Brødkrumme Brødkrumme

Indholdsaggregater Indholdsaggregater

Hudallergi gør livet sværere – særligt de unge er ramt

En undersøgelse fra Astma-Allergi Danmark viser, at otte ud af 10 danskere med hudallergi oplever, at allergien forringer deres livskvalitet. De unge er hårdest ramt, og Astma-Allergi Danmark efterlyser et større fokus på området.

Hudallergi og livskvalitet
Hudallergi viser sig som eksem, når huden har været i kontakt med det, som man er allergisk over for. Foto: Colourbox 

En undersøgelse fra Astma-Allergi Danmark viser blandt andet, at otte ud af 10 danskere med hudallergi oplever, at hudallergien forringer deres livskvalitet. Og det er bekymrende. 

– Astma-Allergi Danmarks Rådgivning får mange henvendelser fra danskere med symptomer på hudallergi, og mange ved ganske enkelt ikke, hvad deres hud reagerer på, og hvordan de får en bedre livskvalitet. Henvendelserne viser sammen med den nye undersøgelse et klart behov for et større fokus på området, siger Anne Holm Hansen, vicedirektør i Astma-Allergi Danmark.

Hudallergi – som også kaldes kontaktallergi – viser sig som eksem, når huden har været i kontakt med det, som man er allergisk over for. De hyppigste årsager til hudallergi er parfume, konserveringsmidler og nikkel, men mange andre stoffer kan også udløse hudallergi med eksem.

Unge er hårdest ramt

Undersøgelsen viser, at det især er de unge voksne i aldersgruppen 18 til 35 år, som er voldsomt generet af deres hudallergi.

Gener som kløe, oplevelsen af at ens hud er grim og dårlig nattesøvn er noget af det, som fylder mest hos de unge. Samtidig oplever de unge oftere end de øvrige aldersgrupper, at hudallergien påvirker deres selvtillid. 

Første skridt mod en bedre livskvalitet er at vide helt præcist, hvad der udløser hudallergi. Derfor er det vigtigt at få stillet en diagnose hos en hudlæge, så man ved fx hvilke indholdsstoffer i plejeprodukter, man ikke kan tåle og derfor skal holde sig fra.

–  Hudallergi kan rent faktisk forebygges ved at undgå allergifremkaldende indholdsstoffer. Et godt pejlemærke for at forebygge hudallergi er at gå efter Astma-Allergi Danmarks allergimærkning Den Blå Krans og Asthma Allergy Nordic, siger Anne Holm Hansen. 

FAKTA

  • Hudallergi viser sig som eksem, når huden har været i kontakt med det, som man er allergisk over for.
  • Otte ud af 10 (81%) med hudallergi oplever alle en forringelse af deres livskvalitet. 120.000 danskere oplever i høj grad eller meget høj grad en forringelse af livskvaliteten.
  • Næsten dobbelt så mange kvinder (40 %) som mænd (24 %) oplever at have hudallergi.
  • Hudallergi viser sig tidligt: Over halvdelen (52 %) oplever hudallergi første gang, før de fylder 20 år.
  • Kløe er primær gene (55 %), fulgt af grim hud (24 %), dårlig nattesøvn (10 %) og irritabelt humør (9 %). De unge - 18-35-årige - oplever oftere og flere gener end de øvrige aldersgrupper.
  • En del har svært ved at undgå symptomer. Hos de 18-35-årige har hver fjerde (25 %) meget svært eller svært ved at undgå det, som giver eksem. Blandt alle adspurgte er det 16 %.

Kilde: Astma-Allergi Danmark. Undersøgelsen ”Kontaktallergi – Undersøgelse af gener, behandling og livskvalitet”, november 2019. Undersøgelsen er bestilt af Astma-Allergi Danmark og gennemført af Webpol og www.asbjørnjensen.dk.

Nyhed: 16.01.2020

Medlemskab for dig med eksem

I Astma-Allergi Danmark ved vi, at en hverdag med børneeksem og hudallergi har sine udfordringer. Derfor arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.

Vi er din medlemsforening.


Bliv medlem i dag

​​

Et medlemskab af Astma-Allergi Danmark koster 225 kr. om året 
eller det, der svarer til 19 kr. om måneden!

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Besøg vores bladarkiv

AstmaAllergi-bladet sætter fokus på temaer og nyheder inden for astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at læse uddrag fra nye og gamle blade i vores bladarkiv.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

 

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev og hold dig opdateret om Astma-Allergi Danmarks aktiviteter samt de seneste nyheder om astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at tilmelde dig nyhedsbrevet.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning