Brødkrumme Brødkrumme

Indholdsaggregater Indholdsaggregater

Det betyder de nye kriterier for makeup

Vælger du makeup med det internationale allergimærke Den Blå Krans, kan du være sikker på, at en række krav er opfyldt, så risikoen for hudallergi er minimal.

 

Nye kriterier for makeup med Den Blå Krans

Makeup kan indeholde en række stoffer, som er kendt for at have en særlig risiko for at give hudallergi. Det er bl.a. parfume, konserveringsmidler og metaller. Derfor stiller allergimærket Den Blå Krans en række krav til makeup-produkter, som bærer mærket. Foto: Colourbox
 
Det kan være svært som forbruger at gennemskue, om makeup indeholder allergifremkaldende stoffer som fx parfume og metaller. Astma-Allergi Danmark har derfor opstillet en række krav, som makeup-produkter med allergimærket Den Blå Krans skal leve op til. Disse krav er væsentlige for, hvorvidt et produkt er et godt valg for allergikere og forbrugere, der ønsker at tage hensyn til hudallergi.
 

Krav til makeup med Den Blå Krans:

Ingen ingredienser, der er kendt for at have en særlig risiko for at give hudallergi
Ingen parfume
Ingen allergifremkaldende konserveringsstoffer som IPBC, MI og formaldehyd
Lavt niveau af forurening af metaller (nikkel, krom og kobolt)
Skærpede krav til stoffer, der kan irritere huden, da huden i ansigtet visse steder er følsom og tynd
Specifik indholdsdeklaration, hvor farvestoffer, der findes i produktet, er oplyst.

Indholdsstoffer vurderes

Makeup-produkter skal igennem samme grundige vurdering som andre produkter med Den Blå Krans. Det vil sige, at Astma-Allergi Danmark skal have fuldt kendskab til indholdet i produkterne og mulighed for løbende kontrol. Særligt for kravene til makeup er her oplysninger om mængden af metaller i det færdige produkt, som også løbende skal kunne dokumenteres.
 
Ved gennemgang af produkter vurderes hver ingrediens og eventuelle forureninger og procesrester. Stoffer, som er kendt for at have en særlig risiko for at give hudallergi, tillades ikke i produkterne. 
 
Hvis huden er irriteret, er der større risiko for at få hudallergi. Du kan irritere huden på mange måder, men nogle kemiske stoffer kan også irritere huden. Derfor stiller Astma-Allergi Danmark krav til, at disse stoffer kun findes i lave koncentrationer. Hvor meget afhænger af de andre indholdsstoffer og anvendelse af produktet, fx om produktet vaskes af (rinse-off) eller bliver på huden (leave-on). Der sker derfor altid en konkret vurdering af den samlede mængde af irritanter i det enkelte produkt.
 
Kemilex er Astma-Allergi Danmarks digitale leksikon, hvor du kan finde vores vurdering af forskellige indholdsstoffer - både de stoffer, vi ikke tillader, dem, der er begrænsninger på, og de stoffer, der gerne må anvendes i produkterne.
 

Metaller i makeup

Metallerne nikkel, kobolt og krom findes altid som en naturlig forurening i mange farvepigmenter og farveeffektstoffer, der bruges i makeup. Forurening med metaller er ikke omfattet af deklarationspligten, og du kan derfor ikke læse i indholdsdeklarationen, om der fx er nikkel i din makeup. Derfor kan man som forbruger ikke vide, om der er nikkel, kobolt og krom i et produkt og hvor meget.
 
Hvis man vælger makeup med Den Blå Krans, er man sikker på, at forureningen af metaller er så lav som muligt. Mængden for hvert metal må således ikke overstige 1 ppm (totalmetal) i produktet. En grænse, der er sat efter samråd med førende eksperter på området, og som anses for at beskytte størstedelen af allergikere, der ikke kan tåle de tre metaller.

De anvendte farvestoffer skal stå på produktet

For makeup uden allergimærket Den Blå Krans er der ikke krav om, at de specifikke farver, som produktet indeholder, skal stå på indholdsdeklarationen. Hvis producenten fx har en serie med øjenskygge i flere farver, er det tilladt at angive samtlige farvestoffer i serien på indholdsdeklarationen på produktet ved at skrive +/- eller ”kan indeholde”. Dette giver ikke allergikere mulighed for at undgå bestemte farvestoffer, hvis de ønsker dette. 
 
Makeup med Den Blå Krans skal indeholde information om præcis de farver, der findes i produktet. Som forbruger kan du på den måde være sikker på at vide, hvad det enkelte produkt indeholder af farvestoffer. 

Makeup med Den Blå Krans indeholder ikke:

  • Ingredienser, der er kendt for at have en særlig risiko for at give hudallergi
  • Parfume
  • Allergifremkaldende konserveringsstoffer som IPBC, MI og formaldehyd

Forurening med metaller (nikkel, kobolt og krom) er ikke omfattet af deklarationspligten. Derfor kan man som forbruger ikke vide, hvor meget metal et produkt indeholder. Hvis man vælger makeup med Den Blå Krans, er man sikker på, at forureningen med metaller er så lav som muligt. Mængden for hvert metal må således ikke overstige 1 ppm (totalmetal) i produktet.

Læs mere her

Nyhed: 26.02.2018


Bliv medlem i dag

​​

Et medlemskab af Astma-Allergi Danmark koster 225 kr. om året 
eller det, der svarer til 19 kr. om måneden!

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Besøg vores bladarkiv

AstmaAllergi-bladet sætter fokus på temaer og nyheder inden for astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at læse uddrag fra nye og gamle blade i vores bladarkiv.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

 

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev og hold dig opdateret om Astma-Allergi Danmarks aktiviteter samt de seneste nyheder om astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at tilmelde dig nyhedsbrevet.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning