Brødkrumme Brødkrumme

Indholdsaggregater Indholdsaggregater

Hold lungefunktionen i gang med tre simple øvelser

Har man astma, er det vigtigt at være velbehandlet - men der er også andet, man kan gøre for at holde lungefunktionen i gang. Fysioterapeuter fra Herlev Hospital har tre simple øvelser.

Med simple øvelser kan du hjælpe med at holde lungefunktionen i gang. Foto: Colourbox

Tre fysioterapeuter fra Herlev Hospital har udviklet tre simple øvelser, der holder lungefunktionen i gang. 

- Guiden er egentlig skrevet til vores indlagte patienter, men rådene er også gode, hvis du ligger og er sløj derhjemme og måske – måske ikke – er smittet med coronavirus. Jeg er helt med på, at det kan være hårdt at lave øvelser, hvis man er syg. Men kan man, så skal man hjælpe sig selv og forsøge, siger Andreas Holst Andersen.

Fysioterapeuternes tre gode og simple råd lyder:

1. Kom ud af sengen, hvis du overhovedet kan. Lungerne ventileres bedre, når du sidder i stedet for at ligge. At sidde kan fx afhjælpe slim i lungerne og sammenfald af lungevæv. Du skal helst op 30-50 minutter x 3 dagligt – og gerne mere, hvis du orker det. Hvis du kan, så kombiner med ’rejse-sætte-sig’ øvelser fra en stol eller sengekant. Så holder du gang i de store muskelgrupper i benene.

2. Træk vejret godt igennem med jævne mellemrum – helt ned i maven. 10-20 dybe vejrtrækninger udført en gang i timen kan afhjælpe slim i lungerne og sammenfald af lungevæv.

3. Hoste og stød (dvs. at åbne svælget og ånde dybt og kraftigt ud, ligesom hvis du ånder på en rude) er lungernes mest effektive forsvarsmekanisme. Øv dig i at vedligeholde din hostekraft, så du kan rense luftvejen, når du har brug for det.

Hvis man kan, må man gerne lave øvelserne oftere.

Nyhed: 02.04.2020

 

Medlemskab for dig med astma

I Astma-Allergi Danmark ved vi, at en hverdag med astma har sine udfordringer. Derfor arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.

Vi er din medlemsforening.


Bliv medlem i dag

​​

Et medlemskab af Astma-Allergi Danmark koster 225 kr. om året 
eller det, der svarer til 19 kr. om måneden!

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Besøg vores bladarkiv

AstmaAllergi-bladet sætter fokus på temaer og nyheder inden for astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at læse uddrag fra nye og gamle blade i vores bladarkiv.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

 

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev og hold dig opdateret om Astma-Allergi Danmarks aktiviteter samt de seneste nyheder om astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at tilmelde dig nyhedsbrevet.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning