Brødkrumme Brødkrumme

Indholdsaggregater Indholdsaggregater

EU forbyder MI i legetøj til småbørn

d. 10.06.2015: EU-landene har netop besluttet at forbyde det stærkt allergifremkaldende stof MI i alt legetøj til børn under tre år. En positiv udvikling, mener Astma-Allergi Danmark, der gerne ser, at MI forbydes i alle forbrugerprodukter.
 
Junglen af produkter, som muligvis indeholder det stærkt allergifremkaldende stof MI, vil på sigt blive lidt mere overskuelig for småbørnsfamilier. 
 
EU-medlemslandene er nemlig blevet enige om at forbyde MI i alt legetøj til børn under tre år samt i legetøj, der er beregnet til at komme i munden. Forbuddet træder i kraft i løbet af 2017.
 
MI – som er en forkortelse for stoffet methylisothiazolinon – har længe stået på Astma-Allergi Danmarks liste over allergifremkaldende stoffer, der bør forbydes:
 
- Vi ved, at der er sket en eksplosiv vækst i antallet af mennesker, som er allergiske over for MI. Derfor er det meget glædelig, at problemet nu tages alvorligt i EU, da et forbud af MI i legetøj til småbørn vil hjælpe danske familier med at undgå allergifremkaldende kemi i hverdagen, siger Anne Holm Hansen, vicedirektør i Astma-Allergi Danmark.
 
Ønskes: MI forbudt i alle produkter
I takt med at flere danskere har udviklet allergi over for MI, er der også kommet mere fokus på konserveringsmidlet. I foråret meddelte miljøminister Kirsten Brosbøl (S) eksempelvis, at hun vil arbejde for et forbud af MI i kosmetik og plejeprodukter. Og med det netop vedtagne forbud af MI i legetøj til småbørn håber Anne Holm Hansen, at MI-problematikken kan blive prioriteret som et samlet område: 
 
- Det er så svært for forbrugerne at kontrollere, om de bliver udsat for MI og i hvilke produkter. Derfor ser vi meget gerne, at et fremtidigt forbud kommer til at gælde alle forbrugerprodukter, som indeholder MI, siger Anne Holm Hansen.
 
MI bliver brugt som konserveringsmiddel i mange produkter. I legetøj vil det fx kunne findes i fingermaling og ansigtsmaling. Stoffet er særligt allergifremkaldende ved direkte kontakt med huden, men kan desværre også afgasse fra fx nymalede vægge og give svære allergiske reaktioner som kløe og udslæt. Udover MI er tre andre skadelige stoffer også medtaget i forbuddet.
 
Det er et krav til alle produkter deklareret med Astma-Allergi Danmarks mærke Den Blå Krans, at de ikke må indeholde MI.
 
EU's forbud omhandler følgende stoffer i legetøj:
- Methylisothiazolinon (MI)
- Benzisothiazolinon (BIT)
- Chloroisothiazolinon (CMI)
- Formamid
 
Forbuddet træder i kraft i løbet af 2017, oplyser Miljøstyrelsen.
 

Bliv medlem i dag

​​

Et medlemskab af Astma-Allergi Danmark koster 225 kr. om året 
eller det, der svarer til 19 kr. om måneden!

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Besøg vores bladarkiv

AstmaAllergi-bladet sætter fokus på temaer og nyheder inden for astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at læse uddrag fra nye og gamle blade i vores bladarkiv.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

 

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev og hold dig opdateret om Astma-Allergi Danmarks aktiviteter samt de seneste nyheder om astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at tilmelde dig nyhedsbrevet.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning