Brødkrumme Brødkrumme

Indholdsaggregater Indholdsaggregater

Gode råd til skiferien med astma

Uge 7 og 8 nærmer sig, og mange danskere drager afsted på skiferie. Den kolde luft kan imidlertid give astmasymptomer. Vi hjælper dig til at undgå gener.

 
 

Skiferie med astma

Mennesker med følsomme luftveje og astma kan reagere på forskellige irritanter som fx røg, mados, dufte, luftfugtighed, varme og også kulde.

Når du fx skal på skiferie er det derfor vigtigt:

 • At astmaen er velbehandlet, inden du tager af sted. Måske er det tid til et lægetjek inden afrejsen. Husk en opdateret behandlingsplan fra lægen.
   
 • At drøfte med lægen, om du er en af de personer med anstrengelsesudløst astma, der kan have gavn af at tage akutmedicin/ anfaldsmedicin 10 – 15 minutter inden anstrengelse for derved at forebygge astmasymptomer.
   
 • At tilrettelægge skiløbet med både rolig opvarmning i 10 – 15 minutter og nedvarmning, hvor intensiteten af den fysiske aktivitet nedsættes. Dette vil være med til at reducere risikoen for anstrengelsesudløst astma.
   
 • At trække et halstørklæde op over munden, hvis kulden giver vejrtræknings-symptomer. Dette vil opvarme luften en smule og dermed virke knap så irritativt på luftvejene. Man kan også købe særlige varmemasker.
   
 • Firmaet Nigaard har 'CT-masken', som du kan finde yderligere oplysninger om på: www.nigaard.com. Masken kan bestilles direkte på ordre@nigaard.com eller post@nigaard.com.
   
 • Norges Astma- og Allergiforbund har 'Jonasmasken', som du kan finde yderligere oplysninger om på www.naaf.no.
   
 • At du undervejs i skiløbet tænker på at variere intensiteten med intervaller, hvor der er perioder med anstrengelse og perioder med hvile. Intervallerne er med til at forebygge anstrengelsesudløst astma og dette giver perioder undervejs, hvor der er mulighed for at få kontrol over vejrtrækningen.
   
 • At huske akutmedicinen/ anfaldsmedicinen når du er aktiv på løjperne.

Uanset vejrforhold skal du lytte til de signaler kroppen sender, og du skal vide, hvordan du skal reagere på evt. symptomer.

God skiferie!


Bliv medlem i dag

​​

Et medlemskab af Astma-Allergi Danmark koster 225 kr. om året 
eller det, der svarer til 19 kr. om måneden!

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Besøg vores bladarkiv

AstmaAllergi-bladet sætter fokus på temaer og nyheder inden for astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at læse uddrag fra nye og gamle blade i vores bladarkiv.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

 

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev og hold dig opdateret om Astma-Allergi Danmarks aktiviteter samt de seneste nyheder om astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at tilmelde dig nyhedsbrevet.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning