gratis influenzavaccinationsprogram.

Få et overblik over, hvor du kan blive vaccineret

Som en særlig service har Apotekerforeningen nu tilpasset deres Danmarkskort på Apoteket.dk, så borgere til enhver tid kan se, hvilke apoteker der har enten influenza- eller pneumokokvacciner til rådighed i lokalområdet – og hvor det er muligt at blive vaccineret. Apotekerne vaccinerer kun i målgruppen i den nuværende situation. Siden opdateres hver nat. 

Du finder Danmarkskortet her

Du kan også forhøre dig hos din kommune eller hos den praktiserende læge - måske kan de også supplere med oplysninger om vaccinationsmulighederne.

Tilbuddet om gratis vaccination varer frem til 15. januar 2021. 

Influenzavaccinen er særligt vigtig i år

Vaccinen er ekstra vigtig at huske i år, hvor vi står midt i en global pandemi.

Flere af de personer, der er i særlig risiko for svær sygdom ved influenza, er også i risiko for et alvorligt sygdomsforløb, hvis de samtidig bliver syge med COVID-19. Derfor er det ekstra vigtigt at huske at blive vaccineret netop i år – særligt hvis du har astma i svær grad.

Influenza kan forværre din astma

Influenza er for de fleste ikke farlig. Men har du astma, kan en influenza være en barsk omgang, og den kan være med til at forværre din sygdom.

Influenza overføres som luftbåren smitte, fx ved host og nys. Det er derfor vigtigt, at du også selv gør en indsats for at minimere risikoen for en infektion. Host og nys i ærmet frem for i hånden og hold en god håndhygiejne, som mange i forvejen har tillært sig under coronaepidemien.

Desuden er det vigtigt at huske, at man godt kan blive smittet af andre influenzatyper, end den man er vaccineret mod, ligesom andre virustyper kan give influenzalignende symptomer, fx COVID-19.

Hvis du er omfattet af tilbuddet om gratis vaccination, kan du kontakte din læge og bestille tid til vaccination.

Når du alligevel skal til lægen og have din influenzavaccination, så overvej, om du også bør få en vaccination mod pneumokokker (lungebetændelse). 

Vaccination og allergi – Tal med lægen

Lider du både af astma og allergi, kan du måske være i tvivl om, hvorvidt du kan tåle influenzavaccinen. Drøft muligheden for en influenzavaccination med din læge, da det i nogle tilfælde godt kan lade sig gøre. Muligheden afhænger ofte af, hvilke symptomer du får.

Nyhed opdateret: 10.11.2020

Medlemskab for dig med astma

I Astma-Allergi Danmark ved vi, at en hverdag med astma har sine udfordringer. Derfor arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.

Vi er din medlemsforening.


Bliv medlem i dag

​​

Et medlemskab af Astma-Allergi Danmark koster 225 kr. om året 
eller det, der svarer til 19 kr. om måneden!

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Besøg vores bladarkiv

AstmaAllergi-bladet sætter fokus på temaer og nyheder inden for astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at læse uddrag fra nye og gamle blade i vores bladarkiv.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

 

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev og hold dig opdateret om Astma-Allergi Danmarks aktiviteter samt de seneste nyheder om astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at tilmelde dig nyhedsbrevet.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning