Brødkrumme Brødkrumme

Indholdsaggregater Indholdsaggregater

Fra smog til Snot or not

Hvordan bliver en af Københavns mest befærdede pladser allergifri i løbet af en formiddag? Det viste Astma-Allergi Danmark ved Snot or not-kampagnestart den 2. maj på Højbro Plads i København. Men de var ikke alene.

Foto: David Askholm Jørgensen
 
To stærke mænd, en rød varevogn, 10.000 Kleenex-servietter, et stort hvidt telt, et stakit, tre læger og en bunke grønne sweatshirts med mennesker i.
 
Det var setup’et, da Astma-Allergi Danmark for tredje år i træk sparkede Snot or not-kampagnen i gang midt på Højbro Plads i København.
 
Med pollenfri have og priktest var hele Danmark inviteret med indenfor. Allergien skulle testes, og danskernes lunger skulle tjekkes.
 
Kampagnestart for Snot or not og sammenfald med den første tirsdag i maj var næppe tilfældig. Budskabet om at høfeber og astma ofte hænger sammen blev igen i år serveret til Hr. og Fru Danmark på Verdens Astmadag.
 
Og så var den der
 
Varevognen blev kørt ind på pladsen og remedierne båret ud.
 
”Plakaterne må I gerne hænge i teltet, og der skal duge på alle bordene.”
 
Projektlederen svingede dirigentstokken. Imens slyngede de stærke mænd teltdugen over stilladset, hev i nogle snore og slukkede for solen.
 
Teltet rejste sig, og Højbro Plads fik tag på. 
 
De grønne sweatshirts spredte sig og tapetserede pladsens gamle brosten med en mindre kløverplæne af rullegræs. ”Hvis du ruller din bane græs den vej, tager vi den næste sammen,” lød det i luften.
 
Herefter blev plænen dekoreret med pollenfattige blomster i krukker omkranset af havehegn og en rød løber i midten.
 
Og så stod den klar: Den lille pollenfri have foran det store hvide telt.
 

Armen på bordet

På Astma-Allergi Danmarks hjemmeside står, at ”I Danmark er op imod 1 million ramt af pollenallergi. Mange ved det. Men kun få gør noget ved det.”
 
Og som Astma-Allergi Danmarks vicedirektør, Anne Holm Hansen, sagde til TV2 Lorry på dagen, ”har én ud af tre med høfeber også ofte astma. Og kampagnen er blandt andet henvendt til dem.”
 
Det kunne eksempelvis være Sundheds- og omsorgsborgmester i København, Ninna Thomsen.
 
Som en af dagens første gæster rullede hun ærmet op og lagde armen på bordet. Ti prik og lidt ventetid senere kunne hun konstatere, at birketræer, græs og meget andet ikke bider på hende:
 
”Og det er jeg selvfølgelig rigtig glad for, fordi det forringer livskvaliteten, det er jeg slet ikke i tvivl om,” som hun sagde bagefter.
 
Se hele interviewet med Ninna Thomsen

 

Man kunne have klappet

På slaget 18.00 tog mændene fat igen og spolede det hele baglæns. Teltet kom ned, det sidste af solen kom tilbage, og de tilbageværende remedier pakket væk.
 
Der blev ikke klappet. Men det kunne der være blevet.
 
Ad lægerne.
 
Som i dagens anledning havde skiftet kitlen ud med Snot or not-kampagnetrøje og Astma-Allergi Danmark-logo på brystet. I løbet af tre timer lykkes det dem at få 34 mennesker gennem ti prikker i armen, tømt deres lunger for luft og snakket tal og målinger med dem alle. 
 
Ad de grønne medarbejdere fra Astma-Allergi Danmark.
 
Et halvt års forberedelser. Fra skrivebordstanker til ideer til udførelse. Fra vinter 2016 til 2. maj 2017. Fra tale til handling, til telt, Snot or not-event, til Højbro Plads, uddeling af foldere, servietter, viden og gode råd om høfeber, allergi og astma.
 
Og ad danskerne.
 
Uden interesse i at blive klogere på sig selv og eget helbred, ingen Snot or not-event, ingen kampagne, ingen sponsorer og ingen i det hele taget…ingen ting. Så heldigvis for det. Eller... 
 
Håbet går selvfølgelig på, at Snot or not-kampagnen ikke bliver nødvendig i en nær fremtid.
 
At danskerne ved, at høfeber og astma hænger nøje sammen. At de ved, de skal søge læge, hvis de har symptomer på pollenallergi. Og aller mest - at høfeber med årerne bliver en mindre del af danskernes samlede sygdomsbagage.
 
Snot or not 2017 hjalp lidt på det.
 
Men vi ses jo nok igen i 2018.
 
 
Fakta
 
  • Sammen med Allergi Center Vest blev Snot or not-kampagnen også skudt i gang på Dokk1 i Aarhus
  • I alt 40 allergiklinikker, hospitaler og sygehuse i hele Danmark deltager i kampagnen
 

Bliv medlem i dag

​​

Et medlemskab af Astma-Allergi Danmark koster 225 kr. om året 
eller det, der svarer til 19 kr. om måneden!

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Besøg vores bladarkiv

AstmaAllergi-bladet sætter fokus på temaer og nyheder inden for astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at læse uddrag fra nye og gamle blade i vores bladarkiv.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

 

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev og hold dig opdateret om Astma-Allergi Danmarks aktiviteter samt de seneste nyheder om astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at tilmelde dig nyhedsbrevet.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning