Brødkrumme Brødkrumme

Indholdsaggregater Indholdsaggregater

Bedre tjek på lungerne

Når dine lunger skal undersøges, skal du typisk igennem en lungefunktionsundersøgelse – også kaldet for en spirometri. Som noget nyt har sygeplejersker over hele landet nu mulighed for at tage et kørekort i undersøgelsen, som skal være med til at sikre patienterne en mere ensartet tilgang af højere kvalitet.


Sygeplejersker kan nu tage et kørekort i at undersøge lungerne med en såkaldt spirometri. Det skal føre til en bedre og mere ensartet undersøgelse, når du puster løs i apparatet, der både måler, hvor hurtig og hvor megen luft du kan puste ud.
 
Kørekortet skal dermed være med til at give området et kvalitetsløft, så du kan være sikker på at møde den samme standard, når lungerne skal tjekkes - uanset om det er på sygehuset, hos en speciallæge eller hos den praktiserende læge.
 

Kurset sikrer patienterne mere præcis diagnose

Det er Dansk Lungemedicinsk Selskab, der står bag kurset, og som dermed skal stå i spidsen for at sikre en mere ensartet standard til undersøgelse af lungerne. Speciallæge Kirsten Sidenius, der sidder med i styregruppen for det nye kørekort i spirometri, fremhæver desuden, at kørekortet er et vigtigt skridt på vejen mod en mere præcis diagnosticering og kontrol hos patienter med lungesymptomer.
 
- En forudsætning for korrekt diagnostik samt god håndtering af patienter med lungesymptomer er, at der er personale, der kan udføre spirometri af høj kvalitet, tolke resultaterne rigtigt og håndtere udstyret korrekt, siger Kirsten Sidenius.
 
Kørekortet kan derfor føre til en bedre astmakontrol – og det er der mange fordele ved. Blandt andet kan det for den enkelte patient både være med til at øge livskvaliteten, mindske sygefravær og give mindre risiko for forværringer.
 
Indtil videre kører kurset ved hjælp af sponsorater. Men da der er et stort behov for, at sundhedspersonale kan blive opkvalificeret i at udføre spirometri undersøgelsen, er det afgørende med en politisk prioritering af området, så der fremadrettet afsættes midler.
 

Deltag i debatten på Facebook

Bedre tjek på lungerne: Vidste du, at sygeplejersker nu kan tage et kørekort i at undersøge lungerne med en såkaldt...

Opslået af Astma-Allergi Danmark på 3. januar 2017

 


Bliv medlem i dag

​​

Et medlemskab af Astma-Allergi Danmark koster 225 kr. om året 
eller det, der svarer til 19 kr. om måneden!

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Besøg vores bladarkiv

AstmaAllergi-bladet sætter fokus på temaer og nyheder inden for astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at læse uddrag fra nye og gamle blade i vores bladarkiv.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

 

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev og hold dig opdateret om Astma-Allergi Danmarks aktiviteter samt de seneste nyheder om astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at tilmelde dig nyhedsbrevet.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning