Brødkrumme Brødkrumme

Indholdsaggregater Indholdsaggregater

Flere børn får kontaktallergi

 

d. 22.07.2014: Børn helt ned til 1-års alderen får kontaktallergi,viser et nyt dansk studie. Forskerne kalder de nye resultater `et væsentligt problem´, som lægerne bør være særligt opmærksomme på, når de ser børn med vedvarende eksem.


Kontaktallergi har i mange år været kendt som en allergi, der typisk opstår efter kroppen i flere år er blevet udsat for allergene stoffer, eksempelvis parfume. Dermed rammer sygdommen også hyppigere voksne end børn. Det mente man i hvert fald indtil for ganske nylig.

For i et nyt dansk studie har man testet hyppigheden af kontaktallergi hos børn i alderen 1-17 år, og her fandt man, at ét ud af fire børn havde mindst én positiv reaktion på lappetest med kemiske stoffer. Børnene reagerede hovedsageligt på metaller som nikkel og kobolt, men også på parfume samt det sorte farvestof PPD.

- Resultaterne er rystende. Vi vidste godt, at stofferne kan give allergi, men at selv de helt små børn, der har været så kortvarigt eksponeret for stofferne, får allergi, det er vi overraskede over at høre. Men det understreger bare vigtigheden af, at forældrene allerede fra børnene bliver født, træffer nogle gode, forebyggende valg på barnets vegne, siger Ewa Daniél, toksikolog og faglig ansvarlig for Astma-Allergi Danmarks deklarationsordning Den Blå Krans.

Forebyggelse er forældrenes ansvar

Det nye danske studie viser, at i den yngste gruppe børn, som er mellem 1 og 4 år, har børnene hyppigst allergi over for nikkel, kurvblomster, isothiazolinoner (konserveringsmidler), krom og kobolt. Børnene er blevet udsat for de allergene stoffer via bl.a. hudplejeprodukter, vådservietter og ørepiercinger.

-Små børn kan jo ikke selv vælge, hvilke plejeprodukter de får smurt kroppen ind i, og hvad deres krop ellers kommer i kontakt med. Forældrene kan forebygge kontaktallergi ved fx at gå langt uden om plejeprodukter med parfume i. Parfume er helt unødvendig i produkter til små børn, da de dufter dejligt i sig selv, siger Ewa Daniél.

Ifølge Astma-Allergi Danmarks toksikolog, er kontaktallergi bestemt ikke en ønskværdig allergi. Har du først fået allergien, har du den for livet, og det kan skabe problemer i voksenlivet.

- Kontaktallergi kan begrænse dig i hverdagsvalg, bl.a. hvilke hudplejeprodukter, du kan tåle at bruge, men det kan også begrænse dine fremtidsmuligheder i forhold til valg af erhverv. Eksempelvis kan der være nogen, der må droppe drømmen om at blive frisør eller mekaniker, fordi de her hyppigere møder de stoffer, de ikke tåler, siger Ewa Daniél.

Deodoranter og hårfarve giver allergi

Hos børnene fra 5 år og opefter var det de problematiske stoffer parfume og PPD, der gav allergiudslag hos børnene, viste studiet. De mest almindelige årsager til parfumeallergi skyldes bl.a. brug af deodoranter, shampoo og flydende sæbe. PPD anvendes bl.a. i hår- og øjenbrynsfarver samt i sorte hennatatoveringer, også kaldet midlertidige tatoveringer, som børn ofte får lavet på ferier i udlandet og på festivaler. Også her er der grund til at forældrene holder tungen lige i munden.

-Selv om barnet plager om at få farvet håret eller få en hennatatovering på ferien, så er det vigtigt at forældrene tager ansvar og står fast på, at det ikke er godt for børnene. Fx kan særligt allergi over for PPD give mange komplikationer senere i livet. Vi hører om børn, der reagerer allergisk på alt fra sorte jeans til det sorte cover til iPaden, og der kan også opstå krydsreaktioner ved lokalbedøvelse, siger Ewa Daniél.

Teenagepiger rammes hårdere

Forekomsten af allergi er ligelig fordelt mellem drenge og piger indtil 12-års alderen, mens det for gruppen af børn mellem 13-17 år oftere er pigerne, der er mest ramt. Det skyldes formentlig, at piger i denne alder bruger flere kosmetiske produkter og oftere får lavet kropspiercinger end drenge.

- Det er klart, at pigerne gerne vil kunne bruge alle de her lækre ansigtscremer og hårplejeprodukter, og det skal de også have lov til. Her er det bare vigtigt, at de så vidt muligt undgår parfume, farvestoffer og de allergifremkaldende konserveringsmidler. Det gør de nemmest ved at vælge produkter med Astma-Allergi Danmarks allergimærke på, der har vi nemlig gjort arbejdet for dem, råder toksikolog Ewa Daniél.

Lægerne skal have fokus på allergi

Forskerne konkluderer i studiet, at allergi over for kemiske stoffer blandt børn er et væsentligt problem, og at lægerne fremadrettet bør overveje, om børn med vedvarende eksem skal have foretaget en lappetest (allergitest), hvis eksemet ikke bedres ved behandling. Forskerne konkluderer også, at det er vigtigt, at lægerne i disse tilfælde spørger til, om barnet har været udsat for særlige allergifremkaldende stoffer, som fx mørk hårfarve og sorte hennatatoveringer.

Studiet er det største af sin slags og er foretaget over næsten et helt årti med i alt 2594 børn og unge i alderen fra 1-17 år.
 

Om kontaktallergi:

Kontaktallergi er ikke en arveligt betinget allergi, men en allergi du kan få, hvis din krop igen og igen bliver udsat for stoffer, som den ikke "kan lide". Det har førhen hørt til sjældenhederne, at et barn fik kontaktallergi, da de pga. deres unge alder ikke har været lige så udsatte for kemiske stoffer som voksne.  Samtidig har tidligere forskning vist, at børns immunforsvar er mindre følsomt over for allergener sammenlignet med voksnes immunforsvar.
 


Bliv medlem i dag

​​

Et medlemskab af Astma-Allergi Danmark koster 225 kr. om året 
eller det, der svarer til 19 kr. om måneden!

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Besøg vores bladarkiv

AstmaAllergi-bladet sætter fokus på temaer og nyheder inden for astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at læse uddrag fra nye og gamle blade i vores bladarkiv.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

 

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev og hold dig opdateret om Astma-Allergi Danmarks aktiviteter samt de seneste nyheder om astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at tilmelde dig nyhedsbrevet.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning