Brødkrumme Brødkrumme

Indholdsaggregater Indholdsaggregater

Giv din baby et allergitjek

 

Må min baby bære uldtøj - og skal det vaskes inden brug? Hvad er den bedste hudpleje? Og er det bedst at bruge skumklude eller vådservietter? Vores guide giver dig svar på, hvordan du kan minimere din babys risiko for at udvikle allergi.
 

Sengetøj og husstøvmider...
Hvis du gerne vil minimere mængden af husstøvmider i sengemiljøet hos din baby, så vælg en dyne, der kan vaskes ved 60 grader. Det slår nemlig husstøvmiderne ihjel.

Vask gerne dynen hver tredje måned. Bemærk at fx en voksipose, som består af en ulddyne, ikke kan vaskes på 60 grader.

Vask altid nyt babytøj!
Nyt babytøj kan nemlig indeholde et overskud af kemikalier fra både produktion og efterbehandling. Tøjet kan for eksempel være behandlet med midler, der forhindrer, at det krymper og krøller, eller at der går mug i det under transporten. Andre kemikalier i tøjet kan være overskydende farvestoffer. Når man vasker tøjet inden brug, vil en stor del af restkemikalierne blive vasket ud, og man undgår derved at udsætte sin baby for de allergifremkaldende stoffer.

Vælg bleer med omhu
Bleer er noget din baby har på de fleste af døgnets timer. Derfor gælder det om at vælge den rigtige, hvis du vil minimere allergirisikoen. Gå helt uden om bleer med lotion og parfume, og sørg også for at finde den rigtige pasform, så bleen ikke generer din babys sarte hud.

Astma-Allergi Danmark har deklareret visse bleer med aloe vera pga. af aloe veraens dokumenterede gode virkning mod irritation og rødme. Det kan lade sig gøre fordi den anvendte aloe vera er oprenset for de allergifremkaldende stoffer kaldet antraquiner, som findes helt naturligt i aloe vera.

Hva' med de hjemmestrikkede uldsokker?
Undgå uldtøj direkte på kroppen, hvis dit barn har tør hud og tendens til børneeksem. Uldens grove struktur kan nemlig klø og genere babyens følsomme hud. Af samme grund kalder man ofte eksembørn for bomuldsbørn. Til gengæld har uld nogle fine egenskaber ift. temperatur-regulering, da det kan opsuge en del fugt uden at føles koldt.

Skumklude eller vådservietter?
En vådserviet bør kun være et alternativ til en våd vaskeklud, som stadig er det bedste valg til flertallet af dagens mange bleskift. Men er du ude i byen uden adgang til vand, så vælg vådservietter med Astma-Allergi Danmarks Blå Krans på. De er oven i købet alle milde nok til også at blive brugt til babys ansigt, hvis babygrøden er røget andre steder end i munden.

Maling i børneværelset
Gør børneværelset klar inden baby kommer, men undgå at male værelset, da langt det meste maling på markedet indeholder det stærkt allergifremkaldende stof Methylisothiazolione – også kaldet MI. Forskere har påvist, at stoffet afdamper fra malingen og kan lægge sig på huden, hvor det kan give voldsom allergi.

Har din baby først fået allergi over for stoffet, vil barnet have det resten af livet og vil kunne reagere allergisk over for andre produkter, fx vådservietter eller cremer, der også kan indeholde MI.  

Hvad hvis der er sorte pletter på barnevogn eller madrassen?
Der findes ingen konkret viden om børns eventuelle risiko for udvikling af astma og allergi ved udsættelse for fugt og skimmelsvampe i barnevogne og krybber, men generelt bør sorte pletter fjernes, evt. ved at vaske med Rodalon. Kommer pletterne igen bør du overveje om den skal udskiftes.

Må barnevognen stå under et birketræ?
Der er ikke officielle anbefalinger, der præcis retter sig imod forebyggelse af birkepollenallergi, men et birketræ udsender rigtig mange pollen i pollensæsonen, og selvom de kan flyve mange hundrede kilometer og give symptomer også i små mængder, så er der størst koncentration lige under træet. Birkepollensæsonen løber normalvis fra starten af april til slutningen af maj og topper omkring 1. maj.

Skal babyer have creme på?
Har dit barn tør hud og/eller tendens til børneeksem, så smør det ind i en fed uparfumeret creme hver dag. Har dit barn ikke tør hud, så brug kun creme efter behov.
 

Generelle råd om babypleje


Husk at…
•    … følge princippet: "Less is more", hvis du vil forebygge allergi. Jo kortere varedeklarationen på produktet er, jo bedre, for jo mindre unødige stoffer er der i produktet. Og smør kun dit barn med fx zinkcreme, hvis halen er rød og ikke ved hvert bleskift.

•    … gå helt uden om produkter med parfume og farvestoffer i. Kig fx efter ordene Perfum, Fragrance og CI (der står for Colour Index og som betyder, at der er farvestof i produktet).

•    … gå efter produkter med Astma-Allergi Danmarks Blå Krans på, så er du sikker på at komme hjem med babypleje med minimal allergirisiko.

•    Brug Astma-Allergi Danmarks opslagsværk KEMILEX og tjek plejeprodukternes indhold.

•    Vær særlig på vagt ved køb af de såkaldte leave-on produkter, der bliver på din babys hud og som ikke vaskes af igen, fx cremer, olier og vådservietter. Det er disse produkter, der påvirker dit barns hud mest, og som derfor giver den største risiko for allergi.
 


Bliv medlem i dag

​​

Et medlemskab af Astma-Allergi Danmark koster 225 kr. om året 
eller det, der svarer til 19 kr. om måneden!

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Besøg vores bladarkiv

AstmaAllergi-bladet sætter fokus på temaer og nyheder inden for astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at læse uddrag fra nye og gamle blade i vores bladarkiv.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

 

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev og hold dig opdateret om Astma-Allergi Danmarks aktiviteter samt de seneste nyheder om astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at tilmelde dig nyhedsbrevet.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning