Brødkrumme Brødkrumme

Indholdsaggregater Indholdsaggregater

COVID-19: Er du velbehandlet?

Rigtig mange henvender sig i disse dage til Astma-Allergi Danmarks Rådgivning. Mange har astma og er bekymrede for at blive smittet, for at få symptomer og opleve forværring i deres astma. Det bedste, du kan gøre, er at passe på dig selv - og andre.

Coronavirus og astma: Hvordan passer du bedst på dig selv?

Skal du beskytte dig selv bedst muligt mod COVID-19, er det vigtigt, at du passer din astmabehandling. Foto: Unsplash

Det er meget vigtigt, at din astma er velbehandlet. Sørg for at tage den medicin, som lægen har ordineret.

Oplever du symptomer fra luftvejene som eksempelvis hoste, åndenød og trykken for brystet, så kontakt lægen med henblik på en eventuel justering af behandlingsplanen.

Pollensæsonen er over os, og snart bliver det sæson for birkepollen. Sørg for, at din allergi er velbehandlet. Vi ved, at mange med pollenallergi også oplever astmasymptomer, når allergien ikke er velbehandlet.

Tal evt. med lægen, om du bør vaccineres for influenza og evt. lungebetændelse. Det beskytter ikke mod coronasmitte, men bør altid overvejes, hvis du tilhører en af risikogrupperne.

Vigtigt at passe sin astmabehandling

Sundhedsstyrelsen vurderer, at du skal betragte dig selv som værende i særlig risiko for smitte og for at blive alvorligt syg med COVID-19, hvis du har kronisk sygdom i moderat eller svær grad. F.eks. astma, som ikke er velreguleret med medicin.

Hvis du er velbehandlet og har din kroniske sygdom under kontrol, tilhører du IKKE en risikogruppe.

Vi taler desværre med mange, som af forskellige grunde ikke passer deres astmabehandling, og vi vil understrege, at det altid er vigtigt.

Er du i tvivl, om du er velbehandlet eller hører til risikogrupperne, så kontakt din læge eller læs mere her.

Børn

Det ser ud til, at børn oftest påvirkes mindre og har mildere sygdom, hvis de smittes med den ny coronavirus. Der er på nuværende tidspunkt heller ikke rapporteret om, at børn med kroniske sygdomme får mere alvorlig sygdom. Ud fra et forsigtighedsprincip anbefaler Sundhedsstyrelsen dog, at børn der lider af moderat eller svært kronisk sygdom, også betragtes som værende i særlig risiko. 

Hvordan passer du bedst på dig selv?

Vær velbehandlet!

Sundhedsstyrelsen anbefaler desuden, at du gør følgende, hvis du tilhører en særlig risikogruppe:

  • Bliv hjemme i den udstrækning, det er muligt
  • Undgå steder med mange mennesker, som er tæt på hinanden. Sundhedsstyrelsen fraråder fx, at du bruger offentlige transportmidler - særligt i myldretiden.
  • Sørg for ekstra god håndhygiejne. Vask dine hænder grundigt, hvis du fx har rørt ved håndtag, og når du kommer hjem. Overvej at anvende handsker, når du går ud.
  • Undgå at røre næse, mund og øjne, hvis du ikke har rene hænder, da virus typisk smitter fra hænderne og til slimhinderne i næse, mund og øjne.
  • Hold afstand til andre mennesker, især hvis de ser ud til at være syge. Dråber fra hoste og nys spreder sig i luften i 1-2 meters afstand, hvorfra de kan smitte andre via mund, næse og øjne. De bliver dog ikke hængende i luften og falder til jorden.
  • Mindsk fysisk kontakt (håndtryk, kram og kys) og sociale aktiviteter, fx fitnesscentre, klubber, større familiearrangementer og pasning af børnebørn.

Kontakt den læge, der behandler dig, hvis du er i tvivl, om du tilhører en sårbar gruppe.

Kontakt Astma-Allergi Danmarks Rådgivning

  • Hvis du har spørgsmål om astma, allergi, høfeber og eksem, så har Astma-Allergi Danmark udvidet åbningstiden for rådgivning.
  • Du kan ringe til os på alle hverdage fra kl. 9-14 på telefonnummer 43 43 42 99

Nyhed: 16.03.2020

Medlemskab for dig

Har du astma, allergi, høfeber og eksem, står du ikke alene.
I Astma-Allergi Danmark arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.


Vi er din medlemsforening


Bliv medlem i dag

​​

Et medlemskab af Astma-Allergi Danmark koster 225 kr. om året 
eller det, der svarer til 19 kr. om måneden!

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Besøg vores bladarkiv

AstmaAllergi-bladet sætter fokus på temaer og nyheder inden for astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at læse uddrag fra nye og gamle blade i vores bladarkiv.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

 

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev og hold dig opdateret om Astma-Allergi Danmarks aktiviteter samt de seneste nyheder om astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at tilmelde dig nyhedsbrevet.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning