Brødkrumme Brødkrumme

Indholdsaggregater Indholdsaggregater

Forsker: "Undgå e-cigaretter hvis du har astma"

Dampe fra e-cigaretter udgør ifølge overlæge og ekspert i rygning, Charlotta Pisinger, et helbredsproblem for mennesker med astma. Men også dem med allergi kan være i farezonen, viser ny forskning om konsekvenserne ved brug af e-cigaretter.

Foto: Colourbox

Den synes måske harmløs. Og så går den på strøm. Den lille e-cigaret har for alvor fået tag i danskerne, og der dampes på livet løs. Men den nyeste forskning viser, at det er med helbredet på spil, hver gang der trykkes på batteriet, og dampen suges ned i lungerne. 

Dem med astma bør derfor også være ekstra varsomme med damperiet, lyder det ifølge overlæge og ekspert i rygning fra Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed, Charlotta Pisinger.

- Den nyeste forskning viser, at de varme dampe fra e-cigaretter har en høj koncentration af meget skadelige ultrafine nanopartikler, der går direkte ned i lungerne. Desuden findes der i dampen stærkt vævsirriterende, giftige og kræftfremkaldende stoffer, siger hun og tilføjer:

- Så har man astma, er de mange fine partikler ikke gode for ens helbred.

"Det bør man undgå"

Charlotta Pisinger henviser til forsøg på dyr, som har udviklet astma og KOL ud fra dampene. Og på forsøg med mennesker er der konstateret akut sammentrækning af luftvejene ved brug af e-cigaretter, ”så det bør man undgå”, siger Charlotta Pisinger.

Samtidig minder hun om den passive rygning:

-Det er heller ikke godt at stå ved siden af en, der damper eller være i et rum fyldt med dampe fra e-cigaretter. Koncentrationen af de små skadelige partikler i luften kan svare til at stå i en røgfyldt bar. 

Rammer også folk med allergi

Ikke kun dem med astma, men også folk med allergi, bør være påpasselige med damperiet. På baggrund af en WHO-rapport, som Charlotta Pisinger har udarbejdet ud fra 175 internationale undersøgelser, har især koncentrationen af nikkel vist sig at være høj. Og det kan give problemer:

- Selve hylsteret af e-cigaretter indeholder ofte nikkel, og vi har set svært udslæt med kontaktallergi overfor nikkel. Desuden har det vist sig, at koncentrationen af nikkel kan være op til 100 gange højere i nogle e-cigaret-dampe end i røg fra almindelige cigaretter. Så dem med allergi er altså også ret udsatte, siger Charlotta Pisinger.

Behov for mere forskning

Ifølge Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed findes der over 500 e-cigaretmærker med tusinder af smagsstoffer. Samtidig er brugen af e-cigaretter stærkt stigende. Charlotta Pisinger opfordrer derfor til mere forskning i brugen af e-cigaretter og de skadevirkninger, det giver:

- Væsken, smagsstofferne, batteriet og hylsteret fra e-cigaretter udgør nogle helt andre problematikker end cigaretter, eksempelvis også indenfor astma og allergi. Det er et helt andet produkt end den traditionelle cigaret. Så der er et stykke vej igen, afslutter Charlotta Pisinger.

Læs rapporten her.


Bliv medlem i dag

​​

Et medlemskab af Astma-Allergi Danmark koster 225 kr. om året 
eller det, der svarer til 19 kr. om måneden!

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Besøg vores bladarkiv

AstmaAllergi-bladet sætter fokus på temaer og nyheder inden for astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at læse uddrag fra nye og gamle blade i vores bladarkiv.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

 

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev og hold dig opdateret om Astma-Allergi Danmarks aktiviteter samt de seneste nyheder om astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at tilmelde dig nyhedsbrevet.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning