Brødkrumme Brødkrumme

Indholdsaggregater Indholdsaggregater

For tidligt fødte vokser fra astma

 

d. 06.02.2015: Der er gode prognoser for, at for tidligt fødte børn vokser fra den astma, som de oftere har i de første år. Det viser et stort dansk studie fra Københavns Universitet.


For tidligt fødte børn udvikler oftere astma, men de vokser også fra den igen. Sådan lyder konklusionen i en undersøgelse, som en række forskere fra Københavns Universitet står bag, og som netop er offentliggjort i det medicinske tidskrift PLOS ONE.

- Undersøgelsen bekræfter, at tidligt fødte oftere har astmatiske symptomer og er mere lungesyge som børn. Men de gode nyheder er, at de vokser fra det. Vi har tidligt fødte fra fødsel og op til 30-årsalderen, og det viser sig, at børnene klarer sig bedre og bedre. Og som voksne er de ikke mere lungesyge end andre, siger læge Anne Louise de Barros Damgaard, der er en af hovedkræfterne bag undersøgelsen i en pressemeddelelse fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på KU.

Undersøgelsen bygger på et solidt grundlag

Forskerne har brugt registerdata fra 1,8 millioner danskeres fødsels- og sundhedsoplysninger fra 1980-2009 for at sammenligne sygdomsbilleder for folk, der er født før den 37. graviditetsuge med folk født efter.

- 1,8 millioner er et meget stort grundlag internationalt, men muligt i Danmark på grund af vores grundige registre. Vi har kigget på, hvad der er blevet indløst af astmamedicin i en specifik periode for at identificere sandsynlige astmapatienter. Så har vi sammenlignet astmagruppen med den øvrige befolkning, og konklusionen er klar: Der er en meget stærk overvægt af tidligt fødte med astmatiske symptomer blandt de små børn, men jo ældre du bliver, des mindre er denne overvægt, siger Theis Lange, der er lektor på Institut for Folkesundhedsvidenskab på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet og en af medforfatterne på artiklen i PLOS ONE.

Afliver myter om for tidligt fødte

Opdagelsen af, at for tidligt fødte vokser fra deres astma er også vigtig, fordi der reddes flere og flere for tidligt fødte ikke bare i Danmark, men i hele verden, samt fordi der fortsat er begrænset viden om deres sundhed senere i livet.

- Der florerer mange halve historier og deciderede myter om for tidligt fødtes helbred, der kan bekymre forældre til for tidligt fødte. Derfor er det godt at få fastslået, at de eksempelvis ikke er mere lungesyge and andre, når de vokser op, siger Theis Lange.

 

 

 

 


 


Bliv medlem i dag

​​

Et medlemskab af Astma-Allergi Danmark koster 225 kr. om året 
eller det, der svarer til 19 kr. om måneden!

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Besøg vores bladarkiv

AstmaAllergi-bladet sætter fokus på temaer og nyheder inden for astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at læse uddrag fra nye og gamle blade i vores bladarkiv.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

 

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev og hold dig opdateret om Astma-Allergi Danmarks aktiviteter samt de seneste nyheder om astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at tilmelde dig nyhedsbrevet.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning