Brødkrumme Brødkrumme

Indholdsaggregater Indholdsaggregater

DR-artikel om allergimedicin og nedsat træningseffekt skaber unødig bekymring

DR har netop udgivet en artikel om et nyt videnskabeligt studie, der ifølge mediet viser, at allergimedicin kan ødelægge udbyttet af fysisk træning. Det har givet anledning til bekymring blandt Astma-Allergi Danmarks medlemmer. Artiklen tager imidlertid ikke nødvendig højde for, at doserne i forsøget er unormalt høje, at studiet er kortvarigt og lavet med få testpersoner fra Belgien og at to ud af tre omtalte præparater ikke bliver ordineret i Danmark.

Artikel om allergimedicin og nedsat effekt af træning skaber unødig bekymring
Foto: Colourbox

Hvis du tager medicin mod pollenallergi og ønsker at forbedre din kondi hen over sommeren, så blev du muligvis demoraliseret i går, da du på dr.dk kunne læse, at antihistamin kan ødelægge resultaterne af fysisk træning. 

I Astma-Allergi Danmark ser vi stor værdi i forskning, der undersøger effekterne af allergimedicin og sætter pris på, at DR er opmærksom på udviklinger på området. Efter artiklen blev udgivet fik vi imidlertid en række spørgsmål fra bekymrede medlemmer, der vil vide, om de skal stoppe med at tage deres antihistamin eller droppe deres træning. Vi vil derfor gerne forklare, hvorfor studiet ikke bør give anledning til at ændre din behandling.

Unormalt høje doser og medicin, som ikke sælges i Danmark

Artiklen på DR med overskriften ”Allergimedicin kan ødelægge din træning: Du bliver hverken hurtigere eller stærkere” bygger på et nyt videnskabeligt studie fra Belgien med to medforfattere fra Københavns Universitet. I studiet har man ønsket at undersøge allergimedicins indvirkning på effekten af fysisk træning og ifølge DR er konklusionen, at brugen af antihistamin kan nedsætte kroppens naturlige stress-respons ved fysisk aktivitet og ødelægge resultaterne fra fysisk aktivitet. 

Artiklens overskrift tager ikke højde for, at studiet kun er baseret på 26 belgiske testpersoner og en forsøgsperiode på i alt 6 uger. Dertil tager artiklen ikke højde for forskellen mellem dansk og belgisk kontekst, hvilket er afgørende, fordi to ud af tre af de præparater, der ligger til grund for studiets konklusion, slet ikke kan fås i Danmark.    
 
Det er desuden væsentligt at påpege, at de medicinske testdoser i studiet er unormalt høje. Faktisk fire gange højere end normal dosis mod pollenallergi. Den høje dosis bliver kun tildelt til patienter med svær nældefeber og er derfor langt fra relevant for almindelige danskere med høfeber.
 
Ifølge medforfatter Lasse Gliemann, der er lektor på Københavns Universitet på institut for Idræt og Ernæring, kan man ikke konkludere, at mindre doser fra eksempelvis almindelig håndkøbsmedicin kan have en negativ effekt på træning.    

Ærgerligt at stoppe med behandling eller træning

Som vi ser det, er det vigtigt, at fortolkningen af videnskabelige studier tager højde for andre faktorer end blot den medicinske virkning. Hvis man eksempelvis føler sig sløvet af en antihistamin-tablet, hvilket desværre er en almindelig bivirkning hos nogle typer af allergimedicin, så lægger det måske også en naturlig dæmper på intensiteten i træningen – især hvis man som i studiet tager fire tabletter samtidig. 

Selvom artiklen ikke direkte opfordrer danskere til at droppe antihistamin, så kan artiklen i værste fald motivere læserne til enten at droppe deres medicinske behandling eller deres træning. 
 
Mange allergikere oplever, at de ikke kan træne optimalt, hvis de har allergisymptomer. Et mindre udbytte af fysisk træning kan derfor også skyldes allergien og ikke medicinen. 
 
I Astma-Allergi Danmark arbejder vi for, at danskere kan leve en aktiv hverdag med høj livskvalitet. Også i pollensæsonen. Det kræver imidlertid, at man er veludredt og medicinsk velbehandlet med kyndig assistance fra en læge. 
 
Og da træning har vigtig betydning for det mentale helbred, så fortsæt med din medicinering og din træning, selv hvis du ikke oplever en fysisk gavnlig effekt af træningen i pollensæsonen.
 
Tal dog gerne med lægen om, hvorvidt du kan justere på din behandling, hvis du ikke føler dig optimalt behandlet.
 
Hvis du har spørgsmål, er du meget velkommen til at ringe til Astma-Allergi Danmarks Rådgivning på 43 43 42 99.
 
Nyhed: 19.05.2021
 

Medlemskab for dig med pollenallergi

I Astma-Allergi Danmark ved vi, at en hverdag med pollenallergi har sine udfordringer. Derfor arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.

Vi er din medlemsforening.


Bliv medlem i dag

​​

Et medlemskab af Astma-Allergi Danmark koster 225 kr. om året 
eller det, der svarer til 19 kr. om måneden!

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Besøg vores bladarkiv

AstmaAllergi-bladet sætter fokus på temaer og nyheder inden for astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at læse uddrag fra nye og gamle blade i vores bladarkiv.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

 

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev og hold dig opdateret om Astma-Allergi Danmarks aktiviteter samt de seneste nyheder om astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at tilmelde dig nyhedsbrevet.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning