Brødkrumme Brødkrumme

Indholdsaggregater Indholdsaggregater

Bedre deklaration på maling

 

d. 23.02.2015: Da allergi over for MI er steget nærmest eksplosivt i Europa, skal det allergifremkaldende konserveringsmiddel MI nu også deklareres på maling. Og det er et tiltrængt tiltag, at der nu kommer bedre oplysninger om MI i maling, mener Astma-Allergi Danmark.


Methylisothiazolinoneer - også kaldet MI - er et konserveringsmiddel, som tilsættes produkter for at undgå vækst af bakterier, virus og svampe i produkterne. Der er deklarationspligt på kosmetiske produkter, men kun i begrænset omfang på maling.

Netop derfor har det hidtil været risikabelt for personer med allergi over for MI at finde mailng, når de ikke har kunne få oplyst, hvilke produkter, der indeholdt MI. Det har været umuligt at foretage et informeret valg.

MI tilsættes mange produkter

Mange får MI-allergi af kosmetik og/eller af maling. Det kan være ved direkte kontakt med maling eller blot ved ophold i nymalede rum.

Tidligere har Videncenter i en undersøgelse af 19 malinger solgt på det danske marked fundet, at alle indeholdt MI og ofte i en ret høj koncentration.
I rum med nymalede vægge kan MI måles i inde luften i mindst 42 dage. Disse fund forklarer, hvorfor nogen får allergi over for MI ved at opholde sig i nymalede rum og at symptomerne, fx eksem, astma eller høfeber, kan vare i lang tid efter, der er malet.

Lovgivning sikrer deklaration af MI

Nu har sammenslutningen af de Europæiske producenter af maling anbefalet, at foreningens medlemmer frivilligt deklarerer MI i intervallet 15-100 ppm på produkternes etiket med sætningen: Indeholder methylisothiazolinon.
Oplysningen vil også fremgå af sikkerhedsdatabladet.

Man skal dog være opmærksom på, at MI kan være tilstede i produktet i mindre end 15 ppm uden det fremgår af etiketten, hvilket er problematisk, da nogle stadig vil reagere allergisk ved lave koncentrationer af MI.

Deklareringen vil  blive indfaset i takt med at firmaerne skal ændre etiketter, som følge af ny lovgivning.

I Astma-Allergi Danmark har valgt at inddrage maling som en ny produktkategori, der kan få vores mærke Den Blå Krans.

 


Bliv medlem i dag

​​

Et medlemskab af Astma-Allergi Danmark koster 225 kr. om året 
eller det, der svarer til 19 kr. om måneden!

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Besøg vores bladarkiv

AstmaAllergi-bladet sætter fokus på temaer og nyheder inden for astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at læse uddrag fra nye og gamle blade i vores bladarkiv.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

 

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev og hold dig opdateret om Astma-Allergi Danmarks aktiviteter samt de seneste nyheder om astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at tilmelde dig nyhedsbrevet.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning