Brødkrumme Brødkrumme

Indholdsaggregater Indholdsaggregater

Forebyg eksem med 8 fede fif

 

d. 13.01.2015: Tendens til tør hud og eksem? I vinterperioden udtørrer den kolde luft huden ekstra meget. Den daglige indsmøring kan minimere risikoen for, at eksemet blusser op. Dermed kan faste rutiner gøre dig og dit barn bedre i stand til at tackle hverdagen med eksem.

1) Det er svært at smøre et irritabelt eller grædende barn

Skab en hyggestund og giv jer god tid til den daglige pleje. Giv barnet et ansvar, lad det selv hjælpe til. Lad "sneen" falde over barnet - smør på i små klatter, så det ligner snefnug. Det kan også være leopardprikker eller tigerstriber. Flyt fokus, læs en historie, syng en sang, snak om dagens gang eller se tv.

2) Hvad med dårlig samvittighed og drillerier?

Lade barnet vide, at det ikke selv kan gøre for det – "det dumme eksem". Det er ofte bedst at være åben og oplyse om sygdommen til andre børn og voksne, da de ellers fejlagtigt kan tro, at eksem smitter.
Tænk på, at det ikke er din skyld, men du kan gøre noget for at lette situationen.

3) Send cremen med barnet

Smør helst flere gange om dagen. Send en tube fugtighedscreme med i vuggestue og børnehave. Forklar personalet, hvorfor det er vigtigt, at barnet dagligt 'behandles' med cremen. Går dit barn i skole, kan du give en tube fugtighedscreme med i skoletasken. Så kan hænderne blive smurt efter formningstimen og kroppen efter badet i gymnastik.

4) Svømmehallen udtørrer huden

Hvis dit barn svømmer eller bader i klorvand, skal du være opmærksom på, at det udtørrer huden. Du må gerne smøre huden ind i fugtighedscreme efter brusebadet - inden svømmetøjet kommer på. Husk fugtighedscreme igen efter svømning, når klorvandet er skyllet af.

5) Hvordan er det nu med rækkefølgen?

Hvis du behandler eksemet med steroidcreme, skal den være trængt helt ind i huden, inden du smører fugtighedscremen på.

6) Skal jeg vælge bodylotion, fugtighedscreme eller salve?

Hud med børneeksem mangler fedt og derfor er daglig behandling med fugtighedscreme eller fede cremer nødvendig. En lotion er ikke tilstrækkelig, da dens hovedingrediens er vand. Det betyder, at en lotion fordamper hurtigere fra huden og ikke tilfører huden den fedt, som den har brug for.

7) Hvilken creme er bedst?

Der er forskellige meninger om hvilke cremer, der er de bedste. Det kan afhænge af eksemets sværhedsgrad, årstid, og hvordan man oplever, at cremen føles på huden. Hvis huden er meget tør, så vælg gerne cremer, hvor der står vaseline eller petrolatum først eller som nummer to i deklarationen. Bliv inspireret i Astma-Allergi Danmarks oversigt over fede cremer.

8) Beskyt tuben og undgå hudinfektion

Når du smører dit barn med creme, skal du passe på, at cremen ikke bliver forurenet. Bakterievækst i en creme kan nemlig give hudinfektion og forlænge helingen af eksem. Undgå direkte hudkontakt med emballagens åbninger og kanter. Overskud af creme må ikke returneres til bøtten eller tørres af på kanter. Hav ikke cremer, der har været i brug, stående i lang tid. Brug fx creme fra tube eller med pumpe.

Så fede er cremerne:

  • Lotion: 10-15 % fedt
  • Creme: 20-50 % fedt
  • Fedtcreme: 50 % fedt +
  • Salve: 100 % fedt

Mere om eksemhud:


Bliv medlem i dag

​​

Et medlemskab af Astma-Allergi Danmark koster 225 kr. om året 
eller det, der svarer til 19 kr. om måneden!

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Besøg vores bladarkiv

AstmaAllergi-bladet sætter fokus på temaer og nyheder inden for astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at læse uddrag fra nye og gamle blade i vores bladarkiv.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

 

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev og hold dig opdateret om Astma-Allergi Danmarks aktiviteter samt de seneste nyheder om astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at tilmelde dig nyhedsbrevet.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning