Brødkrumme Brødkrumme

Indholdsaggregater Indholdsaggregater

European Atopic Eczema Awareness Day markeres med livskvalitetsundersøgelse

Mange voksne med atopisk eksem føler sig både udsatte og begrænsede i deres dagligdag. Det viser en ny stor undersøgelse, som udkommer i anledning af den første European Atopic Eczema Awareness Day 14. september.

Den 14. september markeres European Eczema Awareness Day

European Atopic Eczema Day sætter fokus på konsekvenserne af atopisk eksem.

I anledning af European Atopic Eczema Awareness Day 14. september sætter Astma-Allergi Danmark sammen med EFA (den europæiske sammenslutning af organisationer for patienter med allergi og luftvejssygdomme) fokus på livskvaliteten blandt de voksne, der er hårdest ramt af atopisk eksem.

Dagen er vigtig at markere og emnet relevant at sætte fokus på, da det har store personlige omkostninger for voksne at have atopisk eksem - også kaldet børneeksem. Det viser en ny undersøgelse, "Atopical LIves", som EFA har foretaget af livskvaliteten blandt ca. 1.200 voksne med svær atopisk eksem i syv europæiske lande, herunder Danmark.

Atopisk eksem påvirker hverdagen

Undersøgelsen viser, at voksne med svær atopisk eksem er påvirket af deres sygdom i flere aspekter af deres daglige liv, fordi de føler sig pinligt berørte over deres hud.

Halvdelen af deltagerne svarer, at deres atopiske eksem gør dem triste, og mange føler misundelse over for mennesker med sund hud. Patienterne ønsker sig en normal hud og skammer sig over deres egen. De forsøger at skjule deres eksem og føler sig pinligt berørt over eller kæmper med deres udseende.

For rigtig mange af patienterne betyder det, at de har været påvirket i deres sociale liv, seksualliv og fritidsinteresser, såsom sport. 1 ud af 3 forsøger endda at undgå fysisk kontakt med andre mennesker.

Patienterne ønsker mere bevidsthed blandt offentligheden for at gøre det klart, at atopisk eksem ikke er en smitsom sygdom.

Patienter efterlyser større forståelse

Udover udseendet er særligt kløen et problem. Over halvdelen svarer, at kløen driver dem til vanvid.

Op til 1 ud af 4 patienter føler, at de ikke er i stand til at holde eksemet under kontrol. Og kun 15 % af patienterne er meget tilfredse med deres nuværende behandling.

Forklaringen kan være, at personer med atopisk eksem selv skal administrere og jonglere med deres huds skiftende tilstand, og dagligt skal træffe beslutninger om behandlingen. Astma-Allergi Danmark anbefaler, at man får et større fokus på at hjælpe patienterne med at få bedre kontrol over deres symptomer.

I rapporten har man også spurgt patienterne, hvilke anbefalinger de vil give til sundhedspersonale. Her svarer mange, at sundhedspersonalet ikke blot bør fokusere på hudsymptomer, men at de bør være mere opmærksomme på de mennesker, der lever med atopisk eksem. Patienterne mener, at menneskelighed og empati kan hjælpe dem til at leve et bedre liv.

Vis din støtte til patienter med atopisk eksem ved at bruge Facebook Frame, der findes på: www.facebook.com/EFAPatients

Hvad er atopisk eksem?

Atopisk eksem er en kronisk eller kronisk tilbagevendende hudsygdom, der er karakteriseret ved kløe og udbrud af eksem.

Den rammer op til 20 % af børn og ca. 4% af voksne europæerne.

Ca. 10 % af patienterne er hårdt ramt.

Hos børn kalder man oftest sygdommen for børneeksem.

Det viser undersøgelsen:

  • 58% føler sig så pinligt berørte over huden, at det påvirker deres daglige liv
  • 61% overvejer hvilket tøj de skal have på 
  • 45% er påvirket i deres sociale liv, seksualliv og fritidsinteresser, såsom sport 
  • 33% forsøger endda at undgå fysisk kontakt med andre mennesker 57 % oplyser at kløen driver dem til vanvid. 50 % giver udtryk for, at deres atopiske eksem gør dem triste
  • 72 % føler misundelse over for mennesker med sund hud 
  • 51% forsøger at skjule deres eksem.
  • I ugen før interviewet og på trods af behandling, havde: 36 % tør eller ru hud 28 % kløende hud 20 % hud der skallede 17 % revner i huden

Kilde: Undersøgelsen "Atopical Lives" fra European Federation of Allergy and Airways Diseases Patients' Associations (EFA - den europæiske sammenslutning af organisationer for patienter med allergi og luftvejssygdomme)

Kort om metoden: De 1.189 deltagere i undersøgelsen "Atopical Lives" var voksne, som havde fået diagnosen atopisk eksem, fra 9 forskellige EU-lande (Tjekkiet = 52, Danmark = 50, Frankrig = 180, Tyskland = 180, Italien = 180, Nederlandene = 150, Spanien = 180, Sverige = 37 og Storbritannien = 180). 

Nyhed: 14.09.2018
 

 

Rådgivning når det passer dig

Bliv medlem og få adgang til online rådgivning


Bliv medlem i dag

​​

Et medlemskab af Astma-Allergi Danmark koster 225 kr. om året 
eller det, der svarer til 19 kr. om måneden!

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Besøg vores bladarkiv

AstmaAllergi-bladet sætter fokus på temaer og nyheder inden for astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at læse uddrag fra nye og gamle blade i vores bladarkiv.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

 

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev og hold dig opdateret om Astma-Allergi Danmarks aktiviteter samt de seneste nyheder om astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at tilmelde dig nyhedsbrevet.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning