Brødkrumme Brødkrumme

Indholdsaggregater Indholdsaggregater

Fiskeolie kan mindske risiko for astma

Foto: Colourbox
For over 25 år siden begyndte et forskningsprojekt i Aarhus, hvor en række gravide kvinder fik kapsler med fiskeolie eller olivenolie. Forsøget har nu vist, at børn af mødre, der dagligt fik tilskud af fiskeolie i tredje trimester af graviditeten, har en lavere risiko for at udvikle astma, end hvis mødrene fik olivenolie.
 
For at nå til den konklusion har forskerne blandt andet kigget nærmere på forbrug af astmamedicin, indlæggelse for astma og spurgt børnene selv, om de har astma. Og uanset hvilket mål for astma der er anvendt, ser det ud til, at tilskud med fiskeolie virker forebyggende.

Studiet viser også, at fiskeoliens gode egenskaber ikke kun ser ud til at have en forebyggende effekt på alvorlig astma, men også de milde til moderate tilfælde, der ikke resulterer i indlæggelse.
 

Forebyggende effekt fortsætter ind i voksenlivet


Samtidig understøtter resultaterne hypotesen om, at tilskud med omega-3-fedtsyrer i den sidste del af graviditeten kan virke forebyggende i forhold til risikoen for, at børn udvikler astma – og den forebyggende effekt ser ud til at vare ved. 

I studiet er børnene nemlig blevet fulgt helt op til 24-års alderen, og det tyder på, at fiskeoliens gavnlige effekter i fostertilstand fortsætter ind i voksenlivet. 
 

Fakta om undersøgelsen

  • I 1990 deltog 553 gravide kvinder fra Aarhus i undersøgelsen, hvor der blev trukket lod om, hvorvidt de skulle have fiskeolie eller olivenolie. Lodtrækningen sikrer, at andre forhold, der kan sættes i relation til indtag af fisk, er ligeligt fordelt blandt de to grupper, der sammenlignes.
  • Resultaterne er netop offentliggjort i den anerkendte tidsskrift Journal of Allergy and Clinical Immunology
     
  • Læs mere om undersøgelsen

Kilde: Statens Serum Institut


Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Besøg vores nyhedsarkiv


Astma-Allergi Danmark skriver nyheder om astma, allergi, høfeber og eksem.

Find nye og gamle artikler i vores nyhedsarkiv her

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Besøg vores bladarkiv

 

AstmaAllergi-bladet sætter fokus på temaer og nyheder inden for astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at læse uddrag fra nye og gamle blade i vores bladarkiv.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

 

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev og hold dig opdateret om Astma-Allergi Danmarks aktiviteter samt de seneste nyheder om astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at tilmelde dig nyhedsbrevet.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning