Brødkrumme Brødkrumme

Indholdsaggregater Indholdsaggregater

Forårspollen i luften

Lunere forårsvejr og lysere dage betyder, at pollenallergikerne går en udfordrende tid i møde. Sæsonen for el og hassel er på retur, men til gengæld er elmepollensæsonen godt i gang, og snart er det birketræernes tur til at blomstre.

Forårstræerne elm, hassel, el og birk står i kø til at blomstre, og det betyder pollen i luften.
Foto: Colourbox

Det er ikke kun pollen fra elm og birk, som kan genere pollenallergikere her i forårsmånederne. Mange træer og buske blomstrer netop nu, og deres pollen kan også give symptomer. Det betyder, at man kan opleve, at symptomer fra en kendt allergi optræder på tidspunkter, man ikke forventer.

Pollen og krydsreaktioner

Hvis man reagerer på andre pollen end dem, som man umiddelbart er allergisk overfor, kan det skyldes, at pollen kan indeholde allergener, der ligner hinanden, og derfor kan kroppen ikke kende forskel på dem. Det kalder man for en krydsreaktion.

Det gælder blandt andet for pollen fra planter tilhørende birkefamilien (fx birk, el, hassel og avnbøg), og for pollen fra planter i bøgefamilien (fx bøg, eg og kastanje). 

Overblik over aktuelle pollentyper 

Det er ikke kun elmepollen, der lige nu finder vej til Astma-Allergi Danmarks pollenfælder. Lige nu blomstrer aske-, pile- og poppeltræer også i stort antal, ligesom der er pollen fra fx ene og avnbøg i luften. 

Oversigter over samtlige pollentyper, der registreres af Astma-Allergi Danmark, findes som Ugens Pollental og Pollengrafer, som opdateres løbende. De kan være en hjælp, hvis man fx har birkepollenallergi og også reagerer på pollen fra avnbøg eller pil.

Birkepollen på vej

Selvom birketræerne herhjemme ikke er sprunget ud endnu, forventes sæsonen at begynde tidligere i år, ligesom det har været tilfældet for de øvrige forårstræer.

De kommende dages lune og solrige vejr vil hjælpe træernes blomstring godt på vej, ligesom en sydlig vindretning kan sende udenlandske birkepollen ind over Danmark, før de danske birketræer springer ud. 

Normalt begynder pollensæsonen for birk omkring midten af april, men Astma-Allergi Danmarks pollentællere holder øje med birkepollen i luften. Vi er klar til at udsende daglige opdateringer for birkepollen, når sæsonen går i gang herhjemme. 

Medlemskab for dig med pollenallergi

I Astma-Allergi Danmark ved vi, at en hverdag med pollenallergi har sine udfordringer. Derfor arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.

Vi er din medlemsforening.

Her kan du få mere information

Astma-Allergi Danmark udsender kun daglige opdateringer for de seks mest allergirelevante pollentyper i pollensæsonen, men du kan finde mere information om de forskellige planter og pollensæsoner på Astma-Allergi Danmarks hjemmeside.

Husk din behandling

Pollen kan give symptomer fra øjne og næse, men også fra lungerne. Faktisk har 30 procent af alle med høfeber også astmasymptomer i sæsonen. Og det er vigtigt, at du er velbehandlet, så du har færrest mulige symptomer. 

Hvis du udover dine symptomer fra øjne og næse oplever symptomer fra lungerne som hoste, åndenød eller vejrtrækningsbesvær, så snak med lægen om, hvorvidt du skal undersøges for astma.

Rådgivning

Har du spørgsmål om allergi, høfeber, astma og eksem kan du ringe til Astma-Allergi Danmarks Rådgivning. De kan kontaktes på telefon 43 43 42 99 alle hverdage, og har i øjeblikket udvidet åbningstiden til 9-14.

Som medlem kan du også booke tid til at få rådgivning, lige når det passer dig. Brug selvbetjeningsportalen:

​Nyhed: 25.03.2020


Bliv medlem i dag

​​

Et medlemskab af Astma-Allergi Danmark koster 225 kr. om året 
eller det, der svarer til 19 kr. om måneden!

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Besøg vores bladarkiv

AstmaAllergi-bladet sætter fokus på temaer og nyheder inden for astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at læse uddrag fra nye og gamle blade i vores bladarkiv.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

 

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev og hold dig opdateret om Astma-Allergi Danmarks aktiviteter samt de seneste nyheder om astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at tilmelde dig nyhedsbrevet.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning