Brødkrumme Brødkrumme

Indholdsaggregater Indholdsaggregater

Giv dine parfumevaner et eftersyn

 

d. 10.11.2014: Hver tredje dansker vil helt undvære parfume, hvis det kan forebygge allergi, viser en ny undersøgelse. Danskerne har dog svært ved at gennemskue, hvilke produkter, der indeholder parfume. I en ny kampagne vil Astma-Allergi Danmark gøre det nemt at vælge parfume fra.


Duften af lavendel i nyvasket sengetøj. Dét er noget, som mange danskere allerede har valgt fra. Faktisk går halvdelen af os efter produkter med mærker som Den Blå Krans, når vi køber produkter til tøjvask.

Det viser en undersøgelse med 1300 besvarelser, som Astma-Allergi Danmark fået fra brugere på Bilkas Facebookside.

Helt præcist svarer 57 procent, at de godt kan undvære parfume, hvis det kan forbygge allergi, og 21 procent foretrækker parfumerede produkter, men alligevel er de villige til at undgå dem med parfume for at forebygge allergi.

Det er især følelsen af velvære og gamle vaner, der gør, at vi vælger parfume. Vi går oftest efter parfume, når vi vælger produkter til personlig pleje. Dér, hvor vi føler, at vi bedst kan undvære parfume, er i produkter til tøjvask eller rengøring.

- Produkter til personlig pleje kan være cremer og deodoranter. Netop den type produkter bliver længe på huden, så de giver ofte den største risiko for at udvikle en allergi, hvis de indeholder parfume. Derfor er det en fordel at skifte dem ud med parfumefri varianter. Frem for alt er det dog vores hyppige kontakt med parfume, der kan ende i allergi, siger Anne Holm Hansen, vicedirektør i Astma-Allergi Danmark.

Undersøgelsen viser også, at mange allerede er opmærksomme på at undgå parfumerede produkter, når vi skal vælge produkter til børn eller tøjvask.

Svært at gennemskue produktjunglen

Spørgeskemaundersøgelsen viser, at der er forvirring om, hvilke produkter, der indeholder parfume. Tandpasta indeholder fx næsten altid parfumestoffer, men over halvdelen svarer, at de ikke tror, at tandpasta indeholder parfume.

- Det er netop den hyppige og ofte ubevidste kontakt med parfume, vi gerne vil gøre opmærksom på. Det gør vi ved at opfordre til, at man opretter sine egne små parfumefri zoner, fortsætter hun.

26 procent svarer, at de faktisk aldrig læser i indholdslisten, primært fordi den er indviklet. Dem, der læser i indholdslisten, ønsker at beskytte hud eller miljø, mens 16 % SKAL undgå konkrete indholdsstoffer, da de allerede har fået konstateret allergi.

2 ud af 3 danskere er bevidste om deres parfumeforbrug, men der er også en del, som ikke tænker over det.

Få styr på dit parfumebudget

I Astma-Allergi Danmarks kampagne sætter vi fokus på, at du bør være bevidst om dit forbrug – også selvom du ikke kan undvære dufte 100 procent.

Lav et parfumebudget, hvor du prioriterer dit forbrug af parfume, så du ikke har parfume i alle dine produkter, men bare i et eller to produkter.

De produkter, der sidder på huden giver størst risiko for at udvikle allergi. Det kan især betale sig at bruge uparfumeret deodorant. Da huden under armene er tynd og sart, og allergien ofte opstår på huden der.

Hvis du alligevel vil have duft under armen, skal der ret mange fravalg til at opveje det på dit parfumebudget. Fx kan du vælge parfumefri cremer, makeup, hårpleje og vaskemiddel.

Hvis du absolut vil bruge parfume, så sprøjt duften i håret eller uden på tøjet, hvor den ikke kommer i direkte kontakt med huden.

Hvis du sværger til én bestemt duft gennem mange år, øger det din risiko for at slå ud med allergi på et tidspunkt. Derfor kan du med fordel skifte produkter, så du ikke altid bruger fx samme deodorant eller bodylotion, da huden så ikke får for meget af et eller flere duftstoffer.

Det er ikke duften, der gør dig ren!

Duften af parfume har intet at gøre med, om du eller dit hjem er rent. Parfume har nemlig ingen effekt i kropspleje- og rengøringsprodukter ud over netop at dufte, og du bliver derfor lige så ren af at bruge fx sæbe, shampoo og bodylotions uden parfume som med.

Prøv også at tænke din dag igennem. Hvor ofte møder du parfume? Og kan du gøre noget for, at du møder mindre parfume? Astma-Allergi Danmark har en tjekliste, hvor du kan gennemgå din dag.

Find de Parfumefri Zoner i dit lokale supermarked

Mød også Parfumefri Zone under indkøbsturen i Føtex uge 46 og i Bilka uge 47, hvor du kan blive inspireret til at træffe parfumefrie valg.

Om undersøgelsen:

Spørgeskemaet blev udsendt på Bilkas facebookside.
Godt 1300 brugere gennemførte undersøgelsen:
•    88 procent kvinder
•    19 procent fra Region Hovedstaden
•    13 procent fra Region Sjælland
•    26 procent fra Region Syddanmark
•    13 procent fra Region Nordjylland
•    Resten er fra udlandet

 


Bliv medlem i dag

​​

Et medlemskab af Astma-Allergi Danmark koster 225 kr. om året 
eller det, der svarer til 19 kr. om måneden!

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Besøg vores bladarkiv

AstmaAllergi-bladet sætter fokus på temaer og nyheder inden for astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at læse uddrag fra nye og gamle blade i vores bladarkiv.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

 

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev og hold dig opdateret om Astma-Allergi Danmarks aktiviteter samt de seneste nyheder om astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at tilmelde dig nyhedsbrevet.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning