Brødkrumme Brødkrumme

Indholdsaggregater Indholdsaggregater

GUIDE: Sådan bremser du aggresiv allergiplante

 

d. 19.09.2014: Hvis du er haveejer, så har du måske den meget allergifremkaldende plante, bynke-ambrosie, i din baghave. Bynke-ambrosie er nemlig ved at få fodfæste i de danske haver, og dens frø er især kommet fra fuglefoderblandinger. Her får du en guide, så du kan identificere planten og derefter fjerne den.

 

Mange har hørt om den, men de færreste ved, hvordan den ser ud. Sådan er det med planten bynke-ambrosie. Planten vokser primært i private haver, hvor man har fodret fugle, da frøet har været i i fuglefoderblandinger.

-    Planten er her allerede, men det er vigtigt, at den ikke for alvor gør sit indtog i Danmark. Pollen fra planten er stærkt allergifremkaldende og har givet store problemer med allergi i andre europæiske lande, hvor den har vundet frem, fortæller Anne Holm Hansen, vicedirektør i Astma-Allergi Danmark.

Mange haveejere kender dog ikke planten og ved ikke, at det er en bynke-ambrosie, de har stående. Astma-Allergi Danmark har derfor samlet en guide, der skal hjælpe haveejere til at identificere planten. Målet er, at gøre de private haveejere opmærksomme på planten og få deres hjælp til at bremse dens indtog i den danske natur.

-    Vi opfordrer til, at du rykker planten op med rode, hvis du finder den i din have. Derefter skal den enten brændes eller smides i affaldssækken, så plante og frø bliver destrueret. Har du pollenallergi i forvejen, så få hjælp til at fjerne planten, råder Anne Holm Hansen.

Uanset om du selv er ramt af allergi eller ej, er det en stor hjælp, at du fjerner planten.  Pollen fra bynke-ambrosie bliver nemlig let spredt med vinden og kan genere i mange kilometers omkreds.  Et forsigtigt skøn lyder desuden på, at får bynke-ambrosie fodfæste i Danmark, kan det give op mod 100.000 nye tilfælde af allergi.

Forlænger pollensæsonen

Pollensæsonen i Danmark begynder typisk midt i februar, når de første forårstræer som el og hassel begynder at blomstre. Sæsonen slutter typisk sidst i august. Bynke-ambrosie blomstrer i september og oktober.

-    Det betyder, at planten også har potentiale til at forlænge pollensæsonen med seks til otte uger. Så er der ikke mange pollenfri måneder tilbage om året, siger Anne Holm Hansen.

Astma-Allergi Danmark har opfordret til handling i form af bynke-ambrosie-dage i stil med de velkendte "bjørneklo-dage", hvor man rundt om i kommunerne har initiativer til at få planten udryddet.

- Vi vil gerne gøre meget mere og helst i fællesskab med kommuner, offentlige styrelser, politikere og den enkelte borger. Tusindvis af mennesker har allergi, så vi må bremse nye planter, der viser sig at være meget allergifremkaldende. Astma er i mange tilfælde udløst af allergi, så en forebyggende indsats vil hjælpe både mennesker med astma og høfeber, siger Anne Holm Hansen og fortsætter:

- Med en beskeden indsats kan vi på nuværende tidspunkt gøre noget for at bekæmpe bynke-ambrosie og forebygge flere tilfælde af astma og allergi. Det bliver langt sværere, hvis vi venter.

 
Genkend en bynke-ambrosie

Planten er 50-120 cm høj, har mange tætte blomsterstande og bregneagtige blade. Den blomstrer i september og oktober.
  

 

Ja

Nej

Stængel

 

 

Er tværsnittet rundt?

 

 

Er den håret?

 

 

Er den massiv, ikke hul?

 

 

Blad

 

 

Er farven på over- og underside nogenlunde ens?

 

 

Er den centrale bladstreng bleg/hvidlig?

 

 

Er bladet fliget?

 

 

Ender bladet i en spids?

 

 

Blomst

 

 

Er der små, grønne, klokkeformede blomster samlet i aks i spidsen af de øverste grene?

 

 

Er der blege pletter eller gult blomsterstøv på blomsterne?

 

 

Er der små blomsterlignende udvækster i hjørnerne af de øverste blade?

 

 

Kilde:astma-allergi.dk, agrsci.dk, euphresco.org

Kan du svare ja på alle spørgsmål under "stængel" og "blad" og ja på mindst to under "blomst", er planten du står med sandsynligvis en bynke-ambrosie.

Astma-Allergi Danmark opfordrer til, at du rykker planten op med rode og brænder den eller smider den i affaldssækken. Husk handsker, da plantens saft kan give hudirritation. Har du allergi i forvejen, så få en anden til at fjerne planten.

Indberet også gerne dit fund på fugleognatur.dk. Så kan vi danne os et overblik over, hvor udbredt bynke-ambrosie er i Danmark.  


Bliv medlem i dag

​​

Et medlemskab af Astma-Allergi Danmark koster 225 kr. om året 
eller det, der svarer til 19 kr. om måneden!

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Besøg vores bladarkiv

AstmaAllergi-bladet sætter fokus på temaer og nyheder inden for astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at læse uddrag fra nye og gamle blade i vores bladarkiv.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

 

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev og hold dig opdateret om Astma-Allergi Danmarks aktiviteter samt de seneste nyheder om astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at tilmelde dig nyhedsbrevet.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning