Brødkrumme Brødkrumme

Indholdsaggregater Indholdsaggregater

Dejligt ministeren lytter til MI-advarsel

d. 30.04.14: Astma-Allergi Danmark har i årevis advaret mod det stærkt allergifremkaldende konserveringsmiddel MI. På baggrund af en ny rapport fra Miljøstyrelsen foreslår miljøministeren nu begrænsninger i brugen af MI. I Astma-Allergi Danmark er vi glade for ministerens initiativ.
 
Konserveringsmidlet methylisothiazolinone (MI) har længe stået på Astma-Allergi Danmarks liste over allergifremkaldende stoffer, der bør forbydes i forbrugerprodukter. Derfor er det en god nyhed, at miljøminister Kirsten Brosbøl (S) på baggrund af en ny rapport fra Miljøstyrelsen vil arbejde for et forbud af MI i kosmetik.
 
- Det er glædeligt, at ministeren vil arbejde for et forbud af MI i kosmetik og plejeprodukter. Vi så dog gerne, at dette forbud kom til at gælde alle forbrugerprodukter, som indeholder MI, siger Anne Holm Hansen, vicedirektør i Astma-Allergi Danmark.
 
MI-jungle for forbrugerne 
Antallet af danskere, der oplever allergi over for MI, er stærkt stigende, og undersøgelsen fra Miljøstyrelsen viser, at MI findes i alt fra kosmetik, hobbyprodukter, maling og rengøringsmidler. Det overrasker ikke Astma-Allergi Danmark. 
 
- Rapporten bekræfter, at MI bliver brugt i rigtig mange forbrugerprodukter. Det er ærgerligt, når vi ved, at stoffet er så allergifremkaldende, og det samtidig er svært for forbrugerne at kontrollere, om de bliver udsat for MI, siger Anne Holm Hansen.
 
MI har tilsyneladende erstattet de udskældte parabener som konserveringsmiddel i mange produkter. Stoffet er særligt allergifremkaldende ved direkte kontakt med huden, men desværre kan det også afgasse fra fx nymalede vægge og give svære allergiske reaktioner.
 
Et krav til alle produkter deklareret med Astma-Allergi Danmarks mærke Den Blå Krans er derfor, at de ikke må indeholde MI. Senest er det blevet muligt for producenter af maling at få deklareret maling med Den Blå Krans, men desværre er der endnu ingen allergimærket maling tilgængelig.
 
Mærkning uanset MI-koncentration
Udover at miljøministeren vil have et forbud mod MI i kosmetik i hele EU, vil hun også presse på for, at der kommer krav om, at andre produkter bliver mærkede, når de indeholder MI. Og netop fordi MI selv i meget små koncentrationer kan gøre, at forbrugere udvikler kontaktallergi, er det vigtigt, at stoffet bliver tydeligt deklareret på alle produkter, lyder det fra Astma-Allergi Danmark.
 
- Hvis en mærkning skal have en reel virkning for forbrugerne, så skal der være krav om mærkning uanset hvilken koncentration af MI, der er i produktet, siger Anne Holm Hansen.
 
Når producenter vælger at bruge MI er det for at beskytte produkter mod bakterier, men stoffet kan selv ved lave koncentrationer give allergiske reaktioner som kløe og udslæt, som kan påvirke allergiramtes livskvalitet.
 

Bliv medlem i dag

​​

Et medlemskab af Astma-Allergi Danmark koster 225 kr. om året 
eller det, der svarer til 19 kr. om måneden!

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Besøg vores bladarkiv

AstmaAllergi-bladet sætter fokus på temaer og nyheder inden for astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at læse uddrag fra nye og gamle blade i vores bladarkiv.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

 

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev og hold dig opdateret om Astma-Allergi Danmarks aktiviteter samt de seneste nyheder om astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at tilmelde dig nyhedsbrevet.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning