Brødkrumme Brødkrumme

Indholdsaggregater Indholdsaggregater

Biologisk medicin skal blokere svær astma

Foto: Colourbox
Behandling af svær astma er en udfordring: Sygdommen styrer patienternes liv, med mange sygedage, akutte anfald og indlæggelser på hospitalet. Det gør det svært for den typiske astmapatient, der er ung, under uddannelse eller i arbejde, at klare hverdagens krav.

UPSTREAM, som er et nyt forskningsprojekt på Bispebjerg Hospital, skal føre til mere viden om, hvordan de nye biologiske lægemidler kan skræddersyes til en mere effektiv og skånsom behandling, end den patienterne bliver tilbudt i dag.
 

Alle skal ikke have den samme behandling

I dag behandles svær astma med medicin, som har en række mulige bivirkninger. Men i takt med at lægerne er blevet mere præcise til at definere forskellige undertyper af astma, viser det sig også, at de nye biologiske behandlinger virker effektivt, hvis de rette patienter får den rette, individuelt tilpassede kur:

- I projektet undersøger vi en helt ny behandling til svær astma: Stoffet Anti-TSLP, som blokerer de signalveje i immunforsvaret, som er for aktive hos astmapatienter. Det rammer sygdommen meget mere specifikt end de nuværende astmabehandlinger, som har en bred virkning på immunforsvaret. Vi forventer derfor, at Anti-TSLP har bedre effekt og færre bivirkninger end den medicin, der anvendes i dag. Projektet skal gøre os skarpe på, hvilke typer af patienter, der har behov for hvilke typer biologisk behandling. Alle skal nemlig langt fra have det samme, siger overlæge Celeste Porsbjerg, Lungemedicinsk Afdeling, der er ansvarlig for projektet sammen med post doc Asger Sverrild.

 

Mere viden om finmekanikken i astma

Ved at astmaanfald får man irritation og hævelse i luftvejene, hvorefter immunforsvaret ”går amok” og sender alt for mange celler ud dér, hvor de ikke skal være. Det særlige ved antistoffet Anti-TSLP, er at det går præcist ind allerøverst i kædereaktionen og blokerer lige dér, hvor anfaldet bliver udløst.

- Hvor traditionel binyrebarkhormon er så hård ved hele immunforsvaret, at det er svært at se, hvad der sker i luftvejene, så kan vi med Anti-TSLP blokere for én ud af en række mekanismer. Så er det væsentligt nemmere at se, hvad der sker hos patienterne, og hvorfor det virker. På sigt håber vi, at projektet giver meget detaljeret viden om finmekanismerne i astma, siger Asger Sverrild.

 

FAKTA

  • Cirka 10.000 personer indløser i dag medicin mod svær astma på apoteket. 3.000 heraf er særlig relevante for UPSTREAM-projektet, idet disse patienter har meget dårlig kontrol af deres astma, selvom de er i behandling. 
  • I alt tre afdelinger i Region Hovedstaden deltager i forskningsprojektet.
  • Projektet er støttet af Region Hovedstadens Forskningsfond og begynder i august 2016.
  • UPSTREAM gennemføres i et samarbejde med en internationalt anerkendt australsk forskergruppe og bidrager dermed til at styrke dansk ekspertise og forskning inden for svær astma.
 

Bliv medlem i dag

​​

Et medlemskab af Astma-Allergi Danmark koster 225 kr. om året 
eller det, der svarer til 19 kr. om måneden!

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Besøg vores bladarkiv

AstmaAllergi-bladet sætter fokus på temaer og nyheder inden for astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at læse uddrag fra nye og gamle blade i vores bladarkiv.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

 

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev og hold dig opdateret om Astma-Allergi Danmarks aktiviteter samt de seneste nyheder om astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at tilmelde dig nyhedsbrevet.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning