Brødkrumme Brødkrumme

Indholdsaggregater Indholdsaggregater

Astmapatienter overforbruger akutmedicin

Forskning viser, at der blandt mennesker med astma er en tendens til at bruge for meget af den akutvirkende medicin – og for lidt af den forebyggende. Det kan føre til en forværring af sygdommen, vurderer professor og overlæge Charlotte Suppli Ulrik.

Mange astmatikere overforbruger akutmedicin. Foto: Colourbox 

 Et sug i den blå inhalator med kortidsvirkende luftvejsudvidende medicin, og så er der styr på de akutte symptomer

Det er velkendt scenarie, hvis man er en af de 300.000 danskere, som har astma. Den mest almindelige behandling består nemlig af to typer medicin: Eforebyggende med inhalationssteroider suppleret af en akutmedicin, der skal give hurtig lindring af symptomer.  

Et nyt europæisk studie, hvor blandt andre Sverige og Italien har været med, viser dog, at mennesker med astma har en tendens til at bruge for meget af den akutvirkende medicin og for lidt af den forebyggende medicin. 

Faktisk bruger en betydelig andel af dem, der deltog i studiet, mindst tre inhalatorer med akutvirkende medicin om året, hvilket indikerer, at der er en gruppe af patienter med astma, som ikke får den optimale anbefalede behandling.  

Konsekvensen af ikke at bruge nok af den forebyggende medicin er, at den underliggende betændelsestilstand, som er skyld i astmasymptomerne, ikke bliver behandlet – og det er problematisk for personer med astma, som uanset sværhedsgraden af deres astma, alle er i fare for at få forværringer 

Det fortæller professor i lungemedicin og overlæge på Lungemedicinsk Afdeling på Hvidovre Hospital Charlotte Suppli Ulrik til netmediet ProPatienter. 

Hun pointerer, at selvom Danmark ikke har medvirket i det konkrete studie, ligner de danske astmapatienter især de svenske ret godt – og derfor er studiet relevant også set med danske sundhedsfaglige briller.   

Basisbehandlingen er ikke optimal 

En del af problemet skyldes ifølge Charlotte Suppli Ulrik, at mange nye patienter med astma får en blå inhalator med akutvirkende medicin og besked om, at de bare skal suge i den, hvis de mærker noget til deres astma. På den måde har folk lært, at det er vejen frem, hvis de har det skidt.  

- Det er en kæmpe udfordring at få lavet det om, for man skal til at ”opdrage” både lægerne og patienterne på ny, siger hun. 

Problemet med overforbruget ses eksempelvis hos mennesker med anstrengelsesudløst astma. Nogle får symptomer ved for eksempel træninog bruger akutmedicin til at forebygge symptomerne – men det er ikke optimalt og kan være et tegn på, at ens basisbehandling ikke er god nok. 

Ved anstrengelsesudløste astma-symptomer er den mest effektive behandling nemlig også inhalationssteroider, altså den medicin, man skal tage forebyggende hver dag.

Så frem for at ty til akutmedicinen, bør man komme i fast behandling med den forebyggende medicin, lyder vurderingen. Hvis man allerede er i fast forebyggende behandling, bør det vurderes, om den skal justeres. 

Få et tjek hos speciallæge 

retningslinjerne om astmabehandling fra GINA (Global Initiative for Asthma) anbefales det netop at forsøge at mindske brugen af akutmedicin. Det er også et fokus, som Charlotte Suppli Ulrik bifalder, eksempelvis i de tilfælde, hvor patienten har moderat til svær astma og trods fast forebyggende behandling indløser recept på to eller flere inhalatorer med korttidsvirkende luftvejsudvidende medicin (’blå inhalatorer’) om året  

I den situation bør der komme en astma-specialist ind over, som mere systematisk kan tjekke, om det skyldes kronisk bihulebetændelse, anden lungesygdom, om patienten har refluks, ikke kan anvende sin inhalator korrekt eller måske noget helt andet, påpeger hun.  

Hun mener desuden, at det europæiske studie fint illustrerer, at der er plads til forbedring, når det handler om, hvordan man håndterer astma – ikke bare i Danmark, men globalt 

- Uanset om man har patienter med mild astma eller moderat til svær astma, er der ingen tvivl om, at vi læger kunne gøre det bedre for patienterne, hvis vi brugte lidt mere tid på at finde ud at, hvad de egentlig har behov for, og hvordan man kunne skrue behandlingen til den enkelte patient lidt bedre sammen, siger Charlotte Suppli Ulrik 

Kilde: ProPatienter 

Nyhed: 14.10.2020

Medlemskab for dig med astma

I Astma-Allergi Danmark ved vi, at en hverdag med astma har sine udfordringer. Derfor arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.

Vi er din medlemsforening.


Bliv medlem i dag

​​

Et medlemskab af Astma-Allergi Danmark koster 225 kr. om året 
eller det, der svarer til 19 kr. om måneden!

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Besøg vores bladarkiv

AstmaAllergi-bladet sætter fokus på temaer og nyheder inden for astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at læse uddrag fra nye og gamle blade i vores bladarkiv.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

 

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev og hold dig opdateret om Astma-Allergi Danmarks aktiviteter samt de seneste nyheder om astma, allergi, høfeber og eksem.

Klik her for at tilmelde dig nyhedsbrevet.

Webindholdsvisning Webindholdsvisning